Λιβύη: Τρία μέλη της αποστολής του ΟΗΕ σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση

Λιβύη: Τρία μέλη της αποστολής του ΟΗΕ σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση  - Περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ 

syria708_41
Τρία μέλη της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη και άλλα δύο άτομα σκοτώθηκαν χθες σε μια βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτικά στην ανατολική πόλη Βεγγάζη, έδρα των δυνάμεων του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), πιστών στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η επίθεση σημειώνεται καθώς τα Ηνωμένα Έθνη κατάφεραν να επιτύχουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Τρίπολη, όπου οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν εξαπολύσει από τον Απρίλιο μια επίθεση ενάντια στην διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες την επίθεση και ο ΟΗΕ έκανε λόγο για δύο νεκρούς. Ένας γιατρός ανέφερε ότι ένα ακόμη μέλος του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του.

«Ο ΓΓ καλεί όλα τα μέρη να σεβαστούν την ανθρωπιστική εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Εΐντ αλ-φιτρ και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επιδίωξη ενός ειρηνικού μέλλοντος που αξίζει ο λαός της Λιβύης», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουτζαριτς. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για την επίθεση.

«Ο ΟΗΕ δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την Λιβύη», δήλωσε αργά χθες βράδυ η βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ειρηνευτικές αποστολές Μπίντου Κέιτα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίασε, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, με θέμα συζήτησης τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ, Αχμεντ Μισμαρί είπε σε δημοσιογράφους ότι οι δύο από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην βομβιστική επίθεση ήταν φρουροί της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL). Πρόσθεσε πως δέκα ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους παιδιά.

Κλείσιμο
Εκπρόσωπος της UNSMIL, ο Ζαν Ελ Αλάμ με mail του τόνισε ότι η Αποστολή του ΟΗΕ «βρίσκεται στη διαδικασία συγκέντρωσης πληροφοριών».

Η έκρηξη συνέβη μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο και μια τράπεζα. Τουλάχιστον ένα όχημα των ΗΕ φαινόταν να φλέγεται.

Την ώρα περίπου της επίθεσης, ο Χάφταρ ανακοίνωσε 48ωρη παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής του Εΐντ αλ-φιτρ, σύμφωνα με ανακοίνωση των δυνάμεών του στην Βεγγάζη. Την Παρασκευή η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης είχε ήδη ανακοινώσει ότι αποδέχεται την πρόταση εκεχειρίας των ΗΕ κατά τη διάρκεια της εορτής.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές κατά πόσον θα σταματήσουν στην πραγματικότητα οι μάχες γύρω από την πρωτεύουσα. Περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η UNSMIL θα είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση οποιονδήποτε παραβιάσεων, τόνισε η ΚΕΕ. Αναλυτές όμως υποστηρίζουν ότι είναι ασαφές κατά πόσον η Αποστολή του ΟΗΕ έχει την ικανότητα εποπτείας της εκεχειρίας καθώς έχει αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της για λόγους ασφαλείας.

Ο ΛΕΣ δεν έχει καταφέρει να διαπεράσει τις αμυντικές θέσεις των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στην ΚΕΕ στα νότια προάστια της Τρίπολης και τον Ιούλιο, έχασε τη σημαντικότερη προκεχωρημένη βάση του, στην πόλη Γαριάν. Οι γραμμές στα μέτωπα δεν έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτες μεταβολές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τα δύο μέρη έχουν κλιμακώσει τα αεροπορικά πλήγματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης