Εκατοντάδες Ρωσίδες επιδεικνύουν περήφανα τις ατέλειές τους στο Instagram

Οι Ρωσίδες περνούν δυναμικά στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά των στερεοτύπων ομορφιάς, που δημιουργούν χαμηλή αυτοπεποίθηση και πυροδοτούν διατροφικές διαταραχές σε νέα κορίτσια και γυναίκες

Ένα νέο «κύμα» body positivity φαίνεται πως έχει παρασύρει εκατοντάδες γυναίκες στη Ρωσία, οι οποίες ποστάρουν φωτογραφίες στο Instagram που αναδεικνύουν τις ατέλειές τους, με το εύγλωττο hashtag #SoMnoyVsyoTak (Όλα είναι ok πάνω μου).

Εικόνες χαμογελαστών γυναικών, με ακμή, κυτταρίτιδα ή τριχόπτωση πλημμυρίζουν ότι μόνο την συγκεκριμένη πλατφόρμα, αλλά και άλλα social media. Όπως μεταδίδουν πολλά διεθνή ΜΜΕ οι Ρωσίδες περνούν δυναμικά στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά των στερεοτύπων ομορφιάς που, σύμφωνα με ακτιβίστριες του φεμινιστικού κινήματος, δημιουργούν χαμηλή αυτοπεποίθηση και πυροδοτούν διατροφικές διαταραχές.



Το επίμαχο trend ξεκίνησε, σύμφωνα με το Reuters, από μια Ρωσίδα έφηβη που έδωσε μάχη με την ανορεξία. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία καταπολέμησης των σκληρών πιέσεων που δέχονται τα κορίτσια και οι γυναίκες ανά τον κόσμο να δείχνουν πάντα τέλειες, πιέσεις που έχουν αυξηθεί λόγω των μη ρεαλιστικών προτύπων που προωθεί το Instagram με τις βαριά φιλτραρισμένες φωτογραφίες του.





Στη Ρωσία, το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, εξηγεί στο Reuters η Ζανέτ Ακιλγκόβα, σύμβουλος στην ομάδα προάσπιστης των δικαιωμάτων των γυναικών Equality Now.



«Η Ρωσία είναι ακόμα μια άκρως πατριαρχική χώρα, όπου τα αυστηρά κριτήρια ομορφιάς και το body-shaming αποτελούν καθημερινότητα. Αυτού του είδους οι εκστρατείες είναι ένας θετικός τρόπος να δείξεις στους ανθρώπους ότι μπορούν να αποδεχτούν το σώμα τους και να απαλλαγούν από τα "δεσμά" που απειλούν να καταστρέψουν την πνευματική και σωματική υγεία τους. Έχει να κάνει με την ποικιλομορφία, την αποδοχή και την ένταξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.



Οι γυναίκες στη Ρωσία πιέζονται ώστε να ντύνονται με τρόπο που αρέσει στους άνδρες, επισημαίνει το Reuters, επικαλούμενο φεμινίστριες. Στην χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν, τα παλιομοδίτικα στερεότυπα για τα φύλα ζουν και βασιλεύουν, ενώ η κοινωνία είναι αρκετά συντηρητική.

Σε μια προσπάθεια να βάλει ένα λιθαράκι ώστε να αλλάξουν τα παραπάνω, η έφηβη Instagram influencer @Tysya ζήτησε από τους 1,2 εκατ. followers της να ποστάρουν φωτογραφίες τους χωρίς φίλτρα και μέικ άπ, επιδεικνύοντας τα όχι και τόσο τέλεια χαρακτηριστικά τους, που όμως τους καθιστούν μοναδικούς.





Όπως είπε η @Tysya, το αληθινό όνομα της οποίας είναι Νατάλια Ζεμλιανούκινα, στη Ρωσία η προβολή για τα άτομα με κανονικά σώματα είναι ελάχιστη. Κορίτσια με παραπάνω κιλά, με ακμή ή διαφορετικά χαρακτηριστικά δέχονται πειράγματα στο σχολείο και πιέζονται να κάνουν δίαιτα. Το αποτέλεσμα είναι να λιμοκτονούν προσπαθώντας να μοιάσουν στα μοντέλα που βλέπουν καθημερινά να κατακλύζουν τα ΜΜΕ. Η ίδια η Tysya είχε αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα της νευρικής ανορεξίας στο παρελθόν και κατάφερε να το ξεπεράσει με σκληρή μάχη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr