Αυστηρό μήνυμα Λονδίνου: Το Ιράν παίρνει ένα «επικίνδυνο μονοπάτι» μετά την κατάσχεση βρετανικού τάνκερ

Αυστηρό μήνυμα Λονδίνου: Το Ιράν παίρνει ένα «επικίνδυνο μονοπάτι» μετά την κατάσχεση βρετανικού τάνκερ

«Η αντίδρασή μας θα εξεταστεί αλλά θα είναι ισχυρή», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ - Την ίδια στιγμή το Ιράν υποστηρίζει ότι το βρετανικό τάνκερ είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν

stena_impero_2
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί που το Ιράν παίρνει ένα «επικίνδυνο μονοπάτι» μετά την κατάσχεση ενός υπό βρετανική σημαία τάνκερ.

«Η χθεσινή ενέργεια στον Κόλπο δείχνει ανησυχητικές ενδείξεις ότι το Ιράν μπορεί να επιλέγει ένα επικίνδυνο μονοπάτι παράνομης και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς μετά τη ΝΟΜΙΜΗ κατάσχεση πετρελαίου από το Γιβραλτάρ με προορισμό τη Συρία», ανέφερε ο Χαντ στο Twitter.

«Όπως είπα χθες, η αντίδρασή μας θα εξεταστεί αλλά θα είναι ισχυρή. Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης του προβλήματος Grace1, αλλά θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ναυτιλίας μας».

Το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό κατάσχεσε το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 στο Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου με την υποψία της λαθρεμπορίας πετρελαίου στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα σήμερα, το Λονδίνο συνέστησε στα βρετανικά πλοία να μείνουν «εκτός της περιοχής» του Στενού του Χορμούζ για μια «προσωρινή περίοδο», μετά την κατάσχεση από το Ιράν ενός υπό βρετανική σημαία πετρελαιοφόρου.

«Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά τις απαράδεκτες ενέργειες του Ιράν που συνιστούν εμφανή πρόκληση στην ελευθερία της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Η συμβουλή μας προς τα βρετανικά πλοία είναι να μείνουν εκτός της περιοχής για μια προσωρινή περίοδο», δήλωσε μια εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή το Ιράν υποστηρίζει ότι το βρετανικό τάνκερ είναι αγκυροβολημένο στο στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν.

Ο Αλλαχμοράντ Αφιφιπούρ, γενικός διευθυντής του Λιμενικού και Ναυτιλιακού Οργανισμού της επαρχίας Χορμοζγκάν του Ιράν, όπου βρίσκεται το λιμάνι, δήλωσε ότι το Stena Impero είχε «συγκρουστεί με αλιευτικό σκάφος κατά την πορεία του. Και σύμφωνα με τον νόμο, μετά το ατύχημα είναι απαραίτητο να διερευνηθούν τα αίτια».

«Η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος άρχισε σήμερα (Σάββατο) από τους εμπειρογνώμονες» υπό την εποπτεία της Λιμενικής και Ναυτιλιακής Αρχής της επαρχίας Χορμοζγκάν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Το βρετανικό δεξαμενόπλοιο ήταν κενό φορτίου και αγνόησε το σήμα κινδύνου ενός ιρανικού αλιευτικού», υποστηρίζει η Τεχεράνη

Το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero που κατάσχεσε το Ιράν ήταν κενό φορτίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA επικαλούμενο τον υπεύθυνο της λιμενικής αρχής στην περιοχή.

Τα 23 μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι ενδεχόμενο να καταθέσουν για τεχνικά ζητήματα, πρόσθεσε ο Αλαχμοράντ Αφιφιπούρ.

Το Ιράν οδήγησε το δεξαμενόπλοιο υπό βρετανική σημαία που κατέλαβε στο Στενό του Χορμούζ στο κοντινό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, με το πλήρωμα του να παραμένει εντός του δεξαμενόπλοιου, ενώ διεξάγεται έρευνα για το ατύχημα που συνέβη, με την εμπλοκή ενός ιρανικού αλιευτικού σκάφους, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το δεξαμενόπλοιο Stena Impero συγκρούστηκε με το ιρανικό αλιευτικό, ενώ αγνόησε το σήμα κινδύνου που του είχε στείλει το ιρανικό σκάφος, όπως μετέδωσε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο τον υπεύθυνο της λιμενικής αρχής στην περιοχή.

Το Βερολίνο στηρίζει το Λονδίνο και παροτρύνει την Τεχεράνη να απελευθερώσει το βρετανικό τάνκερ

Η Γερμανία καταδίκασε σήμερα την «αναίτια» κατάσχεση δύο εμπορικών πλοίων από το Ιράν στο Στενό του Χορμούζ, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή, κλιμάκωσε επικίνδυνα την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή.

«Παροτρύνουμε το Ιράν να απελευθερώσει αυτό..., το πλοίο, αλλά και πλήρωμά του, άμεσα» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Μία περαιτέρω κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων «θα είναι πολύ επικίνδυνη και..., θα υπονομεύσει όλες τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξεύρεση τρόπου αντιμετώπισης της παρούσας κρίσης», σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.

Το Παρίσι εκφράζει την σοβαρή ανησυχία του για το γεγονός

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα τη μεγάλη ανησυχία του για την κατάσχεση ενός υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου από το Ιράν, στο Στενό του Χορμούζ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή έπληξε τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι κατάσχεσε το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero το οποίο έπλεε προς ένα λιμάνι στην Σαουδική Αραβία και ξαφνικά άλλαξε πορεία μετά το πέρασμα του από το Στενό του Χορμούζ στο στόμιο του Περσικού Κόλπου.

«Μάθαμε με μεγάλη ανησυχία την κατάσχεση του βρετανικού πλοίου από τις ιρανικές δυνάμεις,” ανέφερε το γαλλικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του. Την καταδικάζουμε κι εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης