Βρετανία: Tρία χρόνια θα μπορούν να μείνουν οι Ευρωπαίοι σε περίπτωση άτακτου Brexit

Βρετανία: Tρία χρόνια θα μπορούν να μείνουν οι Ευρωπαίοι σε περίπτωση άτακτου Brexit

Οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα Euro TLR θα υποβάλλονται μετά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ισχύει για όσους έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μέχρι το 2020

000_1K07Y6
«Κόκκινο» χτυπά η αγωνία στην Ευρώπη για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στη μετά - Brexit εποχή. Η έντονη φημολογία περί «no deal» ενισχύει τον φόβο σχετικά με την απώλεια των προνομίων που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι έναντι πολιτών τρίτων χωρών στη Βρετανία.

Μια σημαντική ανακοίνωση από την κυβέρνηση των Συντηρητικών, την οποία νωρίτερα είχε φέρει στο φως το BBC, ξεκαθαρίζει την κατάσταση: Οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τριετή άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Η απόφαση κρίνεται βοηθητική για τις επιχειρήσεις που θέλουν να προσελκύσουν πολίτες από τις χώρες της ΕΕ.

«Μετά το Brexit, οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ που μετακομίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για προσωρινό καθεστώς μετανάστευσης διάρκειας 36 μηνών (Euro TLR)», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα Euro TLR θα είναι απλές και ελεύθερες και θα υποβάλλονται μετά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο», επισημαίνεται.

Κλείσιμο
Το νέο καθεστώς, εάν εφαρμοστεί, σχεδιάζεται για τους Ευρωπαίους που θα έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία μέχρι το τέλος του 2020. 

Μετά το 2020, ωστόσο, θα αλλάξουν οι όροι διαμονής. 

Η ειδηση, που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις,  φτάνει στο προσκήνιο ενώ ο Μπόρις Τζόνσον έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 15 Οκτωβρίου και η Βρετανία εισέρχεται σε φάση πολιτικής αβεβαιότητας. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από την άλλη, παραολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στο Λονδίνο και προειδοποιούν ότι είναι από δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθεί νέα συμφωνία για το «διαζύγιο» μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης