Ο Τραμπ ευελπιστεί σε δικομματική συναίνεση για τον καλύτερο έλεγχο της οπλοκατοχής

Ο Τραμπ ευελπιστεί σε δικομματική συναίνεση για τον καλύτερο έλεγχο της οπλοκατοχής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με αξιωματούχους της NRA κατά τις τελευταίες ημέρες, ώστε να διασφαλίσει ότι τα συμφέροντά τους “εκπροσωπούνται πλήρως και γίνονται σεβαστά” - Συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το θέμα

tramp7
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα εξασφαλίσει δικομματική συναίνεση “για τους ουσιαστικούς ελέγχους στοιχείων” των υποψηφίων αγοραστών όπλων, αλλά και για άλλα μέτρα αναμόρφωσης του καθεστώτος της οπλοκατοχής, παρά την ισχυρή αντίδραση της Εθνικής Ένωσης Οπλοκατοχής (NRA), αλλά και τα χρόνια ομοσπονδιακής απραξίας που προηγήθηκαν για το αναφερόμενο ζήτημα, σύμφωνα με το “Politico”.

Στην διάρκεια μιας σειράς αναρτήσεών του που έκανε στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε ότι μίλησε με αξιωματούχους της NRA κατά τις τελευταίες ημέρες, ώστε να διασφαλίσει ότι τα συμφέροντά τους “εκπροσωπούνται πλήρως και γίνονται σεβαστά,” στην διάρκεια διαπραγματεύσεων για νομοθεσία σχετική με την οπλοκατοχή, μετά τις δύο τραγικές επιθέσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η αντίσταση της NRA δεν θα επιβραδύνει τις προσπάθειές του “για να κάνει κάτι πραγματικά καλό” για τον ελέγχο της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

“Κοιτάξτε, η NRA υιοθέτησε μία πολύ σκληρή στάση σε όλα κι αυτό το κατανοώ. Όπως γνωρίζετε είναι ένας κατήφορος”, δήλωσε αργότερα ο Τραμπ στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο. “Αυτοί νομίζουν ότι εγκρίνεις ένα πράγμα κι αυτό οδηγεί σε πολλά κακά πράγματα. Δεν συμφωνώ με αυτό. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικούς, πολύ ουσιαστικούς ελέγχους στοιχείων. Θέλω να το δω να συμβαίνει”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε την Παρασκευή το πρωί ότι “γίνονται σοβαρές συζητήσεις μεταξύ των ηγεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας σχετικά με την διεξαγωγή ουσιαστικών Ελέγχων Στοιχείων,” ενώ επιβεβαίωσε ότι “βρίσκεται σε συζητήσεις με την NRA, αλλά κι άλλους, ώστε οι σοβαρές απόψεις τους να εκπροσωπηθούν, αλλά και να γίνουν σεβαστές”.

Οι εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του Τραμπ υποστηρίζουν τη διεξαγωγή εκτεταμένων ελέγχων για τους υποψηφίους αγοραστές όπλων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης, ενώ η πλειοψηφία είναι υπέρ άλλων μέτρων ελέγχου της οπλοκατοχής.

Κλείσιμο
Οι ελπίδες που έχει ο πρόεδρος Τραμπ για την επανεκλογή του θα ενισχυθούν, από την υποστήριξη των ψηφοφόρων που μένουν στα προάστια των αστικών περιοχών. Οι ψηφοφόροι αυτοί υποστηρίζουν την εφαρμογή των μέτρων, ενώ εγκατέλειψαν τους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που έγιναν το Νοέμβριο του 2018.

“Υπάρχει μία δυναμική εδώ, αλλά και μία προσδοκία από τους Αμερικανούς για να αντιδράσουν σε αυτή την μορφή της βίας”, δήλωσε ένας Ρεπουμπλικάνος που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο και γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο πρόεδρος Τραμπ. "Ο πρόεδρος θα αντιδράσει έξυπνα αν ηγηθεί την στιγμή αυτή, το κόμμα του θα τον ακολουθήσει σίγουρα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στις ημέρες που ακολούθησαν τις δύο αιματηρές επιθέσεις στο Τέξας και στο Οχάιο, με συνέπεια τον θάνατο 31 ανθρώπων, ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε αρκετές φορές με τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, αλλά και τον ηγέτη της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι. Το θέμα που εξετάστηκε στις συζητήσεις αυτές ήταν ο τρόπος γενικότερου κοινοβουλευτικού χειρισμού της κατάστασης από τους Ρεπουμπλικάνους, σύμφωνα με τις δηλώσεις πηγών που έλαβαν γνώση για το περιεχόμενο των τηλεφωνικών αυτών επικοινωνιών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ τηλεφώνησε στον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Τζο Μάντσιν αλλά και τον Ρεπουμπλικάνο συνάδελφό του Πατ Τόμι, καθώς οι δύο γερουσιαστές έχουν προωθήσει την διεξαγωγή εκτεταμένων ελέγχων στους φακέλους των υποψηφίων αγοραστών όπλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ που έχει προτείνει ένα νομοσχέδιο για να βοηθήσει τις πολιτείες να προχωρούν στην κατάσχεση όπλων από ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούνται επικίνδυνοι για την κατοχή όπλων.

Από την μεριά της, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι κάλεσε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει τις συνταγματικές του εξουσίες, ώστε να συγκληθεί η Γερουσία και να ψηφίσει μέτρα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, η παρέμβαση αυτή της Πελόζι γίνεται καθώς η ίδια κλιμακώνει τις πιέσεις της προς τους Ρεπουμπλικάνους για την ψήφιση σχετική νομοθεσίας.

Το κάλεσμα της Πελόζι δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ έχει απορρίψει εκκλήσεις των Δημοκρατικών, προκειμένου το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα να διακόψει τις καλοκαιρινές διακοπές του και να ψηφίσει για την διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων στα στοιχεία των υποψήφιων αγοραστών όπλων, μετά τις δύο αιματηρές επιθέσεις σε Τέξας και Οχάιο, που έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

“Σήμερα, ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, σας γράφω καλή τη πίστη για να σας ζητήσω να συγκαλέσετε άμεσα μία συνεδρίαση της ολομέλειας της Γερουσίας των ΗΠΑ...., για να συζητηθεί η δικομματική νομοθεσία για την πρόληψη της βίας από την οπλοκατοχή που έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων,” έγραψε η Πελόζι σε μία επιστολή της, προς τον πρόεδρο Τραμπ.

Η ίδια επικαλέστηκε ένα άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ, το οποίο κι επιτρέπει στον πρόεδρο να καλέσει σε συνεδρία την Βουλή των Αντιπροσώπων, την Γερουσία ή και τα δύο σώματα, “σε εξαιρετικές περιπτώσεις.”

“Αυτή η ξεχωριστή στιγμή στην ιστορία μας απαιτεί από όλους μας να αναλάβουμε ουσιαστική δράση για να σώσουμε ζωές,” έγραψε η Πελόζι. “Ωστόσο, ο Ηγέτης Μιτς ΜακΚόνελ περιγράφοντας τον εαυτό του ως ‘τον Χάρο,’ έχει εμποδίσει την ανάληψη της οποιασδήποτε δράσης".

Ο ΜακΚόνελ χρησιμοποιεί το παρατσούκλι αυτό για τον εαυτό του, κάνοντας σαφή αναφορά στα εμπόδια που έχει υψώσει ως προς τη μη ψήφιση από την Γερουσία προοδευτικής νομοθεσίας, που έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο ίδιος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα φέρει πίσω νωρίτερα την Γερουσία, ενώ από την άλλη μεριά εμφανίστηκε ανοιχτός στην συζήτηση διαφορετικών ιδεών για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, μεταξύ αυτών κι ο έλεγχος στο αρχείο των στοιχείων για τους υποψήφιους αγοραστές όπλων, όταν το Κογκρέσο επιστρέψει από τις θερινές διακοπές τον Σεπτέμβριο.

“Αν το κάνουμε αυτό, θα έχουμε απλά ανθρώπους που θα κερδίσουν πόντους και τίποτα δεν θα συμβεί. Θα πρέπει να υπάρξει μία δικομματική συζήτηση εδώ για αυτά στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε,” είπε ο ΜακΚόνελ σχετικά με τον πρόωρο τερματισμό των θερινών διακοπών, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Κεντάκι με τον Τέρι Μέινερς.

“Θα έχουμε αυτές τις δικομματικές συζητήσεις κι όταν επιστρέψουμε, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε μαζί να ψηφίσουμε κάτι,” πρόσθεσε ο ΜακΚόνελ, ο οποίος μίλησε με τον πρόεδρο Τραμπ το πρωί της περασμένης Πέμπτης.

Ο ίδιος δεν απέρριψε την ιδέα  η Γερουσία να εξετάσει μία απαγόρευση στις πωλήσεις επιθετικών όπλων. Την πρόταση αυτή δημοσιοποίησε την Τετάρτη ο Τραμπ. “Είναι σίγουρα, ένα από βασικά θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο”, δήλωσε ο ΜακΚόνελ για την απαγόρευση των επιθετικών όπλων.

“Ο έλεγχος των στοιχείων, αλλά και οι ενδείξεις προβληματικής συμπεριφοράς, θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στην συζήτηση... Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αποτύχουμε να ψηφίσουμε κάτι”, τόνισε ο ΜακΚόνελ.

Ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τηλεφωνικά την Πελόζι αργότερα την Πέμπτη και μετά την επιστολή της, για να συζητήσει τη νομοθεσία που έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τον υποχρεωτικό έλεγχο των στοιχείων των υποψηφίων αγοραστών όπλων.

Σε μία ξεχωριστή τηλεφωνική συνομιλία, ο Τραμπ μίλησε και με τον ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

“Ο πρόεδρος μας διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει την δικομματική νομοθεσία που έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων και κατανόησε το ενδιαφέρον μας, για να κινηθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να βοηθήσουμε να σωθούν ζωές”, δήλωσαν η Πελόζι κι ο Σούμερ σε μία κοινή ανακοίνωσή τους.

Πηγή: Politico
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης