Διαδηλωτές μπλόκαραν τον δρόμο στον Μπόρις Τζόνσον για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Διαδηλωτές μπλόκαραν τον δρόμο στον Μπόρις Τζόνσον για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Oι οικολόγοι διαδηλωτές ήθελαν να παραδώσουν στον Τζόνσον μια επιστολή κρίσιμης σημασίας, η οποία περιέχει τις απαντήσεις για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή - Η βασίλισσα Ελισάβετ του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

boris_queen_art
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε στον Μπόρις Τζόνσον, νέο ηγέτη του κυβερνώντος Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος, η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ.

Ο Μπόρις Τζόνσον , έφτασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όμως διαδηλωτές της Greenpeace προσπάθησαν να αποκλείσουν τον   δρόμο που ακολουθούσε η αυτοκινητοπομπή του Τζόνσον ενόψει της άφιξής του. 

Greenpeace Activists Form Human Chain to Block Boris Johnson from Buckingham Palace


Η οργάνωση ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι οι οικολόγοι διαδηλωτές ήθελαν να παραδώσουν στον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας μια επιστολή κρίσιμης σημασίας, η οποία περιέχει τις απαντήσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.



Η βασίλισσα Ελισάβετ διόρισε πρωθυπουργό τον Μπόρις Τζόνσον

Ο κ. Τζόνσον εγκατέλειψε τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μετά τη συνάντησή του με την αρχηγό του κράτους, προκειμένου να μεταβεί στην πρωθυπουργική κατοικία, στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, απ' όπου απευθύνθηκε, για πρώτη φορά ως επικεφαλής της κυβέρνησης, στο βρετανικό έθνος.

Στα πρώτα του λόγια ως πρωθυπουργός, ο Μπόρις Τζόνσον διακήρυξε ότι πρώτη του προτεραιότητα θα είναι ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) προς όφελος ιδιαίτερα των Βρετανών ηλικιωμένων.

Αναφέρθηκε ακόμη στην Παιδεία, στον στόχο της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας στο ΗΒ, αλλά και στους λόγους για τους οποίους η Βρετανία θαυμάζεται και εκτιμάται ανά τον πλανήτη.

Κλείσιμο
000_1J26ZU


Όσον αφορά το Brexit, τόνισε εκ νέου τη γραμμή του περί αποχώρησης το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αντίθεσή του στη φόρμουλα του backstop για τα σύνορα του ΗΒ με την Ιρλανδία.

Έθεσε επίσης ως στόχο την επίτευξη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με εταίρους του ΗΒ ανά τον πλανήτη, καθώς και την όσο πιο στενή συνεργασία της χώρας του με την ΕΕ, μετά την αποχώρησή της από το μπλοκ των 28 χωρών.

000_1J26ZT

Εντυπωσίασε η κατά 24 χρόνια νεότερη σύντροφός του

Πέρα, όμως, από τα σχέδια του στην πολιτική, τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν εστιάσει και στη σύντροφο του νέου πρωθυπουργού.

Ο εκκεντρικός πολιτικός, δεν θα μετακομίσει… μόνος στη Ντάουνιγκ Στριτ αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα έχει στο πλευρό του τη νεαρή ξανθιά σύντροφό του, Κάρι Σάιμοντς, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Συντηρητικού κόμματος.

Οι κακές γλώσσες, μάλιστα, λένε πως είναι υπεύθυνη για τον χωρισμό του Μπόρις Τζόνσον από την δεύτερη σύζυγό του, Μαρίνα Χουίλερ, με την οποία ο «Μπότζο» έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Δείτε την σύντροφο του Μπόρις Τζόνσον:

000_1J26G3
000_1J26KO
068_AA_24072019_988974



Αγωνία για τις πρώτες κινήσεις του αμφιλεγόμενου νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας

Ηεκλογή του ξανθομάλλη υπέρμαχου του Brexit με ψήφους σχεδόν διπλάσιους από τον αντίπαλό του στις εσωκομματικές αρχαιρεσίες Τζέρεμι Χαντ, είναι πιθανόν να αναδεικνύει μία νέα πολιτική πραγματικότητα; Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος του Μπόρις Τζόνσον στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, ενόψει των εξαιρετικά κρίσιμων αποφάσεων και κινήσεων που ακολουθούν λόγω και του Brexit, έχει προκαλέσει... μούδιασμα, αν όχι ταραχή τόσο στις Βρυξέλλες, που θα κληθούν να διαπραγματευτούν μαζί του, όσο και στις μεγάλες δυνάμεις του υπόλοιπου κόσμου. Εξαίρεση; Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έσπευσε να συγχαρεί πρώτος απ' όλους τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Βάσει των αποτελεσμάτων της εσωκομματικής ψηφοφορίας των Συντηρητικών, που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, ο Μπόρις Τζόνσον συγκέντρωσε 92153 ψήφους και ο Τζέρεμι Χαντ 46656 ψήφους. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 159.320 με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο ποσοστό 87,4%.

Στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Τζόνσον έστειλε το μήνυμα: «Θα προχωρήσουμε με το Brexit, θα ενώσουμε την χώρα και θα κερδίσουμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν».

Απαντώντας σε όλους όσοι εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η επιλογή να ψηφιστεί ήταν σοφή, ο πρώην ΥΠΕΞ είπε ότι «κανείς στο κόμμα δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας. Αλλά με την πάροδο του χρόνου οι Συντηρητικοί έχουν το καλύτερο ένστικτο».

Οι έντεκα παραιτήσεις υπουργών ο πρώτος «πονοκέφαλος» του Τζόνσον

Οι αντιδράσεις ωστόσο, ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα, είναι μεγάλες. Από την πρώτη στιγμή που αναλαμβάνει την προεδρία του κόμματος και την πρωθυπουργία όμως, καραδοκούν οι «αντάρτες» των Τόρις που θέλουν να του σκάψουν το λάκκο. Διαφωνώντας ανοιχτά με την πολιτική του για το Brexit, τουλάχιστον έντεκα υπουργοί και βουλευτές των Συντηρητικών έχουν προαναγγείλει ότι θα παραιτηθούν εντός της ημέρας, μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.

Τη Δευτέρα, ο Άλαν Ντάνκαν, υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας άνοιξε το χορό των παραιτήσεων λέγοντας πως αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε την 31η Οκτωβρίου πάση θυσία έστω και χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον πάντως έχει ήδη έτοιμη την ομάδα του καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα επικρατούσε με μεγάλη διαφορά έναντι του πολιτικού του αντιπάλου, Τζέρεμι Χαντ.

Οι «άνθρωποι του Τζόνσον» και η ανησυχία των Βρυξελλών

«Πώς θα διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες;», είναι το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί στα διεθνή ΜΜΕ.

Ήδη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποιεί ότι η Βρετανία θα πρέπει να «αντιμετωπίσει τις συνέπειες» μίας εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, εφόσον επιλέξει αυτή την οδό.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Μπαρνιέ δηλώνει ότι η τρεις φορές απορριφθείσα συμφωνία που έχει συνάψει η Τερέζα Μέι με τους Ευρωπαίους ήταν «ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα από την ΕΕ με συντεταγμένο τρόπο».

Τονίζει επίσης ότι η υπό αποχώρηση Βρετανίδα πρωθυπουργός και οι υπουργοί της δεν του είπαν «ποτέ» στην πορεία των διαπραγματεύσεων ότι ήταν πιθανό να επιλέξουν μια έξοδο χωρίς συμφωνία, παρά τη διαρκή ρητορική απειλή από τη βρετανική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο εκκεντρικός Τζόνσον παίρνει από το χέρι την ερωμένη του και περνάει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στρητ έχοντας στο πλευρό του τους στενούς του συνεργάτες. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η ομάδα του θα έχει άρωμα γυναίκας.

Η Βικτόρια Άτκινς και η Έλεν Γουάτλι, είναι δύο από τα «κορίτσια» του Τζόνσον τα οποία θα λάβουν καίρια χαρτοφυλάκια, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph». Η Βικτώρια Άτκινς, υπουργός υπεύθυνη για θέματα ναρκωτικών της κυβέρνησης της Μέι, είναι γνωστή για τις θέσεις της κατά της αποποινικοποίησης της κάνναβης.Η 43χρονη Έλεν Γουάτλι είναι βουλευτής των Συντηρητικών, μητέρα τριών παιδιών,και τάσσεται υπέρ ενός ευέλικτου ωραρίου εργασίας υπό προυποθέσεις.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του είναι κυρίως πολιτικοί αναλυτές και χρειάζονται επειγόντως στιλιστικές συμβουλές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης