Το Ιράν παραβιάζει τη συμφωνία για τα πυρηνικά: Ξεκινά εμπλουτισμό ουρανίου άνω του 3,67%

Το Ιράν παραβιάζει τη συμφωνία για τα πυρηνικά: Ξεκινά εμπλουτισμό ουρανίου άνω του 3,67%

Η Τεχεράνη απειλεί ότι θα υπαναχωρήσει και από άλλες δεσμεύσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της – Νέες βαριές κυρώσεις ζητά από τη διεθνή κοινότητα το Ισραήλ

iran-ipanaxorisi
Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι υπαναχωρεί περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, αυξάνοντας το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πέρα από τα συμφωνηθέντα επίπεδα. Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια αυξανόμενη πρόκληση στις κλιμακούμενες πιέσεις από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Ειδικότερα, η Τεχεράνη θα ξεκινήσει εντός της ημέρας να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα άνω του 3,67%, όριο που ορίστηκε από τη συμφωνία της Βιέννης.

Μάλιστα, Ιρανοί αξιωματούχοι απείλησαν ότι η χώρα θα αποδεσμευτεί και από άλλες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα εντός «60 ημερών», εκτός κι αν βρεθεί μια «λύση» με τους εταίρους στη συμφωνία για τα πυρηνικά που θα την προστατεύει από τις αμερικανικές κυρώσεις. Ωστόσο, άφησαν ανοιχτή την πόρτα στη διπλωματία.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, διαφορετικά, μέσα σε 60 ημέρες, θα ξεκινήσουμε το τρίτο στάδιο» του σχεδίου για περιορισμό των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015, δήλωσε στον Τύπο ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, χωρίς να διευκρινίσει από ποιες δεσμεύσεις θα μπορούσε να υπαναχωρήσει η χώρα τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα ανακοινωθεί την «κατάλληλη» στιγμή, δήλωσε.


Υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας, ο Αρακτσί δήλωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τον Μάιο σε ό,τι αφορά την υπαναχώρηση του Ιράν από ορισμένες δεσμεύσεις είναι αναστρέψιμα ανά πάσα στιγμή εάν η χώρα δει να ικανοποιούνται τα αιτήματά της. Αυτά αφορούν βασικά τη δυνατότητα το Ιράν να συνεχίσει να πουλά το πετρέλαιό του και συναλλάσσεται με το εξωτερικό, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου σε βάρος της Τεχεράνης από την Ουάσινγκτον ύστερα από την απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από τη συμφωνία της Βιέννης, τον Μάιο του 2018.

Πριν τη σύναψη της συμφωνίας, το Ιράν παρήγε ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% που χρειαζόταν για να τροφοδοτεί τον αντιδραστήρα του στην Τεχεράνη και το επίπεδο εμπλουτισμού για τη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Μπουσέρ, στο νότιο τμήμα της χώρας, ήταν 5%.

«Θα εμπλουτίσουμε το ουράνιο βάσει των αναγκών μας. Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να εμπλουτίσουμε ουράνιο που απαιτείται για τον αντιδραστήρα στην Τεχεράνη», δήλωσε ο ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. «Θα εμπλουτίσουμε το ουράνιο στο επίπεδο που απαιτείται για τον αντιδραστήρα στο Μπουσέρ».

Κλείσιμο
Iran


Αντιδράσεις από Γαλλία και Ισραήλ

Την απόφαση της Τεχεράνης καταδίκασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για «παραβίαση» της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, όπως είπε στο Reuters ένας εκπρόσωπος της προεδρίας. Ο Μακρόν υπενθύμισε την προθεσμία της 15ης Ιουλίου για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, χωρίς να αναφερθεί στο τι θα συμβεί μετά την ημερομηνία αυτή. Σε ένδειξη της αυξημένης ανησυχίας που επικρατεί στη Δύση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί συμφώνησαν να διερευνήσουν μέχρι τις 15 Ιουλίου τις προϋποθέσεις για την επανάληψη του διαλόγου για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα. Όπως τονίστηκε από το γραφείο του, ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει να συνομιλεί με τις ιρανικές αρχές και με άλλα εμπλεκόμενα μέρη «για την αποκλιμάκωση των εντάσεων που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα»

Νετανιάχου: Πολύ επικίνδυνο βήμα

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνη κίνηση την απόφαση του Ιράν να ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα άνω του 3,67% και κάλεσε εκ νέου την Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.

«Πρόκειται για πολύ επικίνδυνο βήμα», δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο. «Το Ιράν παραβίασε την επίσημη δέσμευσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην εμπλουτίσει ουράνιο πέραν ενός συγκεκριμένου επιπέδου. Καλώ τους φίλους μου, τους επικεφαλής της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας -υπογράψατε αυτή τη συμφωνία και είπατε ότι μόλις προβούν σε αυτό το βήμα θα επιβληθούν βαριές κυρώσεις. Αυτό ήταν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πού είστε;», τόνισε ο Νετανιάχου.

«Ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται για έναν λόγο μόνο, για την κατασκευή ατομικής βόμβας», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σφοδρός πολέμιος της συμφωνίας του 2015.

Iran_2



«Πορεία προς τον πυρηνικό οπλισμό»

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάνιτς χαρακτήρισε νωρίτερα ως μέτρια την ανακοινωθείσα αύξηση στον εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου, αλλά κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι παραβιάζοντας τους διεθνώς συμφωνηθέντες περιορισμούς οδεύει προς «τον πυρηνικό οπλισμό».

«Αν και είναι μια μέτρια αύξηση αυτή τη στιγμή, το Ιράν άρχισε να αποδεσμεύεται από τους περιορισμούς για τον εμπλουτισμό ουρανίου που του επιβλήθηκαν», δήλωσε ο υπουργός στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Ynet. «Αυτό σημαίνει ότι αψηφά τις κόκκινες γραμμές που συμφωνήθηκαν και ότι ξεκίνησε την πορεία του, μια πορεία που δεν είναι εύκολη, προς τον πυρηνικό οπλισμό».


Η ανακοίνωση του ΟΗΕ

H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα πυρηνικά που βρίσκονται στο Ιράν θα κάνουν την αναφορά τους όταν θα έχουν επιβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη έχει εμπλουτίσει ουράνιο σε επίπεδα άνω του 3,67%, αυξάνοντας δηλαδή το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου σε σχέση με την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις πυρηνικές δυνάμεις.

«Είμαστε ενήμεροι για την ανακοίνωση του Ιράν που συνδέεται με το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας. «Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ στο Ιράν θα κάνουν αναφορά στην έδρα μας μόλις θα έχουν επιβεβαιώσει την ανακοινωθείσα εξέλιξη».



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης