Τυφώνας Dorian: Πλησιάζει ενισχυμένος στη Νότια Καρολίνα - 20 νεκροί στις Μπαχάμες

Τυφώνας Dorian: Πλησιάζει ενισχυμένος στη Νότια Καρολίνα - 20 νεκροί στις Μπαχάμες

Η Φλόριντα φέρται να γλίτωσε το άμεσο πλήγμα του Ντόριαν, που κινείται, πλέον, με ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 185 χιλιομέτρων ανά ώρα - Επαληθεύονται οι χειρότεροι φόβοι με τον αριθμό νεκρών στις Μπαχάμες που μπορεί να αυξηθεί - Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ

dorian_ipa
Ο τυφώνας Dorian, ο οποίος έπληξε με σφοδρότητα τις Μπαχάμες και κατευθύνεται προς τις ακτές νοτιοανατολικών Πολιτειών των ΗΠΑ, ενισχύθηκε ξανά και κατατάσσεται εκ νέου στην Κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 185 χιλιομέτρων ανά ώρα, ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας) οι αμερικανικές μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Περί τις 06:00 ώρα Ελλάδας, ο Ντόριαν βρισκόταν περίπου 170 χιλιόμετρα νότια του Τσάρλστον (Νότια Καρολίνα) και διένυε περίπου 11 χιλιόμετρα την ώρα, ενημέρωσε στο πιο πρόσφατο έκτακτο δελτίο του για το ακραίο καιρικό φαινόμενο το εθνικό κέντρο κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.


Η Φλόριντα γλίτωσε το άμεσο πλήγμα του Ντόριαν. «Ασφαλώς σταθήκαμε τυχεροί στη Φλόριντα, τώρα ας σταθούμε τυχεροί και στη Τζόρτζια, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Νότια Καρολίνα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ στέλνουν βοήθεια στις Μπαχάμες — μέρος των εφοδίων που αρχικά προορίζονταν για τη Φλόριντα.

Παρότι ο Ντόριαν έχει αποδυναμωθεί, ενδέχεται να φθάσει ξανά στην Κατηγορία 4 πάρα πολύ γρήγορα, μέσα στις επόμενες 24 ώρες, καθώς βρίσκεται «πάνω από θερμά νερά», προειδοποίησε ο Λανς Γουντ, μετεωρολόγος του NHC.

Επαληθεύονται οι χειρότεροι φόβοι - Στους 20 οι νεκροί

Στο μεταξύ, οι χειρότερες προβλέψεις των υπευθύνων στις Μπαχάμες επαληθεύονται, καθώς ο νέος απολογισμός των θυμάτων από το φονικο πέρασμα του τυφώνα Dorian εκτοξεύτηκε από τον αριθμό επτά, στο 20!

Όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές στις Μπαχάμες, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν ήδη εντοπιστεί νεκροί, ενώ οι έρευνες σε σπίτια, δρόμους και συντρίμμια συνεχίζονται.

Κλείσιμο
Παρ' ότι η αύξηση κατά 13 των θυμάτων είναι σχεδόν τριπλάσια της προχθεσινής καταμέτρησης, οι υπεύθυνοι δεν δίστασαν και με βάση την εικόνα που έχουν αποκομίσει, να εκτιμήσουν ότι η λίστα με τους νεκρούς από το πέρασμα του υπερ-κυκλώνα θα αυξηθεί τα επόμενα 24ωρα.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των αγνοουμένων είναι άγνωστος, ενώ εικάζεται ότι ολόκληρες οικογένειες έχουν πέσει θύματα του ακραίου καιρικού φαινομένου που έπληξε τον άλλοτε παράδεισο της Καραϊβικής. Χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι, ενώ δεκάδες χιλιάδες, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, έχουν ανάγκη από άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μέλη των διασωστικών συνεργείων και βουλευτές του κοινοβουλίου στις Μπαχάμες, δηλώνουν απερίφραστα ότι οι δυνάμεις τους δεν αρκούν  και ότι υπάρχει ανάγκη για άμεση αποστολή βοήθειας, ώστε οι έρευνες για αγνοούμενους ή και επιζώντες να επιταχυνθούν.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ομάδα της αμερικανικής ακτοφυλακής προσπαθεί να βοηθήσει τους πληγέντες: 

US Coast Guard Lends A Hand In The Bahamas


«Ο απολογισμός αυξήθηκε στους είκοσι νεκρούς», είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Υγείας Δρ. Ντουέιν Σαντς, τονίζοντας πως «οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα σπίτια που πλημμύρισαν μόλις άρχισαν».

Πολλοί κάτοικοι στις Μπαχάμες εξέφραζαν ανησυχία για την τύχη συγγενών τους στα νησιά της χώρας που χτυπήθηκαν από τον κυκλώνα, οι επιπτώσεις του οποίου μόλις αρχίζουν να γίνονται αισθητές στις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, ιδίως στην Τζόρτζια.

Οι 17 από τους νεκρούς βρέθηκαν στα νησιά Άβακος, οι υπόλοιποι τρεις στη Μεγάλη Μπαχάμα.

Ο Ντόριαν προκάλεσε βροχόπτωση έως και 76 εκατοστών στις Μπαχάμες, που έπληξε με μανία. Η Μαρς Χάρμπορ, η μεγαλύτερη πόλη των νησιών Άβακος, έχει καταστραφεί κατά το 60%, τόνισε ο πρωθυπουργός Χιούμπερτ Μίνις. Το αεροδρόμιο είναι κάτω από το νερό, ο διάδρομος αποπροσγειώσεων επίσης, όλη η περιοχή μοιάζει με λίμνη.

Μόνο σε μία ανάρτηση στο Facebook που έκανε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Our News Bahamas έγιναν 2.000 σχόλια από πολίτες με τα ονόματα αγνοούμενων δικών τους από την Τρίτη. Σε κάποια από τα σχόλια ωστόσο χρήστες διαβεβαίωναν πως τους εντόπισαν.

Οι φωτογραφίες του κυκλώνα από το διάστημα, που συνεχίζει την πορεία του προς τη Φλόριντα και παρ' ότι έχει εξασθενήσει σε κατηγορια 2, είναι ενδεικτικές της δύναμης που απελευθέρωσε η φύση:

hurri1
hurri2


Ο ΟΗΕ ζητά βοήθεια για 70.000 ανθρώπους

Περίπου «70.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια άμεσα» στις Μπαχάμες μετά το πλήγμα του κυκλώνα Ντόριαν στο αρχιπέλαγος της Καραϊβικής Θάλασσας, τόνισε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ, κάνοντας λόγο για ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα και προσωρινή στέγη.

Ο ΟΗΕ εκταμιεύει ποσό ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων από το ταμείο του για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων προκειμένου να προσφερθεί η πρώτη βοήθεια στους πληγέντες, πρόσθεσε ο Λόουκοκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους που ενημέρωσε τηλεφωνικά από τη Νασάου, όπου μετέβη για μερικές ώρες.

21572826
21572827
21572829

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης