Ο Τραμπ το ξανασκέφτεται για τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, αλλά γιατί δεν επέβαλε μεγαλύτερους!

Ο Τραμπ το ξανασκέφτεται για τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, αλλά γιατί δεν επέβαλε μεγαλύτερους!

Το πρωί, κατά τις εργασίες της G7 απάντησε πως έχει «δεύτερες σκέψεις» και όλοι πίστεψαν πως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας φτάνει στο τέλος - Τελικά διευκρινίστηκε πως ο μόνος λόγος που το ξανασκέφτεται είναι γιατί δεν επέβαλε υψηλότερους δασμούς

donald_trump_synodos
Η απάντηση του Αμερικανού προέδρου στην ερώτηση αν το ξανασκέφτηκε που επέβαλε δασμούς στα κινεζικά προϊόντα «ναι, βέβαια, γιατί όχι;», αναπτέρωσε τις ελπίδες παγκοσμίως ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας πρόκειται να τελειώσει.

Χρειάστηκαν όμως μόλις λίγες ώρες για να διευκρινίσει την σκέψη του, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου: Ο Αμερικανός όντως το ξανασκέφτεται, αλλά γιατί δεν αύξησε ακόμα περισσότερο, όχι γιατί τις επέβαλλε!

Η δήλωση Τραμπ ήρθε κατά το πρόγευμα που είχε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, στις εργασίες της Συνόδου G7, στην Μπιαρίτς της Γαλλίας.

«Ξανασκέφτεστε τις κυρώσεις επί της Κίνας;», ήταν η ερώτηση και ο Τραμπ απάντησε: «Ναι βέβαια. Γιατί όχι;» και σε διευκρινιστική ερώτηση, επανήλθε: «Θα μπορούσε κάλλιστα, θα μπορούσε κάλλιστα... έχω δεύτερες σκέψεις για όλα τα πράγματα».

Trump on escalating trade war with China: "I have second thoughts about everything"


Κλείσιμο
Όμως η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ δήλωσε πως «η απάντηση του προέδρου παρεξηγήθηκε εντελώς».

«Ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε πως μετάνιωσε αλλά γιατί δεν αύξησε περισσότερο τους δασμούς», είπε η Γκρίσαμ.

Ίδιες περίπου ήταν και οι διευκρινίσεις που έδωσε ο Λάρι Κάντλοου, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, μιλώντας στο CNN: «Αυτό πιστεύει, κάπως παρανοήθηκε, δεν ξέρω αν άκουσε καλά την ερώτηση, ήταν ένα πολύ γεμάτο δωμάτιο, ήμουν εκεί. Αυτό πιστεύει, ότι έπρεπε να επιβάλει μεγαλύτερες αυξήσεις».

Ο Τραμπ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την αύξηση κατά 5% των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών στις ΗΠΑ, προκάλεσε την έκπληξη του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κατά τις συνομιλίες τους στη διάρκεια της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) στην Μπιαρίτς της Γαλλίας όταν απάντησε θετικά στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν έχει δεύτερες σκέψεις για την απόφασή του αυτή.

Την Παρασκευή ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά 5% τους δασμούς στις εισαγωγές των κινεζικών αγαθών λίγες ώρες αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 75 δισ δολαρίων.

Οι απαντήσεις του αμερικανού προέδρου ήταν ασυνήθιστες γιατί έχει υπάρξει πολύ σαφής στις απαιτήσεις του να αλλάξει η Κίνα τις εμπορικές πρακτικές της και θεωρεί ότι οι δασμοί είναι ένα επιτυχημένο εργαλείο για να την αναγκάσει να το πράξει.

Την Παρασκευή, ενοχλημένος από τα κινεζικά αντίποινα, ο Τραμπ είπε ότι έδωσε εντολή στις αμερικανικές εταιρείες να βρουν εναλλακτικές για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην Κίνα και να μεταφέρουν πίσω στις ΗΠΑ την έδρα τους.

Δεν είναι σαφές τι μπορεί να πράξει ο Τραμπ για να υποχρεώσει νομικά τις αμερικανικές εταιρείες να εγκαταλείψουν την Κίνα.

Από την πλευρά του ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου εκτίμησε σήμερα ότι η Κίνα δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αντίποινα. Ερωτηθείς στην εκπομπή του CBS "Face the Nation" αν αναμένει αντίποινα απάντησε: "Οχι. Θεωρώ ότι η αντίδραση του Τραμπ ήταν η απάντηση στην δική τους κίνηση. Επομένως αμφιβάλλω αν πρόκειται να κάνουν και άλλο βήμα. Δεν έχω ακούσει ακόμη την επίσημη απάντησή τους. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε".

Η Κίνα πάντως ανακοίνωσε χθες ότι είναι σφόδρα αντίθετη στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών προειδοποιώντας για συνέπειες αν η Ουάσινγκτον δεν σταματήσει τις "λανθασμένες ενέργειές" της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης