Αλβανοί εθνικιστές κατέστρεψαν μνημείο σε ελληνικό χωριό στη Βόρεια Ήπειρο

mnimeio-katastrofi

Το μνημείο του Βορειοηπειρώτη οπλαρχηγού Θύμιου Λώλη έγινε στόχος για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες - Δείτε φωτογραφίες

Στο στόχαστρο Αλβανών εθνικιστών, μπήκε για μία ακόμη φορά, τα ξημερώματα της Τρίτης, το μνημείο του Βορειοηπειρώτη οπλαρχηγού Θύμιου Λώλη, στη γενέτειρά του Κρανιά του δήμου Φοινίκης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως αυτή τη στιγμή, οι δράστες εισήλθαν τα ξημερώματα αστραπιαία στο μειονοτικό χωριό και αφού έσπασαν και κατέστρεψαν με βαριοπούλα την γρανιτένια πλάκα, προκάλεσαν στη συνέχεια σοβαρές φθορές στο βάθρο του μνημείου, με δυναμίτιδα που προκάλεσε εκκωφαντικό θόρυβο. Παράλληλα έγραψαν συνθήματα στους τοίχους για την υποτιθέμενη Τσαμουριά και υβριστικά συνθήματα κατά των Ελλήνων.

Και τον περασμένο Δεκέμβριο το μνημείο στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς, βανδαλίστηκε από ομάδα Αλβανών εθνικιστών που τράπηκαν σε φυγή, όταν έγιναν αντιληπτοί. Ωστόσο με ενέργειες ομογενών το μνημείο αποκαταστάθηκε.

Αλλά και τον Μάιο του 2017, αυτοαποκαλούμενοι ακτιβιστές του «Κινήματος για τη Μεγάλη Αλβανία» με επικεφαλής τον Ταχίρ Βέλιου, μπήκαν στο μειονοτικό χωριό, κατέβασαν και έσκισαν την ελληνική σημαία και μετά ανήρτησαν σχετικό προκλητικό βίντεο στα social media. O Βελίου συνελήφθη αρχικά, κατηγορούμενος για καταστροφή της ελληνικής σημαίας, τη διανομή παράνομου έντυπου υλικού και τη δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης που καλλιεργεί το εθνικό μίσος, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

mnimeio
mnimeio2
mnimeio3


«Αντίποινα» για τη δολοφονία του ... “προέδρου της Τσαμουριάς”;

Το χωριό έχει μπει στο «στόχαστρο» των Αλβανών εθνικιστών, όχι μόνο για την ελληνική σημαία που κυματίζει στην κεντρική πλατεία του χωριού -δίπλα στις σημαίες της Αλβανίας και της Ε.Ε.- αλλά και για το μνημείο που υπάρχει αφιερωμένο στον οπλαρχηγό Θύμιο Λώλη.

Σημειώνεται πως η Κρανιά περιλαμβάνεται στα χωριά που η επίσημη Αλβανία αναγνωρίζει ως “μειονοτική” ζώνη με αναφαίρετο δικαίωμα των εκεί ομογενών να τιμούν τα εθνικά σύμβολα και τους τοπικούς ήρωες, όπως ο Θύμιος Λώλης που καταγόταν από την Κρανιά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η καταστροφή του Λώλη στην Κρανιά και τα συνθήματα για την Τσαμουριά, αποτελούν απάντηση Αλβανών εθνικιστών στην πρόσφατη δολοφονία στην Ολλανδία του αυτοαποκαλούμενου «προέδρου της Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» Φεστίμ Λάτο, που αλβανικά ΜΜΕ επιχειρούν προβοκατόρικα να συνδέουν με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο 48χρονος Λάτο βρέθηκε δολοφονημένος σε κανάλι έξω από το Άμστερνταμ στις 19 Ιουλίου και σύμφωνα με Ολλανδικά ΜΜΕ είχε σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, ενώ είχαν χρεοκοπήσει οι επιχειρήσεις του και χρωστούσε εκατομμύρια ευρώ.

Ο Λάτο δήλωνε μεγαλοεπιχειρηματίας και είχε ιδρύσει την «δημοκρατία της Τσαμουριάς» που είχε ορίσει πρωθυπουργό και είχε βγάλει διαβατήρια. Ο «πρωθυπουργός της Τσαμουριάς», Αλί Αλίου, δήλωσε πως η δολοφονία ήταν πολιτική και «ήταν ο πρώτος ήρωας της “Δημοκρατίας της Τσαμουριάς”»

Η νέα πρόκληση κατά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ήρθε λίγες ώρες μετά το μήνυμα του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τα Τίρανα, από το βήμα της βουλής κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, πως θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Στην Κρανιά βρέθηκε και ο νέος δήμαρχος Φοινίκης, και πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος - φάντασμα “MΕΓΚΑ”, κ.Χρηστάκης Κίτσος, που όμως δεν έχει προβεί σε κάποια δημόσια δήλωση για το περιστατικό. Για την ιστορία, πρόκειται για τοπικό άρχοντα που εξελέγη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές – παρωδία, αποτελώντας “δεκανίκι” του Ράμα, οι οποίες συνοδεύτηκαν με σοβαρές καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία. Πληροφορίες αναφέρουν πως το όνομα του κ.Κίτσου περιλαμβάνεται στην “μαύρη” λίστα των ελληνικών Αρχών που σκέφτονται σοβαρά να κινηθούν όπως στην περίπτωση του δημάρχου Χειμάρρας Γκιόργκι Γκόρο, με αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας.

mnimeio4
mnimeio5
mnimeio6

Aνακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
 Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε  τον αποτροπιασμό, αλλά και την ανησυχία του, αναφορικά με την ανατίναξη, σήμερα τα ξημερώματα, του Μνημείου του Θύμιου Λιώλη στην Κρανιά του Δήμου Φοινίκης, την οποία έντονα καταδικάζει.
Με τη σταθερή θέση, ότι προκλήσεις έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και, εν τέλει, έναντι των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης και διαλεύκανσης, με απόδοση των δραστών στην δικαιοσύνη, αναμένουμε τις δέουσες ενέργειες της αλβανικής πλευράς, το συντομότερο, προς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία, καθώς και οι Προξενικές μας Αρχές στην Αλβανία, παρακολουθούν στενά την υπόθεση.


Ποιος ήταν ο οπλαρχηγός Θύμιος Λώλης

Ο Θύμιος Λώλης υπήρξε από τους κορυφαίους ήρωες του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Χαρισματικός ηγέτης και εξαίρετος οπλαρχηγός. Γεννήθηκε το 1880 στο χωριό Κρανιά και κατά τον Μακεδονικό Αγώνα (1904) βρέθηκε δίπλα στον Παύλο Μελά, πολεμώντας τους κομιτατζήδες Το 1912 επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και οργάνωσε αντάρτικο σώμα, κατά τουρκαλβανικών συμμοριών που λυμαίνονταν την περιοχή.

Το 1914 έλαβε μέρος στον ένοπλο αγώνα που οδήγησε στην Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, που ουδέποτε εφαρμόστηκε, και τα επόμενα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δίκαια του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, με αποτέλεσμα το 1934 -και κατα την απεργία για τα ελληνικά σχολεία- να εξορισθεί από τις αλβανικές Αρχές.

Το 1940 βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στις επιχειρήσεις κατά των Ιταλών και μετά την κατάρρευση του μετώπου, βρέθηκε στην Αθήνα όπου συνελήφθη από Ιταλούς. Οδηγήθηκε στα Τίρανα, δικάστηκε ως συνεργός των Ελλήνων αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Την περίοδο της κατοχής οργάνωσε σώμα Βουρκάρηδων, ανδρών από τα χωριά του Βούρκου των Αγίων Σαράντα, και πολέμησε κατά Ιταλών, Γερμανών και Αλβανών. Το 1944 κατέφυγε με όσους άνδρες του είχαν απομείνει στις ομάδες του Ζέρβα στην Ήπειρο. Μετά το τέλος του Β’ Π.Π. και του καταστροφικού Εμφυλίου Πολέμου, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα ζώντας φτωχικά, με μία μικρή τιμητική σύνταξη, αλλά πάντα μπροστάρης στους αγώνες για την ιδιαίτερη πατρίδα του, με αποτέλεσμα παρά τη μεγάλη του ηλικία να χαρακτηριστεί “εχθρός” του καθεστώτος Χότζα.

Πέθανε το 1961 σε ηλικία 81 ετών. Το 1956 σε μια επιστολή του προς τον πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Αμερικής Κωνσταντίνο Δήμα, -μεταξύ άλλων- του έγραψε: «Δεν πρόκειται να σας συστηθώ ούτε να σας αραδιάσω τους αγώνας μου που έκαμα -καθήκον μου άλλωστε ελάχιστον προς την αγαπημένη μας πατρίδα- γιατί λίγο πολύ ο Θεός και η τύχη έφεραν την φτωχειά φήμη του ονόματός μου στ’ αυτιά σας. Είμαι ο οπλαρχηγός του Βούρκου Θύμιο-Λιώλης, που από τα νειάτα μου μέχρι τα βαθειά μου γεράματα κράτησα με τιμή το καριοφύλι της Λευτεριάς όσο μπορούσα άξια στον τόπο μας και έχω αθάνατα και αδιάψευστα παράσημα τις άμετρες λαβωματιές στο βασανισμένο μου κορμί».

mnimeio7
mnimeio8

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Κανέναν Αλβανό δεν ταιζει κανένας !

Όλοι δουλεύουν καν ταιζουν τους εαυτούς τους. Τέλος. Είναι κρίμα παντός, έχουν περάσει 30 χρόνια κ μιλάτε ακόμη με την ίδια γλώσσα του τότε. Δεν φτάνουν ούτε 130 χρόνια για να αλλάξει κάτι.Αυτό σημαίνει ότι ότι εσείς οι ίδιοι δεν θέλετε αυτό να αλλάξει και το συντηρείται έτσι ώστε να είναι μονίμως μια κατάσταση " σχέση " προβληματική. Δεν σας φταίνε οι Αλβανοί, φταίτε εσείς οι ίδιοι που έχετε νοοτροπία ανατολίτικη και κομπλεξικη. Το διαπιστώνεις παντού στο εξωτερικό τι γνώμη έχουν για σας,η ουρά της Ευρώπης και δεν συμμαζευεται σου λέει. Περίεργος πιστεύετε ακόμα ότι ο Αλβανός πεινάει , δεν έχει να φάει και πολλά τέτοια ωραία. Εμείς που τα διαβάζουμε εννοείται ότι λιώνουμε στα γέλια με την Μ.....α που σας δέρνει. Ε ναι ,ζείτε κυριολεκτικά στον κόσμος της πεταλούδας. Όταν όλοι πάνε μπροστά, εσείς πάτε πίσω. Δεν πειράζει ώμος, σιγά σιγά όλοι εμείς θα φύγουμε, γιατί ήρθαμε για μια καλύτερη ζωή και την χαραμισαμε εδώ παλεύοντας για να σας αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Θα σας αφήσουμε να ζείτε στην μιζέρια σας για να το απολαύσετε όσο θέλετε. Πρώτο θέμα ελπίζω να το περάσεις γιατί πρέπει να ακουστώ και εγώ.

axaios

ANTI ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΑ ΣΤΗΝΟΥΝ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ !

Oi Eλληνόφωνοι αριστεροί

δεν θα βγάλουν καμιά ανακοίνωση για τον Αλβανικό Εθνικισμό αλλά ξέχασα μόνο τα συλλαλητήρια τους ενοχλούν

Panos

Μην δίνεται δουλειά σε αλβανούς. Στην χώρα τους μας φέρονται σαν σκουπίδια κι εμείς τους φιλοξενούμε στην χώρα μας. Δρόμο. Ποτέ ξανά δουλειά σε αλβανό

Last

Όσο παίρνουμε υπάλληλο στο βενζινάδικο πακιστανό ή αφγανό , πλακά και υδραυλικό αλβανό , οικιακή βοηθό βουλγάρα ή φιλιπινέζα και πάμε για ψώνια τουρκία , βουλγαρία και σκόπια , θα δούμε και χειρότερα .Χιλιάδες αλβανοί, ρουμάνοι και βούλγαροι τσιγγάνοι κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι και ψάχνουν στα σκουπίδια , κλέβουν , καίνε καλώδια κάνουν μεταφορές , διαμένουν σε αποθήκες και αγροκτήματα με μικρό ενοίκιο μρ μαύρο χρήμα και γεννοβολούν ασύστολα , από το προηγούμενο χαϊβάνι δεν είδαμε να κάνει κάτι , μητσοτάκη , σειρά σου .

Δυναμίτη χωρίς φιτίλι

Ο παππούς μού πού είναι από Φοινίκη λέει αυτός ο λόλις-μόλις είχε σκοτώσει πολλά γυναίκες και παιδιά Έλληνες και Αλβανοί πρίν το δεύτερο πόλεμο ...μιν ξεχάσουμε ο τί Ελλάδα είναι μια χώρα πού ι μισό πλουτισμό είναι αλβανοφωνι

Νηρέας

μπαρούτι Αλβανό ... μισό πλουτισμό αλβανόφων

Kρανίο χωρίς μυαλό

ξέρουμε τι εκαναν οι πρόγονοι με τα ναζιστόμουτρα στη κατοχή .Ο Θύμιος Λώλης ήταν ήρωας για αυτό γύρνα στη τρύπα σου.

ωπ!

Τι εγινε; δεν ειναι Σκοπιανοι;

ΑΡΧΙΣΤΕ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ

Επιτέλους τι δεν καταλαβαίνετε ΟΛΟΙ οι κυβερνώντες;Επιπλεον ΣΦΡΑΓΙΣΤΕ τα σύνορα με την ελεεινή αυτή χώρα σε όλο το μήκος -πλην συνοριακών διαβάσεων. Θέλουν και ΕΕ οι κατσαπλιάδες. Στα φίδια πατήστε το κεφάλι και συντρίψτε το. Τέρμα η ανοχή μας

Ρεαλιστής

Δύσκολα τα πράματα, και το βλέπω να αγριεύει. Κάτσε η Κεραμέως να διαγράψει 100 χιλιάδες αιώνιους φοιτητές όχι στα γραφεία του Συριζα τους βλέπω στα γραφεία του ...... Χαχαχαχαχα

Τεο7

Οι χολέρα της Ελλάδας είναι οι Αλβανοί. Δυστυχώς πουλημένοι πολιτικοί αφήνουν τόυς Αλβανούς στην Ελλάδα. Γιατί δεν πάνε στην Τουρκία που τους αγαπανε τόσο πολύ???

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης