Τσαβούσογλου μετά το «πράσινο φως» των ΗΠΑ: Είμαστε αποφασισμένοι να «καθαρίσουμε» τα σύνορά μας με τη Συρία

Τσαβούσογλου μετά το «πράσινο φως» των ΗΠΑ: Είμαστε αποφασισμένοι να «καθαρίσουμε» τα σύνορά μας με τη Συρία

Επιβεβαίωσε την αποχώρηση των Αμερικανών ο Ερντογάν - «Σύντομα» η εισβολή λέει η Ουάσινγκτον – Τα αμερικανικά στρατεύματα «δεν θα εμπλακούν στην επιχείρηση» ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Λευκός Οίκος - «Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία» ανέφερε ο Τσαβούσογλου

tsavou01-mesa
«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η Άγκυρα θα εξαπολύσει σύντομα επίθεση στη βόρεια Συρία.

Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα στην στρατιωτική επιχείρηση που προγραμματίζει εδώ και καιρό για να δημιουργήσει μια, όπως την ονομάζει, "ασφαλή ζώνη" στη βόρεια Συρία και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα αναμειχθούν στην επιχείρηση αυτή.

«Από την έναρξη της κρίσης στην Συρία, υποστηρίζαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο εξής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δική μας (...) ασφάλεια καθαρίζοντας την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες», σημείωσε ο Τσαβούσογλου . «Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.

Ερντογάν: Έχουμε πει πως θα χτυπήσουμε ξαφνικά μια νύχτα

«Έπειτα από τη συνομιλία μου με τον Ντόναλντ Τραμπ, η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη ζώνη στα σύνορα με τη Συρία, έχει ξεκινήσει» επιβεβαίωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο το πρωί της Δευτέρας, κατά την αναχώρησή του για τη Σερβία, όπου έχει προγραμματίσει επίσκεψη.

Κλείσιμο
«Η διαδικασία αποχώρησης των Αμερικανών έχει ξεκινήσει, σε συνέχεια όσων ανέφερε και η πλευρά του προέδρου Τραμπ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι νέο. Ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε την αποχώρηση των στρατευμάτων του, αν και αυτό καθυστέρησε να γίνει. Παρά την καθυστέρηση αυτή, οι εκπρόσωποι Αμρικανών και Τούρκων βρίσκονταν σε διαρκείς διαπραγματεύσεις για την περιοχή. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα. Πάντα λέγαμε πως «μπορεί να χτυπήσοτμε ξαφνικά μια νύχτα» και συνεχίζουμε να το λέμε με την ίδια αποφασιστικότητα» τόνισε για τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε, επίσης, και στο σχέδιο με τα F-35, τονίζοντας: «Είναι μια διαδικασία που τράβηξε χρονικά. Ελπίζω πως ο Τραμπ θα με καλέσει να μιλήσουμε και να καταλήξουμε σε μια απόφαση. Μέσα στο πρώτο μισό του επόμενου μήνα, θα τον επισκεφτώ, εκτός απροόπτου, στην Ουάσινγκτον. Το κύριος μέρος της δουλειάς θα γίνει στην πρόσωπο με πρόσωπο επαφή μας. Θέλουμε να καταλήξουμε με το θέμα των F-35 σε αυτή την επαφή. Δεν έχουμε διακόψει τις πληρωμές μας, έχουμε ήδη καταθέσει 1,4 δισ. δολάρια και θα τακτοποιήσουμε αυτό το ζήτημα»

Λευκός Οίκος: «Πράσινο φως» για την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία

Νωρίτερα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή της βόρειας Συρίας στην οποία προτίθεται να εισβάλει η Τουρκία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ, η Τουρκία θα εισβάλει σύντομα στο έδαφος της βόρειας Συρίας.

Η Γκρίσαμ ανακοίνωσε επίσης ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ «δεν θα συμμετέχουν, ούτε θα εμπλακούν στην επιχείρηση» και «δεν θα βρίσκονται πλέον στην περιοχή» με το Associated Press να σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η δήλωση Γκρίσαμ σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τελείως τους περίπου 1.000 στρατιώτες που βρίσκονται αυτή την ώρα στη βόρεια Συρία.

Όπως είπε η ίδια στην τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν αποφασίστηκε ότι η Τουρκία θα παραλάβει όλους τους ξένους ενόπλους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρισης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους και σήμερα κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη βόρεια Συρία στο ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής και άρα η εγκατάλειψη των Κούρδων εκτιμάται ότι αποτελεί δείγμα ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα.

Την Κυριακή κυκλοφόρησαν βίντεο και φωτογραφίες στο διαδίκτυο που δείχνουν τα τουρκικά στρατεύματα να ετοιμάζονται για τις ενέργειες που χρειάζονται, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ώστε να δημιουργηθεί η λεγόμενη «ασφαλής ζώνη».



video placeholder




Τουρκία: Αυτά συζήτησαν Τραμπ-Ερντογάν

Νωρίτερα η τουρκική προεδρία είχε ανακοινώσει για τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν ότι «εκτός από τα διμερή ζητήματα που μας απασχολούν, στη συζήτηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη ζώνη ασφαλείας που σχεδιάζεται στα ανατολικά του Ευφράτη. Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε στον πρόεδρο Τραμπ πως η θεμελίωση της ζώνης αυτής είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των τρομοκρατικών ομάδων PKK-YPG που δρουν στην περιοχή και για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών, που θα επιτρέψουν στους Σύριους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Επιπλέον, ο Ερντογάν έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η Τουρκία, η οποία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τη μάχη της κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει την επανεμφάνιση παρόμοιων προβλημάτων στην περιοχή.

Ακόμη, εξέφρασε τη δυσφορία του για την αμερικανική γραφειοκρατία, από πλευράς στρατού και ασφάλειας, η οποία δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δυο χωρών.

Τέλος, έγινε γνωστό πως οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα, έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε ο Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του.

Οι Κούρδοι της Συρίας απαντούν: Δεν εγκαταλείπουμε τη γη μας

Την Κυριακή χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας διαδήλωσαν κατά των απειλών Τουρκίας για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση εναντίον των εδαφών τους, στη βόρεια Συρία.

«Κάτω ο Ερντογάν» και «Κάτω η κατοχή», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα, κοντά στην κοινότητα Ρας αλ Αΐν.

Οι διαδηλωτές στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη βάση που διατηρεί στην περιοχή ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τη γη μας και θα μείνουμε εδώ, αλλά δεν θέλουμε τον πόλεμο», είπε ο 52χρονος Άχμεντ Μοχάμεντ Σάλεμ.

Οι κουρδικές αρχές που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στον βορρά της Συρίας προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή στρατιωτική επίθεση για τον καταυλισμό των εκτοπισμένων, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι –μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά– οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης