Μακρόν σε Πούτιν: Ανησυχούμε για την Ιντλίμπ - Να μπει τέλος στην κρίση στην Ουκρανία

Μακρόν σε Πούτιν: Ανησυχούμε για την Ιντλίμπ - Να μπει τέλος στην κρίση στην Ουκρανία

Γάλλος και Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη Μπρεγκανσόν της Γαλλίας - Στην ατζέντα των συνομιλιών δεν περιλαμβάνονται μόνο οι διμερείς σχέσεις - Η Μόσχα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση

putin_macron
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη θερινή προεδρική κατοικία για διμερείς συνομιλίες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 που θα διεξαχθεί στα τέλη της εβδομάδας στη Γαλλία, χωρίς όμως τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πούτιν προσγειώθηκε στη Μασσαλία και από εκεί ο πρόεδρος της Ρωσίας επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο για να μεταβεί στη Μπρεγκανσόν. Στη θερινή προεδρική κατοικία τον υποδέχτηκαν ο Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ, στην οποία έδωσε ένα μπουκέτο με λουλούδια.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου για διεθνή θέματα, Γιούρι Ουσακόφ, στην ατζέντα των συνομιλιών δεν περιλαμβάνονται μόνο οι διμερείς σχέσεις. Η Μόσχα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πούτιν σκοπεύει να θίξει το θέμα αυτό, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει κατ' επανάληψη εκφράσει τη βούλησή της να εντείνει τον πολιτικό διάλογο με την Ευρώπη.

Πίεση για Ουκρανία και Συρία

Επιπλέον, ο Μακρόν επιχείρησε να ασκήσει πίεση στον Πούτιν για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία και να σεβαστεί την ελευθερία του λόγου.

Ο Μακρόν παρότρυνε επίσης τον Πούτιν να σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ της Συρίας, μετά από τις αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή και την επίθεση εναντίον μιας τουρκικής στρατιωτικής συνοδείας τη Δευτέρα.

Κλείσιμο
«Πρέπει να εκφράσω τη βαθιά ανησυχία μας για την κατάσταση στην Ιντλίμπ: ο πληθυσμός της ζει κάτω από βομβιστικές επιθέσεις, τα παιδιά σκοτώνονται, είναι ζωτικής σημασίας να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Σότσι», δήλωσε ο Μακρόν στον Πούτιν.

Ακόμη, ο Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο ηγέτες θα σημειώσουν πρόοδο προς μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, προσφέροντας, σε μια συμβολικη κίνηση, ένα κλαδί ελιάς στον Πούτιν.

«Αυτό το καλοκαίρι, ζήτησα ελευθερία στις διαμαρτυρίες, ελευθερία λόγου, ελευθερία έκφρασης και ελεύθερης διεξαγωγής των εκλογών, η οποία θα πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστή στη Ρωσία όπως και για οποιοδήποτε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης» δήλωσε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, αφήνοντας αιχμές για για τα πρόσφατα γεγονότα της Μόσχας, με τις διαδηλώσεις των μελών της αντιπολίτευσης και της αντιμετώπισής τους από την αστυνομία. 

Σχολιάζοντας την προτροπή του Μακρόν, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα δεν θέλει διαδηλώσεις του τύπου των «κίτρινων γιλέκων» που συγκλόνισαν για μήνες τη Γαλλία, αλλά δεν έχει πρόβλημα με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες.

«Πιστεύω σε μια ευρωπαϊκή Ρωσία»

Οι Μακρόν και Πούτιν δήλωσαν ότι θα συζητήσουν επίσης για τους τρόπους με τους οποίους θα εξαλείψουν τις εντάσεις με το Ιράν.

Ο Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουήλ Μακρόν, ότι δεν είδε εναλλακτική λύση από το «σχήμα της Νορμανδίας», σε ότι αφορά για συνομιλίες των αρχηγών κρατών για την κρίση στην Ουκρανία, ωστόσο δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του σε μια νέα σύσκεψη για το θέμα.

Τέλος, είπε ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ουκρανικό Πρόεδρο του πρόσφεραν σημάδια αισιοδοξίας, ωστόσο τόνισε ότι οποιαδήποτε συνάντηση γίνει με στόχο την επίλυση της κρίσης στη χώρα, θα πρέπει να αποφέρει απτά αποτελέσματα.

Σημειώνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ο Μακρόν θα επισκεφθεί τη Μόσχα τον Μάιο του 2020 για την 75η επέτειο από τη νίκη του σοβιετικού στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης