ΗΠΑ: Πιθανόν καταρρίψαμε και δεύτερο ιρανικό drone

ΗΠΑ: Πιθανόν καταρρίψαμε και δεύτερο ιρανικό drone

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη μετά το επεισόδιο κατάρριψης ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, την περασμένη Πέμπτη, από αμερικανικό πολεμικό πλοίο

000_1J11V2
Νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης Ουάσινγκτον - Τεχεράνης έρχεται να ρίξει ανακοίνωση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ ενδέχεται να κατέρριψαν και δεύτερο ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Στενό του Χορμούζ.

Την περασμένη Πέμπτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πλοίο του πολεμικού ναυτικού τους «κατέστρεψε» ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο το απείλησε, πλησιάζοντας σε πολύ μικρή απόσταση. Η Τεχεράνη όμως υποστηρίζει ότι δεν έχει χάσει κανένα τέτοιο τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος.

«Όπως πάντα, ήταν μια σύνθετη κατάσταση. Πιστεύουμε ότι στοχοθετήθηκαν με επιτυχία δύο μη επανδρωμένα αεοσκάφη», τόνισε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Νωρίτερα, άλλος Αμερικανός αξιωματούχους που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο Boxer ίσως να κατέρριψε δύο αεροσκάφη την περασμένη εβδομάδα.

«Σίγουρα καταρρίψαμε το ένα... Ίσως να υπήρχε και δεύτερο», σημείωσε χαρακτηριστικα.

Tην κατάρριψη ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα Στενά του Ορμούζ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για κίνηση άμυνας που σκοπό είχε να αναχαιτίσει την προκλητικότητα της Τεχεράνης.

Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ -Ιράν βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, με την απόρριψη της συμφωνίας για το πρόγραμμα των πυρηνικών από την Ουάσινγτον να δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Για την επιχείρηση κατάρριψης ο Τραμπ υποστήριξε ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο Uss Boxer ήταν αυτό που κατέστρεψε το drone όταν εκείνο πλησίασε σε απόσταση 914 μέτρων το πλοίο αγνοώντας τις αμερικανικές εκκλήσεις.

Τον Ιούνιο, το Ιράν κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον Κόλπο, χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο εδάφους-αέρος. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, αν και η Ουάσινγκτον επιμένει ότι βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης