Βρετανία: Ο Τζόνσον στο Δουβλίνο και η Βουλή επικυρώνει το απαγορευτικό στο no deal Brexit

Βρετανία: Ο Τζόνσον στο Δουβλίνο και η Βουλή επικυρώνει το απαγορευτικό στο no deal Brexit

Αντίθετη σε νέα αναβολή του Brexit η Γαλλία  - Ο Γκι Φερχόφστατ δηλώνει ότι η Βρετανία πρέπει να πάει σε εκλογές

boris-johnson-n1
Στο Δουβλίνο βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε μία προσπάθεια να πείσει τους Ιρλανδούς να στηρίξουν την πρόταση του για το Brexit, λίγες ώρες προτού ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Ο εκκεντρικός Τζόνσον, λαβωμένος με πολλές ήττες και αποδυναμωμένος από ηχηρές αποχωρήσεις, επεξεργάζεται εναλλακτικές νομικές οδούς, προκειμένου να προχωρήσει με το σχέδιο του «Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία».

«Ένα no deal Brexit θα ήταν μία αποτυχία για την οποία όλοι θα είμαστε υπεύθυνοι», δήλωσε ο Τζόνσον μετά τις συνομιλίες του με τον Ιρλανδό ομόλογό του. Από την πλευρά του, ο Iρλανδός πρωθυπουργός, Λέων Βαραντκάρ τόνισε ότι, «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει "ρεαλιστικό" σχέδιο για την αντικατάσταση του «Backstop», του θέματος για τα ιρλανδικά σύνορα για το οποίο ερίζουν το Δουβλίνο και Βρυξέλλες.

Μετά την αποτυχημένη πρώτη απόπειρα να οδηγήσει τη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, ο ξανθομάλλης ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ θα απευθυνθεί σήμερα ξανά στους βουλευτές για να αιτηθεί το ίδιο ακριβώς πράγμα.Κανένα από τα επιχειρήματα του Τζόνσον ωστόσο δεν εκτιμάται ότι θα πείσουν τους Εργατικούς και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αναμένουν την πλήρη επικύρωση και εφαρμογή του νόμου που πέρασαν την περασμένη εβδομάδα, βάσει του οποίου ο πρωθυπουργός θα αιτηθεί νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit, εφόσον δεν επιτύχει βελτίωση των όρων στη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας χρειάζεται τη στήριξη των δύο τρίτων της Βουλής για να προκηρύξει εκλογές. Δεν την είχε την περασμένη εβδομάδα και δεν αναμένεται να την έχει ούτε σήμερα.

Πριν από τη νέα κοινοβουλευτική μάχη, ο Τζόνσον μεταβαίνει στο Δουβλίνο, όπου θα συναντήσει τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βάραντκαρ. Επισήμως, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αναζητήσει με τον Ιρλανδό ομόλογό του τρόπους για να βγουν από το αδιέξοδο του backstop, την προϋπόθεση που θέτουν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων. Ανεπίσημα, ο Τζόνσον θα επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα ότι συνεχίζει ακάθεκτος με το Brexit την 31η Οκτωβρίου..

Κλείσιμο
Ο Βρετανός πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Δουβλίνο υπό τη φόβο νέων παραιτήσεων, όπως επισημαίνουν τα βρετανικά ΜΜΕ. Όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Άμπερ Ρουντ, «παραιτήθηκα από τον υπουργικό θώκο, δεν μπορώ να παραμείνω άπραγη, καθώς καλοί, πιστοί, μετριοπαθείς Συντηρητικοί εκδιώκονται». Η Ρουντ αναφερόταν στους 21 αντάρτες Τόρις, οι οποίοι αποπέμφθηκαν από το κόμμα επειδή τόλμησαν να διαφωνήσουν με το no deal Brexit και συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση για να το σταματήσουν. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις από το στρατόπεδο των Τόρις, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Μετά την παραίτησή της , η πρώην υπουργός Εργασίας, Άμπερ Ρουντ είχε επικοινωνία με τρεις κορυφαίους υπουργούς και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, που ανησυχούν για τη στρατηγική του Brexit.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Guardian» υποστηρίζει ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη ενάντια στον επίμαχο νόμο που φρενάρει το no deal Brexit.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Daily Mail υποστηρίζει ότι, ένα από τα υπό εξέταση κυβερνητικά σχέδια προβλέπει ότι ο Τζόνσον θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους νέα παράταση για το Brexit σε μία προσπάθεια να σαμποτάρει τους «αντάρτες» Remainers, όσους δηλαδή επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Κι αυτό γιατί, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες που έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για την έλλειψη προόδου την οποία αποδίδουν στα «παιχνίδια» της βρετανικής κυβέρνησης, θα απορρίψουν το αίτημα του Τζόνσον.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι, η γαλλική κυβέρνηση απείλησε να ασκήσει βέτο σε νέο αίτημα παράτασης του Άρθρου 50, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε την έλλειψη σοβαρών εναλλακτικών προτάσεων για το backstop. «Είναι πολύ ανησυχητικό», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Οι Βρετανοί πρέπει επιτέλους να μας πουν τι θέλουν»,τόνισε.

Aλλά και ο Γκι Φερχόφστατ, αρμόδιος του Ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να επιτρέψουν νέα αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου υπό τις παρούσες συνθήκες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης