ΗΠΑ: Η Επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε κυρώσεις κατά του Ριάντ

ΗΠΑ: Η Επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε κυρώσεις κατά του Ριάντ

Μικρές οι πιθανότητες για την επιβολή τους καθώς η ενέργεια αυτή ερχεται σε αντίθεση στις στενές σχέσεις που διατηρεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με το Βασίλειο του Ριάντ 

ΗΠΑ-Κογκρεσο
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας στήριξε μια νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων ενάντια στα μέλη της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας και στο μπλοκάρισμα κάποιων πωλήσεων όπλων, κρατώντας μια στάση αντίθεση στις στενές σχέσεις που διατηρεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με το Βασίλειο του Ριάντ.

Με ψήφους 13 υπέρ 9 κατά, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε, καθώς τρεις Ρεπουμπλικανοί συμπορεύτηκαν με τους Δημοκρατικούς της Επιτροπής, στηρίζοντας το μέτρο, το οποίο αναμένεται να βρει την εναντίωση του Τραμπ.

Πολλά μέλη του Κογκρέσου πασχίζουν επί μήνες για να καταστήσουν υπόλογο το Ριάντ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Τουρκία, για τον ρόλο του σουνιτικού Βασιλείου στην ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πολεμούν τους αντάρτες Χούθι.

Για να γίνει νόμος το μέτρο χρειάζεται να ψηφιστεί από την Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, καθώς και από την Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί. Έπειτα πρέπει να υπογραφεί από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, αλλιώς να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 και στα δύο σώματα του Κογκρέσου για να υπερισχύσει ενός βέτο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Ρις, εναντιώθηκε στο νομοσχέδιο, το οποίο εισήγαγαν ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή, και οι Ρεπουμπλικανοί Λίντσεϊ Γκράχαμ και Τοντ Γιανγκ, μεταξύ άλλων. Ο Ρις δήλωσε ότι ενώ ήθελε ένα νόμο που θα καθιστούσε το Ριάντ υπόλογο, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα ψήφισης ενός νομοσχεδίου στο οποίο ο Τραμπ θα ασκήσει βέτο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης