Ο Τραμπ χαμηλώνει τους τόνους: «Δεν εξετάζουμε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας»

Ο Τραμπ χαμηλώνει τους τόνους: «Δεν εξετάζουμε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας»

Δεν έχει καταστεί σαφές πώς η αμερικανική κυβέρνηση θα αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις

000_1IW7M4
Σε εξέλιξη βρίσκεται το σίριαλ της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, με την Ουάσινγκτον ωστόσο να αποφεύγει την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με την Άγκυρα. Όπως τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνησή του δεν εξετάζει «προς το παρόν το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400».

Δεν έχει καταστεί σαφές πώς η αμερικανική κυβέρνηση θα αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, τις οποίες προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Απότομα ανέβηκε το θερμόμετρο όταν ο Λευκός Οίκος έθεσε οριστικά εκτός προγράμματος των μαχητικών F - 35 την Άγκυρα. «Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της στην παραγωγή των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35» επισήμανε συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, δεν έμεινε με δεμένα τα χέρια.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις, ενώ τη δυσφορία του για την απόφαση των ΗΠΑ εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Προτού, πάντως, αποβληθεί η Άγκυρα από το πρόγραμμα αγοράς των F - 35 ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν περίμενε να επιβληθούν κυρώσεις από το την Ουάσινγκτον καθώς είναι ΗΠΑ - Τουρκία είναι «χώρες - σύμμαχοι».

Κλείσιμο
Ο Τραμπ εξακολουθεί να εμφανίζεται καταγγελτικός απέναντι στην πολιτική του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα που δεν «έδωσε στην Τουρκία άλλη εναλλακτική και επομένως η χώρα οδηγήθηκε στην αγορά των S - 400».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης