Τζον Μπέρκοου: Το τέλος της εποχής του κυρίου «order» - Οι εννέα υποψήφιοι εν μέσω διχασμού για το Brexit

Τζον Μπέρκοου: Το τέλος της εποχής του κυρίου «order» - Οι εννέα υποψήφιοι εν μέσω διχασμού για το Brexit

H ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο για τον διάδοχο του Μπέρκοου θα διεξαχθεί στις 4 Νοεμβρίου

tell_arthroo1
Το τέλος μιας εποχής... Οι αγορεύσεις του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, έγραψαν τη δική τους ιστορία. Αλησμόνητο θα μείνει, δε, το βροντερό πρόσταγμά του «order» με το οποίο επανέφερε την τάξη στην κοινοβουλευτική αίθουσα.

Η προ ενός μηνός ανακοίνωση της παραίτησης του έγινε πρώτο θέμα στα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα. Καθήκοντα προέδρου θα εκτελεί μέχρι το τέλος του μήνα, ημερομηνία που έχει ορίσει ο Βρετανός πρωθυπουργός για να βγάλει τη χώρα του από την ΕΕ.

Τα ονόματα των υποψηφίων διαδόχων του είναι εννέα, όποιος αναλάβει όμως το θώκο καλείται να προεδρεύσει στη Βουλή σε μια περίοδο έντονου πολιτικού διχασμού και πόλωσης στη Βρετανία.

H ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο για τον διάδοχο του Μπέρκοου θα διεξαχθεί στις 4 Νοεμβρίου. Υποψήφιοι είναι οι βουλευτές των Συντηρητικών Χένρι Μπελίνγκχαμ, Σεϊλές Βάρα και Έντουαρντ Λι. Από την πλευρά των Εργατικών υποψηφιότητα έχουν θέσει οι Κρίς Μπριάντ, Χάριετ Χάρμαν και Μεγκ Χίλιερ.

Στην κούρσα για τη διαδοχή και οι αντιπρόεδροι του Κοινοβουλίου Λίντσεϊ Χόιλ, Έλενορ Λέινγκ και Ρόζι Ουίντερτον.

Η μάχη για τη διαδοχή κορυφώνεται, οι θέσεις των υποψηφίων γίνονται όλο και περισσότερο γνωστές, ενώ αγωνία επικρατεί για το εάν ο νέος διάδοχος θα έχει τόσο ενεργο ρόλο στην βρετανική πολιτικη σκηνή όσο ο Μπέρκοου. Και οι εννέα, πάντως, διαμηνύουν ότι δεν σκοπεύουν να κάνουν τόσο μεγάλες παρεμβάσεις.

Κλείσιμο
Η υποψήφια, μάλιστα, από την πλευρά των Συντηρητικών Σεϊλές Βάρα επικρίνει τη συμπεριφορά του Μπέρκοου λέγοντας πως δεν μπορεί να ζητεί από τους βουλευτές να συμπεριφέρονται σωστά όταν ο ίδιος παρεκτρέπεται.

Ορισμένοι από τους υποψηφίους επικρίνουν τον Μπέρκοου για κριτική στα λεγόμενά των βουλευτών και άλλοι για μεροληψία στο θέμα του Brexit, με τους «σκληρούς» Brexiteers να του καταλογίζουν το πάγωμα της εξόδου υπό καθεστώς μη συμφωνίας.

Όλοι οι υποψήφιοι, πάντως, εκτός από τρεις υπόσχονται ότι θα επιτρέψουν τον θηλασμό στο Κοινοβούλιο, ενώ δεσμεύονται και για την καταπολεμήση θεμάτων σεξισμού σε βάρος των γυναικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης