Πολιτικός σεισμός στις ΗΠΑ μετά το «πράσινο φως» του Τραμπ στην Τουρκία για νέα εισβολή στη Συρία

Πολιτικός σεισμός στις ΗΠΑ μετά το «πράσινο φως» του Τραμπ στην Τουρκία για νέα εισβολή στη Συρία

Εύφλεκτη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή - Εξέγερση στους Ρεπουμπλικανούς για τη διγλωσσία Τραμπ στο συριακό - Το Πεντάγωνο προσπαθεί να βρει μία ενιαία στρατηγική - Οι παρορμητικές αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου θυσιάζουν τους Κούρδους

erdogan_ar
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Ουάσινγκτον με πρωτοκλασάτα στελέχη των Ρεπουμπλικανών να επαναστατούν λίγες ώρες μετά την ξαφνική απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να θυσιάσει τους Κούρδους δίνοντας τις ευλογίες του σε μία στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Η αιφνίδια απόφαση του Τραμπ να δώσει χώρο στην Άγκυρα για να επιτεθεί στρατιωτικά στα ανατολικά του Ευφράτη έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό Πεντάγωνο προσπαθεί να υιοθετήσει μία ενιαία στρατηγική καθώς η διγλωσσία του Αμερικανού προέδρου θολώνει το τοπίο στο ποια στάση κρατά η Ουάσινγκτον στο συριακό.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα 'Wall Street Journal' ο Τραμπ έχει δεχθεί καταιγιστικά πυρά από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι τον προειδοποιούν ότι το να αφήσουν οι ΗΠΑ την Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους και να απομακρυνθούν από τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Oι παρορμητικές αποφάσεις του Τραμπ αναφορικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, έφεραν τα πάνω - πάνω στην Ουάσινγκτον, όπως σχολιάζει τα διεθή ΜΜΕ.
«Για καταστροφικό λάθος», κάνει λόγο η αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στο Ουαϊόμινγκ Λιζ Τσένει.

Όπως αναφέρει το CNN η Νίκι Χάλει, πρώην πρέσβειρα των Αμερικανών στα Ηνωμένα Έθνη, εξέφρασε την έντονη διαφωνία της δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αφήνει τους συμμάχους του Κούρδους να πεθάνουν.

Ο Γερουσιαστής Λίντσει Γκράχαμ, ένας από τους βαρόνους των Ρεπουμπλικάνων και ένθερμος υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου, υποστήριξε ότι η απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία είναι ανεύθυνη.

Από την πλευρά του, ο ένοικος του Λευκού Οίκου έσπευσε να δηλώσει ότι κατανοεί την κριτική των στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αλλά ο ίδιος διαφωνεί.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το πρακτορείο 'Associated Press' αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασαν τη δυνατότητα να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τα σχέδια εισβολής της στη βόρεια Συρία. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν είχαν δει καμία ένδειξη ότι η Τουρκία είχε αρχίσει στρατιωτική επιχείρηση μέχρι αργά το βράδυ. Δευτέρα.

Ενώ πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος χάνει τους συμμάχους τους με την αμφιλεγόμενη πολιτική του να περιπλέκει την κατάσταση: αρχικά, δίνει το πράσινο φως στον Σουλτάνο του Βοσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εξαπολύσει επίθεση στη Συρία με τον ίδιο να ανακοινώνει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Λίγες ώρες αργότερα προειδοποιεί τον Ερντογάν ότι μπορεί να συνθλίψει την τουρκική οικονομία επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν θα αποχωρήσει πλήρως από τα ανατολικά του Ευφράτη.

«Ο Τραμπ παραδίδει τους Κούρδους της Συρίας στους Τούρκους εχθρούς τους», γράφει η γαλλική εφημερίδα 'Le Figaro' σχολιάζοντας την ξαφνική απόφαση του Αμερικανού προέδρου να εγκαταλείψει τους συμμάχους του.

Ενδεικτικός είναι και ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας 'Liberation': «Θυσιάζονται οι Κούρδοι»;

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από ορισμένες περιοχές της Συρίας ανοίγει τον δρόμο για μια τουρκική επιχείρηση που επιθυμεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά θέτει επίσης την Άγκυρα απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Η Τουρκία εποφθαλμιά εδώ και μήνες τις θέσεις που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη και ελέγχει η κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Πρόκειται για μία οργάνωση που πρωτοστάτησε στις μάχες κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και είχε την υποστήριξη και την προστασία της Ουάσινγκτον.

Μετά την ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο το βράδυ της Κυριακής ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν από την περιοχή, για τον Ερντογάν ο δρόμος είναι ελεύθερος.

Οι κούρδοι μαχητές υποστηρίχτηκαν από τις δυτικές χώρες ενώ για την Αγκυρα η κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού YPG του Λαού (YPG) είναι μια «τρομοκρατική» οργάνωση όπως και το Ισλαμικό Κράτος λόγω των διασυνδέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) που διεξάγει από το 1984 έναν αιματηρό ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος.

Στόχος της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, δηλαδή μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης σε βάθος 30 χλμ μέσα στη Συρία και σε πλάτος 500 χλμ που θα αρχίζει από τον Ευφράτη και φθάνει έως τα ιρακινά σύνορα και θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από θέσεις των YPG. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι αυτή η «ζώνη ασφαλείας» προορίζεται επίσης για την υποδοχή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, όπου υπάρχουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια Σύροι οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους μετά την έναρξη της σύγκρουσης.

Η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να απομακρύνει την «απειλή« της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG και να μειώσει τον αριθμό των Σύρων που ζουν στην Τουρκία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης