Ολλανδία: Εκατοντάδες ακτιβιστές για το κλίμα απέκλεισαν δρόμους στο Άμστερνταμ

Ολλανδία: Εκατοντάδες ακτιβιστές για το κλίμα απέκλεισαν δρόμους στο Άμστερνταμ

Ανάλογες δράσεις έκαναν μέλη της οργάνωσης Extinction Rebellion και στο Βερολίνο - Μια σειρά κινητοποιήσεων προγραμματίζεται σε 60 πόλεις σε όλη την υφήλιο από σήμερα

extinction
Εκατοντάδες ακτιβιστές για το κλίμα φωνάζοντας «επανάσταση!» μπλόκαραν σήμερα το πρωί το κέντρο του Άμστερνταμ, αψηφώντας την απαγόρευση της αστυνομίας, η οποία είχε προειδοποιήσει με συλλήψεις, ώστε να τους εμποδίσει να δημιουργήσουν προβλήματα στους πολίτες που χρησιμοποιούν τα μέσα συγκοινωνίας.

Η αστυνομία είχε εγκρίνει την πρόθεση της ακτιβιστικής οργάνωσης Extinction Rebellion να διαδηλώσει, με την προϋπόθεση να μην παρεμποδίσει την κίνηση στους δρόμους.

Οι δημοτικές αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες, που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά, να αποφύγουν την περιοχή του κέντρου διότι «η αστυνομία σχεδιάζει να τερματίσει τον παράνομο αποκλεισμό».


«Ο στόχος είναι η αποκλιμάκωση και ο τερματισμός του αποκλεισμού ώστε να επιτραπεί η ασφαλής ροή της κίνησης. Ορισμένοι διαδηλωτές θα συλληφθούν. Η αστυνομία επίσης κατέσχεσε υλικό που διευκολύνει τη διαδήλωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Κλείσιμο
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια κεντρική οδική αρτηρία της πόλης μπροστά από το Ρέικσμουζεουμ (Εθνικό Μουσείο), το διασημότερο μουσείο της Ολλανδίας, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Σταματήστε να μιλάτε, ξεκινήστε να πράττετε» και «πείτε την αλήθεια». «Αστυνομικοί σας αγαπάμε, το κάνουμε για τα παιδιά σας», «Είμαστε ειρηνιστές, εσείς τί είστε», φώναζαν κάποιοι από τους διαδηλωτές.

Δεκάδες αστυνομικοί με μεγάφωνα καλούσαν το συγκεντρωμένο πλήθος να αδειάσει τους δρόμους και εκείνοι που δεν απομακρύνονταν, οδηγούνταν από αστυνομικούς σε λεωφορεία.


Ανάλογες δράσεις και στο Βερολίνο

Ανάλογες δράσεις έκαναν μέλη της οργάνωσης και στο Βερολίνο, όπου σήμερα ακτιβιστές πραγματοποίησαν πορεία από το σημείο που έχουν στρατοπεδεύσει έξω από την καγκελαρία, προς τη Στήλη της Νίκης, στο κέντρο του Πάρκου Τίργκαρτεν της γερμανικής πρωτεύουσας.

Οι ακτιβιστές κατέλαβαν τον κυκλικό κόμβο, γνωστό ως το Μεγάλο Αστέρι, όπου συναντώνται πέντε μεγάλοι δρόμοι, και εμπόδισαν την ροή της κίνησης, είπε η αστυνομία στο dpa εκτιμώντας ότι στις έξι το πρωί τοπική ώρα οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 1.000.

Μια σειρά κινητοποιήσεων της Extinction Rebellion προγραμματίζεται σε 60 πόλεις σε όλη την υφήλιο από σήμερα.

Σε ανάλογη κινητοποίηση στο Λονδίνο, η αστυνομία ανακοίνωσε πως προχώρησε σε 21 συλλήψεις, με μια 81χρονη να βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες. 

Εργαστήρια, σεμινάρια, συναυλίες, αλλά και μαθήματα γιόγκα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας στο Βερολίνο, που θα κορυφωθεί με μια διαδήλωση την ερχόμενη Κυριακή. Οι οργανωτές αναμένουν πως θα συμμετάσχουν αρκετές χιλιάδες πολίτες στις δραστηριότητες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σειρά κινητοποιήσεων της οργάνωσης στη Γερμανία, όπου η επιρροή της θεωρείτο αμελητέα ως τώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης