Νέο «ράπισμα» για τον Τζόνσον: Παράνομο το κλείσιμο της Βουλής για πέντε εβδομάδες

Νέο «ράπισμα» για τον Τζόνσον: Παράνομο το κλείσιμο της Βουλής για πέντε εβδομάδες

«Η αναστολή ήταν παράνομη, άκυρη και δεν είχε καμία συνέπεια» ανακοίνωσε η επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου - Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τους 11 δικαστές - Η λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων να αποκατασταθεί άμεσα η αντίδραση του προέδρου του σώματος - Μπόρις Τζόνσον: Παρ' όλο που ήταν άδικη θα σεβαστούμε την απόφαση

eliz-johnson
Νέο «ράπισμα» για τον Μπόρις Τζόνσον το πρωί της Τρίτης καθώς οι 11 δικαστες του ανώτατου δικαστηρίου έκριναν ότι ήταν «παράνομη» η συμβουλή του προς την Βασίλισσα να ανασταλούν οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων για πέντε εβδομάδες.

Με την απόφαση αυτή ανατρέπεται το σχέδιο του ενοίκου της Ντάουνιγκ Στριτ για το Brexit να ανατρέπεται. Με την απόφαση Τζόνσον το κοινοβούλιο θα άνοιγε και πάλι στις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε (31 Οκτωβρίου). 

Εξηγώντας την απόφασή του δικαστηρίου η επικεφαλής του είπε ότι η απόφαση Τζόνσον είχε «ακραίες συνέπειες στα βασικά σημεία της δημοκρατίας» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε καμία δικαιολογία για την απόφασή της αυτή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η αναστολή ήταν παράνομη, άκυρη και δεν είχε καμία συνέπεια».

Σύμφωνα με την επικεφαλής του δικαστηρίου οι λειτουργίες της Βουλής δεν έχουν ανασταλεί και τώρα είναι στο χέρι του προέδρου της Βουλής το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Μπόρις Τζόνσον: Παρ' όλο που ήταν άδικη θα σεβαστούμε την απόφαση

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ήταν τραγική και δεν ήταν η «σωστή απόφαση», δήλωσε από την Νέα Υόρκη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να εμποδίσουν το Brexit», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Παρ' όλο που ήταν άδικη θα τη σεβαστούμε», κατέληξε ο Τζόνσον.


Κλείσιμο

Διαβάστε εδώ την περίληψη της απόφασης των δικαστών

Σε μια πρώτη αντίδραση ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου με δήλωσή του ζήτησε να ανοίξει «χωρίς καθυστέρηση» η Βουλή των Κοινοτήτων ανακοινώνοντας ότι «θα διαβουλευτώ με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων επειγόντως».

Για το Κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (LibDem), η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δείχνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν κάνει για πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Γκι Φερχόφστατ , αρμόδιος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, χαιρέτησε την δικαστική απόφαση .



Η Χέιλ είχε νωρίτερα εξηγήσει ότι η απόφαση του δικαστηρίου «δεν αφορά το πότε και με ποιους όρους το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκη Ένωση αλλά το αν η πρόταση που έκανε ο πρωθυπουργός στην Βασίλισσα ήταν νόμιμη».

Supreme Court gives its ruling on the legality of suspending parliament


Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον «χρησιμοποιώντας τα λόγια του "να εξετάσει τη θέση"», να παραιτηθεί, δηλαδή, μια εξέλιξη «που θα τον κάνει τον πιο βραχύβιο πρωθυπουργό στην ιστορία».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγός του κόμματος του Brexit, ζητά την παραίτηση του στενού συνεργάτη του Τζόνσον, Ντομινίκ Κάμινγκς. Ο Κάμινγκς θεωρείται ως το πρόσωπο που ενθαρρύνει τον Μπόρις Τζόνσον να υιοθετήσει μια σκληρή στάση απέναντι στο κοινοβούλιο.

Την παραίτηση Τζόνσον ζήτησε και η εκπρόσωπος του κόμματος της Σκωτίας (SNP) λέγοντας ότι «η θέση του Τζόνσον ήταν αβάσιμη και επομένως θα πρέπει να βρει το θάρρος να παραιτηθεί».



Ο Τζόνσον είχε ανακοινώσει το «λουκέτο» τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου σε μια κίνηση, τότε, να μειώσει τον χρόνο που θα είχαν οι βουλευτές για να συζητήσουν για το Brexit.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης