Ιράν: Καταρρέει η διεθνής συμφωνία για τα πυρηνικά

Ιράν: Καταρρέει η διεθνής συμφωνία για τα πυρηνικά

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υποχώρησε άλλο ένα βήμα από τις δεσμεύσεις της, μετά την εκ νέου επιβολή οκονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ - Αίρονται όλοι περιορισμοί στο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας

iran_nuclear
Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι έκανε άλλο ένα βήμα υπαναχώρησης από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εντός των ορίων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας με τις μεγάλες δυνάμεις, μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ, αντιδρώντας στη μονομερή επανεπιβολή των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Την Τετάρτη, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αναπτύσσει φυγοκεντρωτές για να επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου, διαδικασία από την οποία μπορεί να παραχθεί καύσιμο για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας ή υλικό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Ο υπουργός Εξωτερικών [του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ] Ζαρίφ, σε επιστολή του προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική [Φεντερίκα Μογκερίνι], ανήγγειλε ότι το Ιράν αίρει όλους τους περιορισμούς στο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης» στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Μουσαβί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Βάσει της συμφωνίας, στο Ιράν επιτρεπόταν πολύ περιορισμένη έρευνα και ανάπτυξη εξελιγμένων φυγοκεντρωτών, που επιταχύνουν την παραγωγή σχάσιμου υλικού κατάλληλου για την κατασκευή πυρηνικών βομβών. Η Ισλαμική Δημοκρατία είχε επίσης συμφωνήσει να επιβληθούν περιορισμοί σε συγκεκριμένες δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης για οκτώ χρόνια.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία πέρυσι, αφού τη χαρακτήριζε «φρικτή» και ανεπαρκή, και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις που έχουν πλέον μειώσει τις ιρανικές πωλήσεις αργού πετρελαίου κατά 80% και πλέον.

Το Ιράν αντέδρασε αρχίζοντας να υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας από τον Μάιο και απειλεί να συνεχίσει, εάν οι υπόλοιπες χώρες που είναι μέρη της συμφωνίας, ιδίως οι ευρωπαϊκές, δεν κάνουν περισσότερα για να προασπίσουν την ιρανική οικονομία από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Κλείσιμο
Η Βρετανία και η Γαλλία, που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία, γνωστή επισήμως ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), προέτρεψαν το Ιράν να απόσχει από κάθε δραστηριότητα που αντίκειται προς τους όρους της.

Κατά την ιρανική κρατική τηλεόραση, ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θα αποκαλύψει αύριο Σάββατο λεπτομέρειες για το νέο βήμα της Τεχεράνης, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιράν, τον Χασάν Ρουχανί, θα επιταχύνει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Τεχεράνη επιμένει πως συνεχίζει να θέλει η συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ και προχθές Τετάρτη έδωσε νέα προθεσμία 60 ημερών στους Ευρωπαίους για να την περισώσουν. Το κείμενο, που υπεγράφη επί των ημερών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προέβλεπε την επιβολή περιορισμών στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση του μεγαλύτερου μέρους των διεθνών κυρώσεων το 2016.

Τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρηση του Ιράν θα είναι «ειρηνικά», θα εφαρμοστούν «υπό την εποπτεία» του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και θα είναι «αναστρέψιμα», για την περίπτωση που οι ευρωπαϊκές δυνάμεις τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, διαβεβαίωσε ο Ρουχανί προχθές Τετάρτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης