Σε νέο ρόλο ο Bαυαρός υπουργός Εσωτερικών - Στην Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής

Σε νέο ρόλο ο Bαυαρός υπουργός Εσωτερικών - Στην Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής

Ο Χορστ Ζεεχόφερ υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια στην Άγκυρα κατά την επίσκεψή του στην τουρκική πρωτεύουσα -  Θα πάει στις Βρυξέλλες και θα ζητήσει από την Κομισιόν να ενισχύσει την οικονομική υποστήριξη προς την Τουρκία

seehofer
Νέο ρόλο αναλαμβάνει ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ κατά την επίσκεψή του σε Τουρκία και Ελλάδα.

Στην πατρίδα του, όπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος, ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός πολεμούσε την πολιτική για το προσφυγικό της Άνγκελα Μέρκελ. Τώρα, όμως, ο 70χρονος Ζεεχόφερ επισκέπτεται Άγκυρα και Αθήνα μετά τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια για να συνεχίσει την πολιτική που χάραξε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

«Πρώτο ταξίδι σε ένα νέο ρόλο! Αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών πολέμησε τη μεταναστευτική πολιτική της Καγκελαρίου Μέρκελ. Τώρα πρέπει να τη συνεχίσει», όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Η Γερμανία δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι θα λάβει το ένα τέταρτο του συνόλου των διασωθέντων προσφύγων που πέρασαν με βάρκες από τους τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.

«Η μετανάστευση και η ασφάλεια είναι τα μεγάλα ζητήματα που θα μας κρατήσουν μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη», δήλωσε ο Ζεεχόφερ στην έναρξη των συνομιλιών του με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοιλού στην Άγκυρα.

«Ο Ζεεχόφερ υποσχέθηκε στην Τουρκία περισσότερη βοήθεια και την ευχαρίστησε για την μεγάλη αλληλεγγύη της», όπως γράφει στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα «Die Welt». «Όσο μπορούμε να το αντέξουμε, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Τουρκία όπου θέλει», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Κλείσιμο
Κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, τόνισε επίσης ότι το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης στην Τουρκία θα συζητηθεί με τη νέα Κομισιόν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου.

«Θα πάω στις Βρυξέλλες και θα περιγράψω στη πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής τις εντυπώσεις μου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Ζεεχόφερ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το ενημερωτικό μαγκαζίνο «Tagesschau» του γερμανικού κρατικού δικτύου «ARD», σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι ο Ζεεχόφερ φρόντισε να διασφαλίσει μία καλή ατμόσφαιρα κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα: Πρώτα χαιρέτησε την συνεισφορά της Τουρκίας στο προσφυγικό και μετά ξεκίνησε τη συζήτηση.

Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των πρόσφατων εντάσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στη Μόρια, ο Ζεεχόφερ ευχαρίστησε την Άγκυρα για το ρόλο της στην αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.

«Χωρίς την αλληλεγγύη σας, το πρόβλημα μετανάστευσης στην περιοχή μας δεν θα είχε ξεπεραστεί», τόνισε.

Ο Ερντογάν κατέστησε σαφές αρκετές φορές ότι η Τουρκία χρήζει περισσότερης οικονομικής υποστήριξης. Διαφορετικά, όπως έχει απειλήσει, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για τους πρόσφυγες.

Έρχεται Αθήνα σήμερα το απόγευμα

Σήμερα το απόγευμα, και μετά τη συνέντευξη που θα έχει με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Βαυαρός υπουργός έρχεται στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία στα κράτη μέλη της Ε.Ε. καθώς στην Ελλάδα καταφθάνουν όλο και πιο πολλοί πρόσφυγες από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Τουρκία ότι διώχνει τους πρόσφυγες από τη Συρία σε πολεμικές ζώνες.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε μια νέα προσφυγική κρίση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Bild». «Περισσότεροι από 90.000 πρόσφυγες ζουν στη χώρα, εκ των οποίων οι 30.000 σε καταυλισμούς. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, προστέθηκαν τρεις χιλιάδες. Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν με βάρκες από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Η τάση είναι ανοδική...»

Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα ελπίζει στη βοήθεια της Γερμανίας για τα περίπου 4.000 ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων που ζουν στη χώρα μας. Μια συμμαχία ανθρωπιστικών οργανώσεων όπως, η «Pro Asyl», η «Terre des Hommes» και το Γερμανικό Ταμείο για τα Παιδιά έχουν συνυπογράψει επιστολή στην οποία ζητούν από την γερμανική κυβέρνηση να βοηθήσουν τα παιδιά προσφύγων.

«Προτού έρθει ο χειμώνας, πρέπει να ληφθούν μέτρα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η επιστολή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης