Τσαβούσογλου: Απρόθυμος ο Τραμπ για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα - Θέλουμε λύση διαφωνιών με την Ελλάδα

Τσαβούσογλου: Απρόθυμος ο Τραμπ για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα - Θέλουμε λύση διαφωνιών με την Ελλάδα

Ο Τούργος Υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε τις ανησυχίες των συμμάχων της Τουρκίας στο πρόγραμα των F-35 για  την απόφαση της Ουάσινγκτον να τιμωρήσει την Άγκυρα - Σε ισχύ από το 2020 τα S-400 για την Τουρκία

cavusoglu
Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των Ηνωμένων Πολιτειών, πως ο Ντόνταλντ Τραμπ και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «εξετάζουν όλες τις επιλογές που τους παρέχονται μέσα από τη σχετική αμερικανική νομοθεσία, σχετικά με την αντιμετώπιση της Τουρκίας και της απόφασής της να προχωρήσει στην αγορά του οπλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία», ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τοποθετήθηκε, αποκαλύπτοντας τις αμερικανικές προθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου ανέφερε τη Δευτέρα στο δίκτυο TGRT Haber, πως ο Πρόεδρος Τραμπ δεν δείχνει πρόθυμος για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, με αφορμή των αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως τα συγκεκριμένα αμυντικά συστήματα θα τεθούν και πρακτικά στη διάθεση της Τουρκίας από τις αρχές του 2020.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του πως οι εταίροι της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την απόφαση της Ουάσινγκτον να τιμωρήσει την Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας πως «η Τουρκία θα κοιτάξει αλλού για να καλύψει τις ανάγκες της», αν οι ΗΠΑ δεν προμηθεύσουν την Άγκυρα με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Ακόμη, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως αν δεν δημιουργηθεί μια σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία και αν συνεχιστούν οι απειλές εναντίον της Τουρκίας, εκείνη θα «απαντήσει» στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Οι παραπάνω τοποθετήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ έρχονται μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως η κίνηση της Τουρκίας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία «καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της συνεργασίας για τα F-35». 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι για την ώρα δεν είναι απαραίτητες επιπλέον γεωτρήσεις ή γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία στηρίζει διαμεσολάβηση Γερμανίας στο θέμα των κυρώσεων για την Ανατολική Μεσόγειο

Κλείσιμο
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε, ακόμη, πως η Τουρκία στηρίζει διαμεσολάβηση Γερμανίας στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο. Υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν έχουν αξία και πως η Ένωση πρέπει να αναλάβει ρόλο διαμεσολάβησης.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η επόμενη ανεπίσημη πενταμερής διάσκεψη θα είναι για τη λύση και για να μάθουν τις ιδέες όλων.

Επιθυμία για λύση των διαφωνιών με την Ελλάδα

Είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχει νέα κυβέρνηση και πως ο Τούρκος Πρόεδρος είχε συναντηθεί και παλαιότερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. “Εμείς θέλουμε να καθίσουμε μαζί και να λύσουμε τις διαφωνίες μας που έχουμε με την Ελλάδα. Στηρίζουμε τις θετικές δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου μας”, προσθέτοντας ότι “η πίεση που υπάρχει στην ‘Ελληνοκυπριακή διοίκηση’ υπάρχει και στην Ελλάδα. Για την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά για τις περιοχές κοντά στην Κύπρο είπαμε ότι είμαστε μέσα για μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό του πετρελαίου. Φτάνει τα δικαιώματα του λαού της ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) να τους τα δώσουν. Στηρίζουμε τα βήματα που γίνονται για τον διαμοιρασμό των πηγών. Η ΕΕ λαμβάνει αποφάσεις μόνο για να ικανοποιήσει τον ‘Ελληνοκυπριακό τομέα’ (Κυπριακή Δημοκρατία) και την Ελλάδα. Εμείς ως απάντηση στείλαμε το τέταρτο πλοίο μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς είπαμε πως εάν κάνετε βήματα με αυτό τον τρόπο για να ικανοποιήσετε τους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα θα αυξήσουμε την παρουσία μας.

Η απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις δεν έχει αξία. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή. Στηρίζουμε όπως η Γερμανία αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή σε αυτό το θέμα. Αλλά εμείς τους προειδοποιήσαμε να μην επιδείξουν μονομερή στάση, τους είπαμε να είναι αντικειμενικοί. Αν γίνει αντίθετο βήμα, θα αυξήσουμε την παρουσία μας. Δεν επιτρέπουμε να αμφισβητούνται οι δραστηριότητες μας που αφορούν την κυριαρχία μας”, ανέφερε.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών είπε “είμαστε κι εμείς μέσα για τις ανεπίσημες συνομιλίες με τον ‘Ελληνοκυπριακό τομέα’ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις. Εμείς ως Τουρκία στις τελευταίες διαπραγματεύσεις συζητήσαμε για ομοσπονδία. Και η ανεπίσημη πενταμερής που έχουμε μπροστά μας θα είναι για τη λύση. Εάν πραγματοποιηθεί θα συναντηθούμε ξανά όλοι για να μάθουμε τις ιδέες όλων”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης