Brexit: Κλείνει τη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον

Brexit: Κλείνει τη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον

Αποφεύγει έτσι ενδεχόμενο μπλοκάρισμα της συμφωνίας του για το Brexit από τους βουλευτές - Ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ

johnson_ar
Μέσα Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε δύο εβδομάδες, κλείνει τη βρετανική Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον μίλησε με την βασίλισσα και της ζήτησε να αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο κατά την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον για το κλείσιμο της Βουλής:

Government plan to suspend Parliament, Boris Johnson announces


Οι ψηφοφορίες επί της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι πιθανόν να διεξαχθούν την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έτσι θα μπλοκάρει όποια απόπειρα τυχόν έκαναν οι βουλευτές για να εμποδίσουν την συμφωνία που θα επιτύχει για το Brexit ή ακόμα και ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Κλείσιμο
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι έτσι ο Τζόνσον εξουδετερώνει τις όποιες βλέψεις του Κόρμπιν και των πολιτικών του αντιπάλων για να σταματήσουν μια ενδεχόμενη άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.


Κίνηση - ματ του Μπόρις Τζόνσον 

Μόλις λίγες μέρες μετά την επιστροφή των Βρετανών βουλευτών στα κοινοβουλευτικά έδρανα και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την προθεσμία του Brexit, το βρετανικό κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες του.

Σε μία κίνηση - ματ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βάζει τρικλοποδιά σε όλους όσοι ήθελαν να εμποδίσουν μία έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαική οικογένεια χωρίς συμφωνία προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

Η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κίσενμπεργκ επισημαίνει ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Βρετανοί βουλευτές δεν θα έχουν στη διάθεσή τους το χρόνο για να περάσουν νόμους που θα μπορούσαν να σταματήσουν τον Βρετανό πρωθυπουργό να βγάλει το Λονδίνο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

«Για εξωφρενική πράξη» έκανε λόγο ο Ντομινίκ Γκριβ, ένας από τους Τόρις που υποστηρίζει ένθερμα την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης κατά του Τζόνσον προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση αυτή θα μπορούσε να καταρρεύσει».

Ωστόσο, πηγή της Ντάουνινγκ Στρητ υπερασπίστηκε την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού: «Είναι καιρός για μια νέα κυβέρνηση κι έναν νέο πρωθυπουργό να εκπονήσουν ένα σχέδιο για τη χώρα μετά την έξοδο από την ΕΕ».

Η ιδέα της διακοπής των εργασιών του κοινοβουλίου - γνωστή και ως prorogation - προκάλεσε αναταραχή στον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι οι βουλευτές πλέον δεν θα μπορούν να ασκήσουν τον δημοκρατικό τους ρόλο στη διαδικασία του Brexit.

Η πολιτική συντάκτρια του BBC δήλωσε επίσης ότι μόνο ένας μικρός αριθμός των υπουργών της κυβέρνησης ήξερε για το σχέδιο Τζόνσον πριν από την ανακοίνωσή του.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό, ο Τζόνσον βάζει εμπόδια όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και τους «αντάρτες» του κόμματός του για να σταματήσουν μια ενδεχόμενη άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης