Ρεσιτάλ προκλητικότητας από Ερντογάν: Θα ανοίξουμε τις πύλες με τους μετανάστες, μην μας παρεξηγείτε

Ρεσιτάλ προκλητικότητας από Ερντογάν: Θα ανοίξουμε τις πύλες με τους μετανάστες, μην μας παρεξηγείτε

Νέες απειλές από τον Τούρκο πρόεδρο - Σε κίνδυνο η συμφωνία με την ΕΕ - Σε ομιλία του στην επαρχία Εσκίσεχιρ ο Ερντογάν τόνισε συγκεκριμένα: «Ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη πως ή θα μοιραστούν το βάρος ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας, διότι εμείς δαπανήσαμε 40 δισεκατομμύρια δολάρια»

erdogan_main
Ακάθεκτος εξαπολύει απειλές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδεικνύοντας ρητορική προκλητικότητας. Η μια εθνικιστική κορώνα διαδέχεται την άλλη, στο πλαίσιο επίδειξης ισχύος στο οποίο κινείται ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας του πλήττει την εικόνα του.

«Θα ανοίξουμε τις πύλες με τους μετανάστες», ο νέος ωμός εκβιασμός του Ερντογάν που πυροδοτεί έντονο προβληματισμό στην Ευρώπη, τη στιγμή που η Ελλάδα «πνίγεται» από χιλιάδες αφίξεις προσφύγων και η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας κρέμεται από μια λεπτή κλωστή.

Σε ομιλία του, το Σάββατο, στην επαρχία Εσκίσεχιρ ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε συγκεκριμένα: «Ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη πως ή θα μοιραστούν το βάρος ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας, διότι εμείς δαπανήσαμε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία πώς θα αντέξει στο βάρος των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων; Μη μας παρεξηγήσουν... Ή θα γίνει αυτό που λέμε, ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξουμε τις πύλες μας, ας το σκεφτούν λίγο και εκείνοι».

«Εμείς ήδη 3.000 πρόσφυγες τους εγκαταστήσαμε στη ζώνη ασφαλείας, σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας» πρόσθεσε ο Ερντογάν για τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία.

Πριν από λίγα 24ωρα ο Ερντογάν ανέβασε και πάλι επικίνδυνα τους τόνους, δηλώνοντας τα εξής: «Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες. Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; Ή θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Ή στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και, για να πάρουμε τη στήριξη, ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό».

Επαίνεσε, δε, την παρουσία των τουρκικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο. «Αν έχουμε λόγο στην έρευνα για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο το οφείλουμε στα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία μας. Τώρα έχουμε δύο δικά μας ερευνητικά και δύο πλοία-γεωτρύπανα. Και μπορεί να έρθει και τρίτο γεωτρύπανο» δήλωσε.

Κλείσιμο
Οι εκβιασμοί δεν έμειναν αναπάντητοι. Η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, μετά τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: «Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και τα εναπομείναντα 400 εκατ. πρόκειται να δοθούν σύντομα» .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης