Τυφώνας Dorian: Σε κατάσταση συναγερμού οι ΗΠΑ παρά την υποβάθμιση σε κατηγορία 3

Τυφώνας Dorian: Σε κατάσταση συναγερμού οι ΗΠΑ παρά την υποβάθμιση σε κατηγορία 3

Πολύ επικίνδυνος εξακολουθεί να είναι ο τυφώνας Ντόριαν που παραμένει πάνω από τις Μπαχάμες - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκκενώσεις περιοχών στη Φλόριντα

000_1JY8AP
Μπορέι ο τυφώνας Ντόριαν να αποδυναμώθηκε ελαφρά και να υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3, ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύ επικίνδυνος, ενώ παραμένει πάνω από τις Μπαχάμες συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα περίπου 205 χλμ/ώρα, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το τελευταίο ανακοινωθέν, το οποίο εκδόθηκε στις 08:00 ώρα Ελλάδος, του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων (NHC), οι κάτοικοι οφείλουν να παραμείνουν στα καταφύγια.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ πολλά εκατομμύρια κάτοικοι στην Φλόριντα, την Τζόρτζια και την Νότια Καρολίνα έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τις ακτές, από όπου αναμένεται να περάσει ο Ντόριαν τις προσεχείς ημέρες, και να παραμείνουν στα καταφύγιά τους.

Αναμένονται «καταστροφικοί» άνεμοι

Ο τυφώνας εξακολουθεί προς το παρόν να βρίσκεται πάνω από το νησί Γκραντ Μπαχάμα και αναμένεται να παραμείνει εκεί για μεγάλο μέρος της σημερινής ημέρας προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχές και συνοδευόμενος από «καταστροφικούς» ανέμους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του NHC.

Στις Μπαχάμες, όπου ο τυφώνας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων, ο πρωθυπουργός Χιούμπερτ Μίνις έκανε χθες λόγο για μια «ιστορική τραγωδία» για το αρχιπέλαγος αυτό με τα περίπου 700 νησιά, το οποίο αντιμετώπισε κύματα ύψους τριών ως έξι μέτρων λόγω του κυκλώνα. Οι αρχές ανακοίνωσαν την έναρξη επιχειρήσεων διάσωσης «εκεί όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκκενώσεις περιοχών στη Φλόριντα

Με βάση τα όσα έγιναν στις Μπαχάμες και έπειτα από ημέρες αβεβαιότητας για την πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας, οι αρχές στις νοτιοανατολικές πολιτείες Φλόριντα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα έδωσαν τελικά εντολή για την εκκένωση περιοχών όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις αμερικανικές ακτές. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ένταση με την οποία ο Dorian θα πλήξει τη Φλόριντα, αναφέρουν οι αρχές.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, 19 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές που μπορεί να πληγούν από τον Dorian. ‘Εως 50.000 άνθρωποι στη Φλόριντα, την Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα μπορεί να χρειαστούν προσωρινό κατάλυμα έκτακτης ανάγκης, ανάλογα με την επίδραση του κυκλώνα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η στάθμη των υδάτων φτάνει σε ορισμένα μέρη στο ύψος των στεγών των σπιτιών.

Διάφορα βίντεο που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας Tribune 242, δείχνουν το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής.
Κλείσιμο


Hurricane Dorian tears through parts of the Bahamas




Σε μήνυμα SMS που έστειλε μια κάτοικος του Γκραντ Μπαχάμα, με την οποία το AFP μπόρεσε να επικοινωνήσει, δείχνει την απελπισία των κατοίκων που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτόν τον ατέρμονο κατακλυσμό: «Βρισκόμαστε κάτω από το νερό. Μπορεί κάποιος να μας βοηθήσει ή να μας στείλει βοήθεια; Σας παρακαλούμε. Εγώ, τα έξι εγγόνια μου και ο γιος μου βρισκόμαστε στην σοφίτα», γράφει στο μήνυμα αυτό η Κέντρα Γουίλιαμς.

«Δείτε αυτό», λέει παράλληλα ο Ρέιμοντ Κινγκ, ένας κάτοικος της νήσου Αμπάκος, σε βίντεο που εστάλη στο AFP, στο οποίο φαίνονταν πλημμυρισμένοι δρόμοι αποκλεισμένοι από κορμούς δέντρων και κολώνες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. «Χρειαζόμαστε βοήθεια, όλα έπεσαν. Δείτε την σκεπή μου, κατέρρευσε. Ευτυχώς δόξα τω Θεώ είμαι ζωντανός. Μπορώ να την ξαναφτιάξω».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών και των υπευθύνων του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην περιοχή, περίπου 13.000 σπίτια ενδέχεται να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί από τον κυκλώνα, ο οποίος προκάλεσε «σημαντικές ζημιές» στα νησιά Αμπάκος και Γκραντ Μπαχάμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης