Μπανγκλαντές: Προς αφαίρεση όρος που σημαίνει «παρθένα» από τα μουσουλμανικά πιστοποιητικά γάμου

Μπανγκλαντές: Προς αφαίρεση όρος που σημαίνει «παρθένα» από τα μουσουλμανικά πιστοποιητικά γάμου

Μια απόφαση «σταθμός» από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας

bangladesh
Μια λέξη που σημαίνει «παρθένα» πρέπει να αφαιρεθεί από τα μουσουλμανικά πιστοποιητικά γάμου στο Μπανγκλαντές, αποφάνθηκε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, πρόκειται για μια απόφαση «σταθμό» στη μάχη της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα, που έρχεται μετά από εκστρατεία για την κατάργηση μιας «ταπεινωτικής και μειωτικής διάκρισης».

Σύμφωνα με το δίκαιο για τους μουσουλμανικούς γάμους στη χώρα της νότιας Ασίας, μια νύφη πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις κατηγορίες στο πιστοποιητικό της: «Κουμάρι» (όρος που σημαίνει παρθένα), «Χήρα» ή «Διαζευγμένη».

Με τη συνοπτική ετυμηγορία που εξέδωσε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας την Κυριακή, δίνεται εντολή στην κυβέρνηση να αντικαταστήσει την πρώτη κατηγορία με εκείνη της «Ανύπαντρης», όπως εξηγεί ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, Αμίτ Ταλουκντέρ. Επίσης, προβλέπει την εισαγωγή των ίδιων «κατηγοριών» και για τους άνδρες στα πιστοποιητικά.

Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την πλήρη ετυμηγορία τον Οκτώβριο, όταν και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι αλλαγές στα πιστοποιητικά γάμων.

«Είναι μια απόφαση ορόσημο» δήλωσε ένας εκ των δικηγόρων των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για την κατάργηση του όρου το 2014.

Κλείσιμο
Οι εν λόγω ομάδες τονίζουν εδώ και χρόνια ότι η χρήση του εν λόγω χαρακτηρισμού σε επίσημα έγγραφα είναι ταπεινωτική και καταπατά το ιδιωτικό απόρρητο των γυναικών που παντρεύονται.

Σχεδόν τον 90% του πληθυσμού των 168 εκατ. πολιτών του Μπανγκλαντές είναι μουσουλμάνοι.

Πηγή: Guardian
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης