Κολομβία: Η ΕΕ ζητά να τερματιστούν οι δολοφονίες ακτιβιστών και ανταρτών

Κολομβία: Η ΕΕ ζητά να τερματιστούν οι δολοφονίες ακτιβιστών και ανταρτών

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ ανήγγειλε τη δωρεά δύο εκατομμυρίων ευρώ στην εισαγγελία της Κολομβίας ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητά της να διενεργεί έρευνες στις πιο απομονωμένες περιοχές της χώρας, όπου ζουν τα περισσότερα θύματα φόνων αυτού του χαρακτήρα

colo
Ο ειδικός επιτετραμμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ειρήνη, ο Έαμον Γκίλμορ, απηύθυνε έκκληση χθες Δευτέρα να δοθεί τέλος στις δολοφονίες με θύματα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην αντάρτες, που συνεχίζονται παρά τη σύναψη της συμφωνίας ειρήνης με την οργάνωση FARC το 2016.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση (...) με την οποία είναι αντιμέτωπη η Κολομβία είναι η συνέχιση των δολοφονιών που διαπράττονται με θύματα πρώην μαχητές (των FARC), ηγέτες κοινοτήτων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Γκίλμορ στα ΜΜΕ στην Μπογοτά, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε και τον γενικό εισαγγελέα Φάμπιο Εσπίτια.

Ο Γκίλμορ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι συνεχίζουν να είναι αθρόες οι ανθρωποκτονίες αυτής της φύσης και υπογράμμισε την ανάγκη να «αποδίδεται δικαιοσύνη» σε αυτές τις υποθέσεις.

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ ανήγγειλε τη δωρεά δύο εκατομμυρίων ευρώ στην εισαγγελία της Κολομβίας ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητά της να διενεργεί έρευνες στις πιο απομονωμένες περιοχές της χώρας, όπου ζουν τα περισσότερα θύματα φόνων αυτού του χαρακτήρα.

«Το οφείλουμε στις οικογένειές τους, στο μέλλον της διαδικασίας ειρήνης, στην εδραίωση της δημοκρατίας σε αυτές τις περιοχές», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Πατρίσια Λινάρες, πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου και άλλων θεσμών της Ειδικής Δικαιοδοσίας για την Ειρήνη (JEP), κατήγγειλε τη μείωση κατά σχεδόν ένα τρίτο του προϋπολογισμού των θεσμών της ειρηνευτικής διαδικασίας, που ιδρύθηκαν για να εκδικάζουν υποθέσεις που ανάγονται στην περίοδο του εμφυλίου και, εκτός από το δικαστήριο, συμπεριλαμβάνουν επίσης μια επιτροπή αλήθειας και μια μονάδα που εντέλλεται να αναζητεί αγνοούμενους.

Κλείσιμο
Η μείωση του προϋπολογισμού από περίπου 25 σε λιγότερα από 19 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο μεταξύ 2019 και 2020 σημαίνει ότι θα υπάρξει «δραστική επιβράδυνση της εκπλήρωσης» των αποστολών της JEP, προειδοποίησε η Λινάρες σε χωριστή συνέντευξη Τύπου.

Το κόμμα Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη —στο οποίο μετασχηματίστηκε η ένοπλη οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, διατηρώντας το ακρώνυμο FARC— έχει καταγγείλει πολλές φορές την ανυπαρξία εγγυήσεων για την ασφάλεια των μελών του, παρά τη συμφωνία που οδήγησε στον αφοπλισμό περίπου 7.000 πρώην ανταρτών, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το κόμμα, 135 από τα μέλη του που αφοπλίστηκαν έχουν δολοφονηθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης, τον Νοέμβριο του 2016.

Πέρα από τις επιθέσεις εναντίον των πρώην ανταρτών, η Κολομβία είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα απειλών και δολοφονιών υπερασπιστών των δικαιωμάτων και ηγετών κοινοτήτων, με τουλάχιστον 462 θύματα από την 1η Ιανουαρίου του 2016, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη αρχή επιφορτισμένη με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης