Γιούνκερ: Mπορούμε να έχουμε συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου

Γιούνκερ: Mπορούμε να έχουμε συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου

Νωρίτερα οι Βρυξέλλες έδωσαν διορία 12 ημερών στον Μπόρις Τζόνσον να παρουσιάσει νέο σχέδιο - Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει για αποχώρηση, ανεξαρτήτως συμφωνίας, στις 31 Οκτωβρίου 

075_zarzycka-headsofg190621_npsIA
Να ρίξουν τον πυρετό που προκάλεσε η σκληρή στάση του Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το άτακτο Brexit, επιχειρούν οι Ευρωπαίοι. Ύστερα από τελεσίγραφο των Βρυξελλών, σύμφωνα με το οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει προθεσμία 12 ημερών - μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου - να παρουσιάσει νέο σχέδιο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  φάνηκε αισιόδοξος δηλώνοντας πως μια συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανή στις 31 Οκτωβρίου.

Διευκρίνισε πως για να αποφευχθεί το «no deal», θα χρειαστεί να βρεθεί μια καλή εναλλακτική που θα αντικαταστήσει το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα. Το σημαντικό βήμα, πάντως, από πλευράς των Βρυξελλών έχει ήδη γίνει: δέχονται πλέον προτάσεις επί της αντικατάστασης του backstop.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ο Γιούνκερ τόνισε ακόμη ότι δεν επιμένει στην εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο του backstop.


Υπενθυμίζεται ότι από το βρετανικό Κοινοβούλιο έχει ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία εάν δεν συναφθεί συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, τότε η προθεσμία της εξόδου της χώρας από την ΕΕ παρατείνεται κατά τρεις μήνες, για τον Ιανουάριο του 2020.  Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει, ωστόσο, για de facto αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. 

Άρση του αδιεξόδου επιχειρούν οι Βρυξέλλες δίνοντας προθεσμία 12 ημερών στον Μπόρις Τζόνσον. Εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν καταλήξει σε αξιόπιστη λύση, τότε θα έρθει αντιμέτωπος με το άτακτο Brexit.

Η προθεσμία συμφωνήθηκε ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων στο Παρίσι, όπου ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ είπε με αυστηρό τόνο απευθυνόμενος στον Μπόρις Τζόνσον: «σταμάτα να παριστάνεις ότι διαπραγματεύεσαι».

«Εάν δεν παρουσιαστούν προτάσεις, τότε τέλος. Τώρα είναι η στιγμή που θα εργαστούμε πάνω καθαρές λύσεις», τόνισε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε.

Κλείσιμο
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διεμήνυαν, μιλώντας στον βρετανικό Independent, ότι άρχισαν να χάνουν την υπομονή τους, με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εμανουέλ Μακρόν να διατηρεί την πιο σκληρή στάση απέναντι στη Βρετανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης