Μυστήριο στην Αρκτική: Ποιο «νέο όπλο» δοκίμαζε η Ρωσία όταν προκλήθηκε έκρηξη στη ναυτική βάση;

eikona-rosia

Για πρώτη φορά η Μόσχα παραδέχθηκε ότι το πολύνεκρο δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια δοκιμής νέου όπλου - Ειδικοί συνδέουν την έκρηξη με τον πύραυλο «Μπουρεβέστνικ» που παρουσιάστηκε από τον Πούτιν τον Φεβρουάριο και διαθέτει κινητήρα που λειτουργεί με πυρηνικό καύσιμο

Τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη πυρηνικής φύσης που προκάλεσε τουλάχιστον πέντε θανάτους σε στρατιωτική βάση στη βόρεια Ρωσία, οι αρχές αναγνώρισαν εντέλει τη Δευτέρα ότι το δυστύχημα συνδεόταν με τις δοκιμές «νέων όπλων» και δεσμεύθηκαν ότι θα τις συνεχίσουν «μέχρι τέλους».

Αμερικανοί ειδικοί εκτίμησαν ότι το δυστύχημα πιθανόν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής του πυραύλου Κρουζ που ο ρωσικός στρατός έχει βαφτίσει «Μπουρεβέστνικ» (το όνομα ενός μεγάλου θαλασσοπουλιού), ενός από τα νέα, «ακατανίκητα» ρωσικά όπλα στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές της χρονιάς.

Ωστόσο η έκρηξη στη Νιονόσκα, σύμφωνα με το BBC, μπορεί να προκλήθηκε κατά την δοκιμή ενός άλλου όπλου, εξίσου ικανού να μεταφέρει μια πυρηνική κεφαλή:

- ενός νέου πυραύλου κρουζ μεγάλου βεληνεκούς ονόματι Zircon, που είναι ικανός να αναπτύξει έως οκτώ φορές την ταχύτητα του ήχου, σύμφωνα με τον Ρωσικό στρατό.

- ενός νέου υποβρύχιου drone μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύεται από υποβρύχιο, ονόματι Ποσειδών.

Χωρίς να γίνει τόσο συγκεκριμένος, ο ρωσικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα, αποτίνοντας φόρο τιμής στα πέντε μέλη του προσωπικού του που έχασαν τη ζωή τους, ότι σκοπεύει «να συνεχίσει τη δουλειά του πάνω στους νέους τύπους όπλων, που σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».

«Θα φέρουμε σε πέρας τα καθήκοντα που μας εμπιστεύθηκε η πατρίδα μας. Η ασφάλειά της θα είναι απόλυτα εγγυημένη», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ροσατόμ, ο Αλεξέι Λιχατσόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το ρωσικό επιτελείο αρχικά ανακοίνωσε τον θάνατο δύο «ειδικών», χωρίς να έχει γίνει ως τώρα σαφές εάν συγκαταλέγονται στους πέντε νεκρούς για τους οποίους έκανε λόγο ο ρωσικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας.

Five confirmed dead in explosion at military testing site in northern Russia


Άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο δυστύχημα, που έγινε την Πέμπτη. Έχουν υποστεί εγκαύματα, σύμφωνα με τον Ροσατόμ. Σύμφωνα πάντα με τον ρωσικό οργανισμό πυρηνικής ενέργειας, τα στελέχη του παρείχαν τεχνική υποστήριξη ως προς την «πηγή ισοτοπικής ενέργειας» του πυραυλοκινητήρα που προκάλεσε την έκρηξη σε «θαλάσσια πλατφόρμα», με αποτέλεσμα πολλοί από τους παριστάμενους να πέσουν στη θάλασσα.

Αμέσως μετά την έκρηξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περιορίστηκε να ανακοινώσει πως το δυστύχημα έγινε κατά τη διάρκεια δοκιμής «πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου», χωρίς να διασαφηνίσει αν στο δυστύχημα ενεπλάκη πυρηνικό καύσιμο.

Διαβεβαίωσε πως δεν εκλύθηκαν «βλαβερές» ουσίες, «δεν υπήρξε καμία ραδιενεργή μόλυνση». Ωστόσο, οι δημοτικές αρχές μιας πόλης κοντά στη βάση γνωστοποίησαν ότι καταγράφηκε «για σύντομο χρονικό διάστημα αύξηση της ραδιενέργειας», πριν αποσύρουν το εν λόγω δελτίο Τύπου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ έμαθαν «πολλά» από την έκρηξη αυτή, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του διαθέτει ένα παρόμοιο όπλο, κάτι όμως που αμφισβήτησε αμέσως ένας ειδικός.

«Οι ΗΠΑ έμαθαν πολλά από την έκρηξη ελαττωματικού πυραύλου στη Ρωσία», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter, αναφερόμενος στον ρωσικό πύραυλο με την κωδική ονομασία του NATO, «Skyfall». «Έχουμε παρόμοια τεχνολογία, αλλά πιο προχωρημένη», πρόσθεσε ο μεγιστάνας.

«Αυτό είναι παράλογο. Δεν έχουμε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλου Κρουζ με πυρηνική πρόωση», ανέτεινε, επίσης μέσω Twitter, ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα πυρηνικών όπλων Τζο Σιρινκιόνι. «Είχαμε προσπαθήσει να αναπτύξουμε ένα, τη δεκαετία του 1960, αλλά [το σχέδιο] ήταν υπερβολικά παράφρον, υπερβολικά ανεφάρμοστο», πρόσθεσε ο Σιρινκιόνι, πρόεδρος του ιδρύματος Ploughshares Fund, το οποίο τάσσεται υπέρ της παγκόσμιας αποπυρηνικοποίησης.

«Ανεπανάληπτες δοκιμές»

Ο Ρώσος πρόεδρος προκάλεσε αίσθηση στα τέλη της περασμένης χρονιάς και στις αρχές του 2019, όταν αναφέρθηκε στη νέα γενιά πυραύλων που αναπτύσσει η χώρα του, χρησιμοποιώντας όρους όπως «ακατανίκητοι», «υπερηχητικοί», «αόρατοι». Απείλησε να αναπτύξει τα νέα όπλα, να τα βάλει να στοχεύουν «κέντρα λήψης αποφάσεων» στις δυτικές χώρες.

Ειδικοί συνδέουν το δυστύχημα της Πέμπτης με τις δοκιμές ενός από τα νέα όπλα, του «Μπουρεβέστνικ», πυραύλου με κινητήρα που χρησιμοποιεί πυρηνικό καύσιμο, που παρουσιάστηκε πομπωδώς από τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον Φεβρουάριο αλλά η ανάπτυξή του δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όπως εκτιμούν. Θα έχει «απεριόριστο βεληνεκές», κατά τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ θα είναι ικανός να ελίσσεται εν πτήσει ώστε να παρακάμπτει πρακτικά όλες τις αντιπυραυλικές ασπίδες, τα συστήματα αναχαίτισής του.

Η βάση όπου έγινε το δυστύχημα της Πέμπτης άνοιξε το 1954 και ειδικεύεται στις δοκιμές όπλων του ρωσικού ναυτικού, ιδίως βαλλιστικών πυραύλων. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Νιονόσκα.

Η κλειστή πόλη Σαρόφ, όπου φιλοξενείται το σημαντικότερο ρωσικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, κήρυξε την Κυριακή μια ημέρα πένθους και οι πέντε ειδικοί που έχασαν τη ζωή τους ανακοινώθηκε ότι θα παρασημοφορούνταν μεταθανάτια, έπειτα από τις κηδείες τους χθες.

«Είχαν αναλάβει μια διπλή ευθύνη: την ανάπτυξη απαράμιλλων τεχνολογιών και εξοπλισμών και την ανάληψη του κινδύνου να πραγματοποιούν ανεπανάληπτες δοκιμές», τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής ο Σεργκέι Κιριένκο, μέλος του προεδρείου και άλλοτε επικεφαλής του Ροσατόμ, αναφερόμενους στους «αληθινούς ήρωες».

Στο κέντρο στη Σαρόφ, που ήταν γνωστό με την κωδική ονομασία «Αρζαμάς 16» κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αναπτύχθηκαν τα πρώτα πυρηνικά όπλα της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.

Στις αρχές Ιουλίου, 14 στελέχη του ρωσικού στρατού έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιάς σε πυρηνικό υποβρύχιο στη θάλασσα του Μπάρεντς, υπό συνθήκες για τις οποίες οι ρωσικές αρχές τηρούν σιγή, επικαλούμενες «κρατικά μυστικά». Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο πριν φθάσει στον πυρηνικό αντιδραστήρα του υποβρυχίου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Με πληροφορίες από Αθηναϊκό Πρακτορείο, BBC
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Τελικα οι Ρωσοι δεν αλλαξαν μυαλα

Απο την εποχη των Σοβιετ τους εχει φωλιασει στην ψυχη και στο μυαλο μια σκ@τονοοτροπια οτι ολοι οι αλλοι θελουν να τους καταστρεψουν. Η ψυχη τους πρεπει να εχει παθει τετοια ανεπανόρθωτη ζημια που θα χρειαστουν γενεές να έρθει σε κανονικά επίπεδα. Η συμπεριφορά της μετασοβιετικης Ρωσιας ειναι σχεδον οπως της προπολεμικης Γερμανιας. Ξεφρενοι εξωπλιμοι, βια κατα των αντιφρονουντων, υπουλες συναλλαγες και δρασεις (δηλητηριασεις αντιφρονουντων ακομα και στο εξωτερικο, Πολωνιο - Λιτβινενκο, η Σεργκει Σκριπαλ - Νοβιτσοκ ). Αυτη η μυστικοπαθεια, η σκ@τοσοβιετικη νοοτροπια που χαρισε το Τσερνομπιλ στην ανθρωποτητα (υπολογιζεται οτι απο την ραδιενεργό ακτινοβολια υπαρχουν χιλιαδες νεκροι και παραμορφωμενα παιδια που εμφανιζονται σιγα σιγα) και το κρατουσαν μυστικο ενω ολος ο πλανητης το ειχε καταλαβει (και στην Ελλαδα ειχαμε υψηλη ραδιενέργεια) και τωρα που εκαναν μερες να παραδεχθουν οτι υπηρξε εκχυση ραδιενεργειας. Θα περασουν γενεες δεκατεσσερεις να γινουν κανονικοι ανθρωποι. Σοβιετικα παρασιτα. Φαίνεται πως μολις γινει ενας Ρωσος μερος του συστηματος απο ανθρωπος γινεται υπανθρωπος. Και καταπιεζει και τον λαο του και βλαπτει τον κοσμο ολοκληρο.

πε

Για να γράφεις τα παραπάνω, θέλω να πιστεύω ότι δεν είσαι γιαχουβάς, Αλβανός ή τρίτο φύλο, παρά μόνο ρατσιστής.

Ilias

Δεν μου φαίνονται ρατσισμός αυτά που γράφει. Με τη διαφορά ότι αυτές οι καταστάσεις δεν ξεκίνησαν επί ΕΣΣΔ αλλά από τους πρώτους τσάρους. Είναι στο dna του λαού. Οι ρώσοι, σαν λαός, έχουν μάθει να ζουν με πατερούληδες που τους πατάνε στο λαιμό και τους λένε ευχαριστώ. Διαχρονικά, έχει παίξει και η θρησκεία το ρόλο της, που το καθεστώς της ΕΣΣΔ δεν μπόρεσε να πολεμήσει λόγω της βάρβαρης συμπεριφοράς του. Θρησκόληπτος και οπισθοδρομικός λαός, φονταμενταλιστές του χριστιανισμού, δεν θα δουν ποτέ άσπρη μέρα. Η πλειοψηφία του λαού ζούσε και θα ζει μέσα στη μιζέρια.

Μετανοείτε....

Έρχεται ο Δ' παγκόσμιος πόλεμος. Από έγκυρη πηγή, μέσα από την KGB...η Κόκκινη Αρκούδα δοκιμάζει όπλα εξωγήινων... Προσοχή Αδέλφια...

@

Τέτοια ελαττωματικά όπλα θα τα δώσουν στον Ερντογάνη......

@@@

προσέξτε πώς παίζει η κάμερα 9 δεύτερα μετά την έκρηξη και πολύ πριν φτάσει ο ήχος...

ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Αντί να διαθέτουν σε ειρηνικά έργα τα χρήματα που ξοδεύουν για τόσο επικίνδυνα όπλα, με τις πράξεις τους υπονομεύουν την ύπαρξη ολόκληρου του Πλανήτη! Ενώ δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν ούτε καν τον φυσικό πλούτο της Σιβηρίας από την οικολογική καταστροφή των πρόσφατων πυρκαγιών, θέλουν να δείξουν ότι είναι "προχωρημένοι" κατασκευάζοντας καταστροφικά για το μέλλον της ανθρωπότητας όπλα!

ναταλεμε

Οι συριζοκουκουδεοι και λοιποι "προοδευτικοι" τα βλεπουν αυτα η θα μας κανουν προπαγανδα μονο για τον Ντοναλτ τραμπ?

@

Έχεις μείνει κάτι δεκαετίες πίσω. Οι αριστεροί δεν αγαπάνε ιδιαίτερα τη σημερινή Ρωσία, που έχει ένα από τα πιο φασιστικά και ακροδεξιά καθεστώτα του κόσμου. Ψάξε στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, Χ.Α., ψεκασμένοι, κλπ, να δεις ποιοι είναι υπέρ των ρώσων. Α, είναι και ο Λαφαζάνης, αλλά αυτός λόγω ακραίου αντιευρωπαϊσμού και βλακείας.

A

Αντι να βελτιωσουν τις συνθηκες που ζουν οι περισσοτεροι Ρωσοι φτιαχνουν νεα οπλα που θα τα χρησιμοποιουν μονο σε χωρες σαν την Γεωργια και την Ουκρανια γιατι μονο με τετοιες χωρες μπορει να τα βαλει η Μαμα Ρωσια πλεον

Ψεκασμένοι

Το βίντεο αυτό αποδεικνύει ότι (1) για το σαμποτάζ ευθύνεται η ΝΤΠ και (2) η Γη είναι ολοφάνερα επίπεδη. Τόσα χρόνια μας πουλούν το παραμύθι της σφαιρικής γης. Η έκρηξη γίνεται εξαιρετικά μακριά αλλά φαίνεται μια χαρά επειδή η Γη είναι επίπεδη.

WYSIWYG

Όσο επίπεδο είναι και το εγκεφαλογράφημά σου...

sakis

Παρανοϊκή ανθρωπότητα βαδίζει ολοταχώς προς την αυτοκαταστροφη της,απο το κλιμα,απο τα πυρηνικα,απο σκουπιδια, μολυνση κτλ,εχοντας ξεπερασει απο καιρο τα οποια ορια λογικης οι λεγομενοι ηγέτες βαζουν υποτίθεται την πατριδα μπροστα ως άλλοθι για τις ενεργειες τους.Ποια πατριδα θα υπαρχει μετα την χρηση πυρηνικων?Πως θα ζουν οι ανθρωποι σε λιγα χρονια αν χρησιμοποιηθουν πυρηνικα απο τον οποιοδήποτε παράφρονα?Πως θα ειναι αραγε το κλιμα σε λιγα μολις χρονια?Ως συνηθως το κοντοφθαλομο "συμφέρον"παντα υπερισχύει, αλλα ως ποτε?

Αμερικάνος

Πολύ πίσω τεχνολογικά οι Ρώσοι τελικά

Ουγκ

που το διαβασες αυτο το παραμυθι;; Ανεκαθεν οι πωσοι προηγουντο των υπολοιπων

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης