ΟΗΕ για τη Συρία: Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο...

ΟΗΕ για τη Συρία: Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο...

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ πως δεν θα προβάλουν αντίσταση σε μια τουρκική επίθεση εναντίον Κούρδων στη βόρεια Συρία έχει προκαλέσει συναγερμό στα Ηνωμένα Έθνη

ohe
Ο ΟΗΕ δήλωσε σήμερα πως «προετοιμάζεται για το χειρότερο» στη βόρεια Συρία μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ πως δεν θα αντιταχθούν σε μια τουρκική επίθεση εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί (...) Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», δήλωσε ο Πάνος Μουμτζής, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Πρόσθεσε πως ο ΟΗΕ είναι «σε επαφή με όλα τα μέρη» επί του πεδίου. Όμως είπε πως το γραφείο του δεν είχε προειδοποιηθεί για την απόφαση της Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τους παλιούς συμμάχους της, τους Κούρδους, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο Μουμτζής είπε πως προτεραιότητες του ΟΗΕ είναι να διασφαλίσει ότι η τουρκική επίθεση δεν θα προκαλέσει νέες μετακινήσεις πληθυσμών, ότι δεν θα παρεμποδιστεί η ανθρωπιστική πρόσβαση και ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης στην περιοχή.

Ο ΟΗΕ διαθέτει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα βάσανα των πολιτών, όμως «ελπίζει πως δεν θα χρησιμοποιηθεί», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει για το θέμα: «Η διαδικασία αποχώρησης των Αμερικανών έχει ξεκινήσει, σε συνέχεια όσων ανέφερε και η πλευρά του προέδρου Τραμπ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι νέο. Ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε την αποχώρηση των στρατευμάτων του αν και αυτό καθυστέρησε να γίνει. Παρά την καθυστέρηση αυτή, οι εκπρόσωποι Αμρικανών και Τούρκων βρίσκονταν σε διαρκείς διαπραγματεύσεις για την περιοχή. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα. Πάντα λέγαμε πως "μπορεί να χτυπήσουμε ξαφνικά μια νύχτα" και συνεχίζουμε να το λέμε με την ίδια αποφασιστικότητα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης