Παγκόσμια ανησυχία από τον «πόλεμο» δηλώσεων ΗΠΑ-Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία

Παγκόσμια ανησυχία από τον «πόλεμο» δηλώσεων ΗΠΑ-Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία

Ο Τραμπ από τη μια προσκαλεί τον Ερντογάν στις ΗΠΑ και από την άλλη λέει «δεν εγκαταλείπουμε τους Κούρδους» - Συνεργάτης του Ερντογάν δηλώνει ότι «ξεκινά η επίθεση στη Συρία» - Υπ. Άμυνας των ΗΠΑ προς Τουρκία: Επιλέξατε να δράσετε μονομερώς - Η στάση των Βρυξελλών

trump_ar
Την απώλεια της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μεμονωμένων κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιβεβαιώνει η αντιφατική πολιτική του προέδρου Τραμπ απέναντι στην Τουρκία.

Tην ώρα που όλοι περιμένουν πότε θα εισβάλει ο τουρκικός στρατός στην Συρία, ανατολικά του Ευφράτη πραγματοποιήθηκε επιχείρηση κατά θέσεων του PKK και του YPG στην περιοχή Μαλικίγιε στη συμβολή των συνόρων Τουρκίας-Ιράκ-Συρίας από τουρκικά μαχητικά σε συνεργασία με το πυροβολικό. Η επιχείρηση έγινε σε ιρακινό έδαφος αλλά έδωσε τροφή σε ειδήσεις από κουρδικές πηγές ότι η Τουρκία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος.

Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK σε ιρακινό έδαφος τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει και χθες σκοτώθηκαν εννέα μέλη του PKK. Τουρκικά μαχητικά πάντως χθες έκαναν και αναγνωριστικές πτήσεις στην επίμαχη παραμεθόριο Τουρκίας Συρίας.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ υπερασπίστηκε τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Τουρκία, μετά από τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε για την απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι ξεχνούν το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, προσθέτοντας, «ακόμη, να θυμάστε ότι είναι ένα σημαντικό μέλος στο ΝΑΤΟ».

Επέμεινε επίσης ότι η Ουάσιγκτον δεν εγκαταλείπει τις κουρδικές δυνάμεις, γράφοντας «μπορεί να είμαστε στη διαδικασία απόσυρσης από τη Συρία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε εγκαταλείψεί τους Κούρδους, οι οποίοι είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές».

Κλείσιμο




Την ίδια στιγμή το Ισραήλ ανεβάζει τους τόνους κατά της Τουρκίας, τονίζοντας προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι γειτονικές χώρες της Τουρκίας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις ενδεχόμενες απειλές του Ερντογάν χωρίς να ελπίζουν σε αμερικανική βοήθεια.

Στο «παραλήρημα» στο οποίο βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, μέσω του... αγαπημένου του Twitter, έτεινε χείρα φιλίας προς όλους: και τους Τούρκους, αλλά και τους Κούρδους της Συρίας, επιμένοντας να «θολώνει τα νερά» αναφορικά με την στάση που θα τηρήσει, έχει να αντιμετωπίσει και τα «πυρά» εντός ΗΠΑ, τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς.

Αρχικά, ο Τραμπ προσκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, στις 13 Νοεμβρίου, ενώ την ίδια ώρα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει τους Κούρδους μαχητές, καθώς τους βοηθάνε οικονομικά. «Μπορεί να βρισκόμαστε σε φάση αποχώρησης από τη Συρία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε εγκαταλείψει τους Κούρδους, οι οποίοι είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές. Το ίδιο πολύ καλή είναι και η σχέση μας με την Τουρκία, εταίρο μας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει ήδη μεγάλο κουρδικό πληθυσμό» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter.

Και συνεχίζει: «Τόσοι πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πραγματικότητα, οι Τούρκοι κατασκευάζουν το κομμάτι του ατσάλινου σκελετού των δικών μας F-35. Ήταν επίσης καλό που συνεργαστήκαμε, γιατί με βοήθησαν να σώσω πολλές ζωές στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας».





Για μια ακόμη φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στις απειλές για την Άγκυρα, με φόντο την οικονομία της, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε απρόκλητη ή άσκοπη στρατιωτική ενέργεια θα είναι καταστροφική για την οικονομία της και για το πολύ εύθραυστο νόμισμά της».

Τουρκία: Ξεκινά η επίθεση στη Συρία, δηλώνει συνεργάτης του Ερντογάν

Λίγες ώρες μετά την πρόσκληση Τραμπ στον Ερντογάν για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο η τουρκική βουλή ενέκρινε την πρόταση του προέδρου της Τουρκίας που ανοίγει το δρόμο στην επέκταση στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία για έναν ακόμη χρόνο, έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Την πρόταση του Ερντογάν υπερψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, ενώ η έγκρισή της φτάνει ύστερα από τα σχέδια Ερντογάν περί σύστασης «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία.

«Η ίδρυση ζώνης ασφαλείας εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» διεμήνυσε μέσω Twitter ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Λίγες ώρες αργότερα ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν, Φαχρετί Αλτούν, υποστήριξε μέσω twitter ότι μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων μαζί με ομάδες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ, συμμαχία Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που υποστηρίζεται από την Άγκυρα) θα περάσουν «πολύ σύντομα» τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Όπως έγραψε οι Κούρδοι μαχητές είτε θα παραδοθούν είτε ο τουρκικός στρατός θα τους «σταματήσει», καθώς όπως υποστήριξε παρεμποδίζουν τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Αμερικανικό Πεντάγωνο προς Τουρκία: Δυστυχώς, επιλέξατε να δράσετε μονομερώς

Σχεδόν την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σχολίαζοντας την επιθετική ρητορική της Άγκυρας, σχολίασε «δυστυχώς, η Τουρκία επέλεξε να δράσει μονομερώς. Δεν έχουμε προβεί σε καμία αλλαγή στην παρουσία των δυνάμεών μας στη Συρία».

«Δυστυχώς, η Τουρκία επέλεξε να δράσει μονομερώς. Κατά συνέπεια μεταφέραμε τις αμερικανικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία από την πορεία μιας ενδεχόμενης τουρκικής εισβολής για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους. Δεν έχουμε προβεί σε καμία αλλαγή στην παρουσία των δυνάμεών μας στη Συρία αυτή τη στιγμή», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζόναθαν Χόφμαν με ανακοίνωσή του.



Η στάση των Βρυξελλών

Οι νέες δηλώσεις Τραμπ έρχονται την ώρα που έχει ξεσπάσει πολιτικός σεισμός στην Ουάσινγκτον για την ξαφνική απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία, «αδειάζοντας» τους Κούρδους της Συρίας και δίνοντας το «πράσινο φως» στον Ερντογάν να εξαπολύσει επίθεση ανατολικά του Ευφράτη.

Στις Βρυξέλλες αλλά και σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας (μεγάλες αυξήσεις λόγω πληθωρισμού σε είδη πρώτης ανάγκης, όσο και σε διόδια και ενέργεια) δεν θεωρούνται άσχετα με την επεκτατική πολιτική του προέδρου Ερντογάν.

Την ίδια ώρα Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος καταδικάζουν τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό τους και την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριμερή συνάντησή τους στο Κάιρο καταδίκασαν τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κρατάει κοινή στάση συντασσόμενη με την Κύπρο ενώ έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της στις τουρκικές προθέσεις για τη Συρία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης