Ινδονησία: Συνελήφθη ο εγκέφαλος της βομβιστικής επίθεσης με τους 200 νεκρούς στο Μπαλί το 2002

Ο Para Wijayanto και η σύζυγός του εντοπίστηκαν το Σάββατο σε ξενοδοχείο στο Μπεκασί - Ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα και αρχηγός του δικτύου Jemaah Islamiah (JI)

Τη σύλληψη του φερόμενου ως εγκέφαλου της τρομοκρατικής επίθεσης με τους 200 νεκρούς στο Μπαλί, το 2002, ανακοίνωσε η αστυνομία της Ινδονησίας, μετά από πολλά χρόνια έρευνας και αναζήτησης των υπευθύνων εκείνης της μεγάλης τραγωδίας που προκάλεσε παγκόσμια θλίψη.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της ασιατικής χώρας, το Σάββατο συνελήφθη μαζί με τη σύζυγό του, σε ξενοδοχείο στο Μπεκασί, ο Para Wijayanto, ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα και αρχηγός της ισλαμιστικής οργάνωσης Jemaah Islamiah (JI), που συνδέεται με το δίκτυο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συνδέσει τον Para Wijayanto με μία σειρά από βομβιστικές επιθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η επίθεση στο Μπαλί, το 2002, με 202 νεκρούς και η επίθεση στην πρεσβεία της Αυστραλίας, στην Τζακάρτα, το 2004, με εννέα νεκρούς.

Ο Wijayanto είναι πολιτικός μηχανικός που έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση σε στρατόπεδο τζιχαντιστών στις νότιες Φιλιππίνες το 2000 και συμμετείχε επίσης στη σεχταριστική σύγκρουση στο Poso, γνωστή ως εστία ισλαμικής μαχητικότητας στο νησί Sulawesi της Ινδονησίας.

Από το 2013, ο Wijayanto έχει στρατολογήσει και εκπαιδεύσει μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας του Jemaah Islamiyah, στέλνοντας μερικούς στη Συρία για να πολεμήσουν με εξτρεμιστικές ομάδες. «Είχε διοριστεί ως amir (ηγέτης) του Jemaah Islamiyah λόγω των δυνατοτήτων και των επιδόσεων του ως ισλαμιστής μαχητής», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Wijayanto ήταν επίσης ύποπτος για την αποστολή τουλάχιστον έξι ομάδων Ινδονήσιων στο εξωτερικό για να πολεμήσουν στη Συρία.

Ένα πρώην στέλεχος της τρομοκρατικής ομάδας, είπε ότι ο Wijayanto έγινε επικεφαλής του Jemaah Islamiyah το 2007, αντικαθιστώντας τον Zarkasih, ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr