Κορυφώνεται το θρίλερ στην Ισπανία: Οι Podemos θα στηρίξουν τον Σάντσεθ μόνο εάν συγκυβερνήσουν

Κορυφώνεται το θρίλερ στην Ισπανία: Οι Podemos θα στηρίξουν τον Σάντσεθ μόνο εάν συγκυβερνήσουν

Το 70% των μελών του αριστερού κόμματος ζήτησαν να στηριχθεί ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο, εφόσον δεχτεί να υπάρξει μια κυβέρνηση συνασπισμού

000_1II7IP
Οι Podemos αποφάσισαν και το πολιτικό θρίλερ επιτείνεται. Θα στηρίξουν τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ, το πρώτο κόμμα μετά τις ισπανικές εκλογές που όμως δεν εξασφάλισε  την πλειοψηφία, μόνο εάν γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Η απόφαση του αριστερού κόμματος του Πάμπλο Ιγκλέσιας ενισχύει την πιθανότητα να οδηγηθεί η Ισπανία σε νέες εκλογές, για τέταρτη φορά μέσα στην τελευταία τετραετία, καθώς ο Σάντσεθ διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του ο επικεφαλής του κόμματος Podemos.

«Μία κυβέρνηση, η οποία θα περιλάμβανε τον Ιγκλέσιας (ως αντιπρόεδρο) δεν θα λειτουργούσε, θα παρέλυε εξαιτίας «των εσωτερικών αντιφάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πέδρο Σάντσεθ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις διαφωνίες του με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας για το θέμα της Καταλονίας, η οποία επιχείρησε να αυτονομηθεί τον Οκτώβριο του 2017, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις που έχει περάσει η Ισπανία.

Σύμφωνα με το Podemos, το 70% των μελών του που συμμετείχαν στην εσωκομματική ψηφοφορία ζήτησαν να στηριχθεί ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο, εφόσον δεχτεί να υπάρξει μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Στις εκλογές του Απριλίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του. Ωστόσο, μέχρι στιγμής απορρίπτει το αίτημα του Podemos για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Κλείσιμο
Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο ισπανικό κοινοβούλιο ο Σάντσεθ χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία. Στην δεύτερη, την επόμενη Πέμπτη, του αρκεί η απλή πλειοψηφία αλλά θα δυσκολευτεί να την εξασφαλίσει αν το Podemos απορρίψει την πρότασή του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης