Ο Tραμπ ανακοινώνει τις πρώτες εκτελέσεις από το 2003 - Αμφιβολίες για την πολιτική του

Ο Tραμπ ανακοινώνει τις πρώτες εκτελέσεις από το 2003 - Αμφιβολίες για την πολιτική του

Πού είναι νόμιμη η θανατική ποινή

000_1IT2FY
Εν μέσω κριτικής, περί μεθόδων που εκπέμουν βαναυσότητα, εγκαινιάζεται νέα πολιτική από την αμερικανική κυβέρνηση στο δικαστικό σύστημα. Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την επαναφορά, έπειτα από 16 χρόνια, των εκτελέσεων θανατοποινιτών καταδικασθέντων από ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Υπάρχουν, ωστόσο, αμφιβολίες για τη νομιμότητα των θανατηφόρων ενέσεων, που κατηγορούνται ότι προκαλούν υπερβολικό πόνο.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ζητά συχνά περισσότερη χρήση της θανατικής ποινής, ειδικά για δολοφόνους αστυνομικών, ισλαμιστές ή για όσων σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υιοθέτησε πρωτόκολλα θανατηφόρων φαρμάκων και έχει προγραμματίσει πέντε εκτελέσεις θανατοποινιτών που θα πραγματοποιηθούν σε ομοσπονδιακή φυλακή στην Ιντιάνα.

Θα αφορούν πέντε άτομα που έχουν καταδικαστεί «για δολοφονία, και σε κάποιες περιστάσεις για βασανιστήρια και βιασμούς με θύματα τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας: παιδιά ή ηλικιωμένους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Στους θανατοποινίτες αυτούς συγκαταλέγεται ο Ντάνιελ Λουίς Λι, ένας υποστηρικτής της υπεροχής των λευκών, που καταδικάστηκε στο Αρκάνσας για τη δολοφονία μιας τριμελούς οικογένειας, ανάμεσά τους και ενός 8χρονου κοριτσιού.

Κλείσιμο
Ένας άλλος από τους πέντε είναι ο Λέζομοντ Μίτσελ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από ένα δικαστήριο στην Αριζόνα ότι μαχαίρωσε μια 63χρονη και ανάγκασε την νεαρή εγγονή της να καθίσει δίπλα στο άψυχο πτώμα της γιαγιάς της καθόλη τη διαδρομή ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο, πριν ο Μίτσελ κόψει το λαιμό του κοριτσιού.

«Το Κογκρέσο έκανε ρητά αποδεκτή την εκτέλεση της θανατικής ποινής μέσα από νομοθεσία που ενέκριναν και τα δύο σώματα του Κονγκρέσου και υπέγραψε ο πρόεδρος», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης στηρίζει το κράτος δικαίου – και οφείλουμε στα θύματα και τις οικογένειές τους να προχωρήσουμε στην εκτέλεση των ποινών που επέβαλε το δικαστικό μας σύστημα», πρόσθεσε.

Πού είναι νόμιμη η θανατική ποινή

Σε 29 αμερικανικές πολιτείες εφαρμόζεται η θανατική ποινή, με το Τέξας να βρίσκεται πρώτο στις εκτελέσεις. Από το 1976 έχει εφαρμόσει 561, η Βιρτζίνια 113 και η Οκλαχόμα 112. 

Περίπου, δε, 2.673 φυλακισμένοι βρίσκονται στο δρόμο προς τη θανατική ποινή στις ΗΠΑ. 

Οι περισσότεροι κρατούμενοι, υποψήφιοι για να υποβληθούν σε θανατική ποινή, εντοπίζονται στην Καλιφόρνια και είναι 733. Στην Πολιτεία, όμως, έχουν εφαρμοστεί μόνο 13 εκτελέσεις από το 1976. 

Όσον αφορά στον ετήσιο αριθμό ανθρώπων στους οποίους επιβάλλεται η θανατική ποινή καταγράφεται μείωση της τάξεως του 85%  από το 1998 μέχρι το 2018. Μέσα σε 20 χρόνια, συγκεκριμένα, μειώθηκαν από 295 σε 43.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης