Σύμπλευση ευρωπαϊκών χωρών - Βρετανίας απέναντι στο Ιράν για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

Σύμπλευση ευρωπαϊκών χωρών - Βρετανίας απέναντι στο Ιράν για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης κατέβηκαν από ελικόπτερα και συνέλαβαν το τάνκερ Stena Impero στο Στενό του Χορμούζ 

000_1J11VH
Tη γραμμή της Βρετανίας απέναντι στις κινήσεις πειρατείας του Ιράν υποστηρίζουν ευρωπαϊκή κράτη. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Δανία τάσσονται υπέρ της συγκρότησης μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής που θα έχει ως στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ.

Η πρόταση για την αποστολή αυτή υποβλήθηκε από τη Βρετανία σε μια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Το Λονδίνο εξήγησε ότι στην αποστολή δεν θα εμπλακούν ευθέως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ισπανία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Γερμανία εξέφρασαν επίσης ενδιαφέρον για το σχέδιο αυτό.

Την διοίκηση της αποστολής αυτής για την προστασία των ζωτικής σημασίας θαλάσσιων οδών στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να αναλάβουν από κοινού η Γαλλία και η Βρετανία, σημείωσε ένας διπλωμάτης.

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης κατέβηκαν από ελικόπτερα και συνέλαβαν το τάνκερ Stena Impero στο Στενό του Χορμούζ την Παρασκευή, ενδεχομένως σε αντίποινα για τη σύλληψη από το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικού ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ, λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

«Με βάση το διεθνές δίκαιο το Ιράν δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρακωλύει τη διέλευση πλοίων – πόσο μάλλον την επιβίβαση σε αυτά. Συνεπώς πρόκειται για μια πράξη κρατικής πειρατείας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Θα επιδιώξουμε πλέον να συγκροτήσουμε μια αποστολή ναυτικής προστασίας υπό ευρωπαϊκή ηγεσία για να στηρίξουμε την ασφαλή διέλευση πληρωμάτων και εμπορευμάτων σε αυτή την καίριας σημασίας περιοχή», πρόσθεσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Όπως ανέφερε, το τελευταίο 48ωρο το Λονδίνο είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με πολλές χώρες για το σχηματισμό αυτής της αποστολής. Επισήμανε ότι θα συζητήσει επίσης πως αυτή η πρωτοβουλία θα αλληλοσυμπληρωθεί με τις αμερικανικές προτάσεις στην περιοχή, τονίζοντας ωστόσο ότι η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο των ΗΠΑ, καθώς επιθυμεί τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης