Ιστορική στιγμή: O Τραμπ πάτησε στη Βόρεια Κορέα

trump-korea

Είναι ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που κάνει αυτό το βήμα - Αντάλλαξε χειραψία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και μετά πέρασε τα σύνορα - Τι ειπώθηκε στη συνάντηση

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε σήμερα μερικά βήματα στην Βόρεια Κορέα συνοδεία του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν, σηματοδοτώντας μια θεαματική προσέγγιση με τη χώρα αυτή, μολονότι το πυρηνικό ζήτημα εξακολουθεί να δείχνει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε το στοίχημα, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δέχθηκε την τελευταία στιγμή την πρόσκληση που του απηύθυνε αιφνιδίως χθες Σάββατο για να τον συναντήσει σήμερα στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, η οποία χωρίζει τα δύο κράτη από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53).

Με την κίνηση αυτή, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας. Συνοδευόμενος από τον ισχυρό άνδρα της Πιονγκγιάνγκ, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έκανε μερικά βήματα στο βορειοκορεατικό έδαφος, προτού σταθεί στο πλάι του Κιμ Γιονγκ Ουν για να τους βγάλουν φωτογραφίες οι δημοσιογράφοι στην συνοριακή γραμμή. Λίγες ώρες μετά τη σύντομη συνάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος αποχώρησε από την Σεούλ με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.


"Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον κόσμο", υπογράμμισε ο Τραμπ, δηλώνοντας έτοιμος να υποδεχθεί τον Κιμ στις ΗΠΑ. "Αυτό θα γίνει κάποτε", σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πριν από την συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη είχε πει επίσης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου: "Ευχαρίστως θα τον καλούσα αμέσως στον Λευκό Οίκο".

Από την πλευρά του ο Κιμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να "ξεπεραστούν τα εμπόδια" χάρη στην "εξαιρετική" σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

"Το γεγονός ότι οι δύο χώρες, παρά την μακρά τους σχέση εχθρότητας, μπόρεσαν να δώσουν τα χέρια για την ειρήνη στον τόπο που συμβολίζει τη διαίρεση (...) δείχνει ότι το παρόν είναι καλύτερο από το παρελθόν", σημείωσε.

video placeholder
trump-kim-dmz-3

trump-korea

Εξάλλου κατά την συνάντησή τους σήμερα στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την επανάληψη των συνομιλιών για το πυρηνικό ζήτημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

"Η συνάντηση αυτή ήταν πολύ καλή, πολύ δυνατή (...) Θα δούμε τι μπορεί να γίνει", σημείωσε επίσης ο Τραμπ.

Οι δύο πλευρές θα συστήσουν ομάδες οι οποίες θα προχωρήσουν τις συνομιλίες για την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες τώρα έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, επισήμανε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι ο ίδιος δεν βιάζεται για μια συμφωνία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η σημερινή συνάντηση δεν αναμένεται να αρκέσει για την ρύθμιση του ευαίσθητου πυρηνικού ζητήματος με την Βόρεια Κορέα. Ωστόσο έχει συμβολική σημασία για τις δύο χώρες, οι οποίες μόλις πριν από ενάμιση χρόνο απειλούσαν η μια την άλλη με αφανισμό.

Προτού φτάσει χθες Σάββατο στη Νότια Κορέα, ο Τραμπ προσκάλεσε αιφνιδίως μέσω Twitter τον Κιμ να έρθει στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα για να του πει "καλημέρα".

Ωστόσο λίγες ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα επίσκεψης του Τραμπ στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, ακόμη δεν είχε γίνει γνωστό αν ο Κιμ θα πήγαινε στο ραντεβού.
trump-kim-dmz-1
trump-kim-dmz-2
"Το θέλει πάρα πολύ", διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως έτσι και αλλιώς στα σύνορα θα τον συνοδεύει ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. "Θα είναι κάτι πολύ σύντομο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει. Μια χειραψία σημαίνει πολλά", πρόσθεσε αναφερόμενος στην συνάντηση.

Αυτή ήταν η τρίτη σύνοδος μεταξύ των δύο πολιτικών από την ιστορική συνάντησή τους στην Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018 και την αποτυχημένη συνάντηση που είχαν τον Φεβρουάριο στο Ανόι. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέσχισε και ο ίδιος πέρυσι τα σύνορα κατά την πρώτη του σύνοδο κορυφής με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη. "Θα το κάνω πολύ άνετα, δεν έχω κανένα πρόβλημα", διαβεβαίωνε χθες Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ για το δικό του πέρασμα στην άλλη πλευρά των συνόρων."Μια συνάντηση για τις κάμερες"

Κατά την άφιξή του στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε σε μια πλατφόρμα από την οποία φαινόταν το έδαφος της Βόρειας Κορέας --κυρίως μια τεράστια σημαία που είχε υψωθεί σε έναν ιστό ύψους 160 μέτρων. "Υπήρχε μια μεγάλη σύγκρουση πριν από την συνάντησή μας στην Σιγκαπούρη", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. "Έκτοτε ο κίνδυνος εξαφανίστηκε", πρόσθεσε. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, η συνάντηση αυτή δεν αρκεί για την επίλυση του ευαίσθητου θέματος της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, που είναι και αυτό στο οποίο προσκρούει η προσέγγιση με την Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση Τραμπ αξιώνει από την Πιονγκγιάνγκ να απαρνηθεί οριστικά το πυρηνικό της πρόγραμμα προτού εξετάσει το ενδεχόμενο μιας άρσης των διεθνών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, κάτι το οποίο αρνείται η Βόρεια Κορέα. "Αν το σημερινό γεγονός είχε γίνει πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, θα μπορούσε να είναι ένα επίτευγμα", υπογραμμίζει ο αμερικανός ερευνητής Τζόσουα Πόλακ, του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Μιντλμπέρι.

trumper


"Τώρα όμως; Μια συνάντηση για τις κάμερες και χωρίς πρόγραμμα δεν θα κάνει τίποτα για να σβήσει έναν χρόνο ψευδαισθήσεων και απογοητεύσεων", σημείωσε σε μήνυμα του στο Twitter. Για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστεί "κάτι άλλο από μια ολοσέλιδη επιστολή και μια νέα χειραψία", έκρινε ο ειδικός, αναφερόμενος στις επιστολές που ανταλλάσσουν ο Κιμ και ο Τραμπ.

Με εξαίρεση τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν επισκεφθεί την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, λόγω του συμβολικού της χαρακτήρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα τηρούσε την παράδοση και θα επισκεπτόταν τον έντονα συμβολικό αυτόν τόπο στη διάρκεια μιας πρώτης επίσκεψής του στη Νότια Κορέα το 2017, αλλά το ελικόπτερο που τον μετέφερε δεν μπορούσε να προσγειωθεί λόγω ομίχλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (126)

Τραμπ ΠΡΟΕΔΡΕ,

πήδα την παγκοσμιοποίηση, να μαζευτούν οι βλάχοι στα βρωμοχώρια τους

Χρηστης

Διαβαζω σχολια τυπου: Ειναι κομμουνι λεει ο ενας. Οχι νεοναζι λεει ο αλλος.. Τσακωνονται οι μυρωδιες απο κατω τσακωνονται για το τι ειναι, γιατι δεν ξερουν σε ποιο τσουβαλι να τον βαλουν Χαχα.. Μαλλον δεν αντεχετε τον πονο ε; Μοιρασε εγκεφαλικα στα αυτιστικα Προεδρε χαχα

Σορτας

Σβερκας ο τυπος.. αλλο πραμα να λεμε

Jimmy

Όσες υποκλίσεις και να κάνεις μπάρμπα-Τραμπ, η Βόρεια Κορέα θα παραμείνει δορυφόρος της Κίνας.

χαχαχαχαχαχα

χαχαχαχαχαχα

TRUMP

I SHOULD ASK YOU....

ο μεγαλύτερος κομμουνιστής σήμερα

είναι ο Τραμπ. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά η Αμερική οδεύει στον κομμουνισμό

Απο ποιό τρελάδικο

Το έσκασες εσύ??? Γρήγορα βάλτε του τον ζουρλομανδύα και κλείστε τον πάλι μέσα!!!

@ο μεγαλύτερος κομμουνιστής σήμερα

Δεν είναι κομμουνιστής ο Τράμπ, τα μπέρδεψες λιγάκι. Εθνοκουμμούνι (εθνοσοσιαλιστής, δηλαδή νεοναζί) είναι, με φίλους με φαρδιές τσέπες όλο το κατεστημένο της πολεμικής βιομηχανίας και της ακάθαρτης ενέργειας-υδρογονάνθρακες. Κοινώς ένας απατεώνας του παλιοκερατά.

@

Προεδράρα, μη σταματάς να τους γλεντάς !

Γεια σου Τραμπ τρολ

έτσι, τρόλαρε τους όλους από τους δεινόσαυρους μέχρι τους μονοκύτταρους

Make America great again

Ο Τράμπ κρατάει τις υπσχέσχεις του και πριν βγεί πρόεδρος έλεγε: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ανούσιοι πόλεμοι που μας στοιχίζουν δις και χάνουμε χωρίς λόγο Αμερικανούς στρατιώτες όπως στο Ιράκ.Ένα απο τα συνθήματα που τον έκαναν πρόεδρο είναι και το"Πρώτα η Αμερική"και όχι να πετάμε δις για να ξαναχτίζουμε χώρες όπως το Ιράκ και να μην ρίχνουμε αυτά τα δις στις ΗΠΑ. Βλέπω στα σχόλια αρκετοί σκυλοβρίζουν τον Τράμπ γιατί δεν έκανε πόλεμο με την Βόρειο Κορέα.Τι έγινε ρε παιδία απο αντι-Αμερικάνοι γίνατε γεράκια του Αμερικανικού πενταγώνου και θέλετε παντού πολέμους??? Αν έκανε πόλεμο θα φωνάζατε (μαζί με τα κουμούνια) φονιάδες των λαών Αμερικανοί και τα σχετικά.Δεν πειράζει θα σας περάσει γιατί ο Τράμπ σαν σωστός πλανητάρχης κάνει το καλύτερο οχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά για όλο τον κόσμο!!!God bless you mister president.

η αμήχανη στιγμή

που αβγά και τσιρίσματα είναι μαζί και απέναντι από τον Τραμπ

Χρηστος

Ο Τραμπ έγινε κομμούνας?Τελικα ακροδεξιά και ακροαριστερά είναι το ιδιο

Vlasis

Anastasiou

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης