Το Κογκρέσο ενέκρινε πακέτο $4,6 δισ. για την προστασία των συνόρων των ΗΠΑ

Το Κογκρέσο ενέκρινε πακέτο $4,6 δισ. για την προστασία των συνόρων των ΗΠΑ

Για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην μεθόριο με το Μεξικό

kog12
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε χθες εκτάκτως ένα πακέτο 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην μεθόριο με το Μεξικό, έπειτα από πολλά τραγικά περιστατικά με παιδιά μεταναστών και συζητήσεις που έφεραν στο φως διαιρέσεις στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι αναγκάστηκε να υποχωρήσει υπό τις πιέσεις που ασκούνταν και δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τις διατάξεις που ήθελε να προστεθούν στο κείμενο που υιοθετήθηκε.

Το κείμενο αυτό, το οποίο είχε εγκριθεί την προηγούμενη ημέρα από τη Γερουσία, στην οποία η πλειοψηφία είναι Ρεπουμπλικάνοι, προβλέπει χρηματοδοτήσεις για την υποδοχή ανηλίκων, αλλά και για τον έλεγχο των συνόρων, κάτι το οποίο θα ερμηνευθεί ως μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Εξάλλου ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χαιρέτισε την υιοθέτηση του κειμένου. "Εξαιρετική δουλειά από όλους!", έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Το κείμενο αυτό υιοθετήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 305 ψήφους υπέρ έναντι 102 κατά, με 95 Δημοκρατικούς --ένα σημαντικό κομμάτι της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών (235 έδρες)-- να τάσσονται εναντίον στο σώμα αυτό, του οποίου ηγείται η Πελόζι συνήθως με σιδηρά πυγμή.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει περισσότερα για τις οικογένειες και τα παιδιά. Όμως δυστυχώς ο Λευκός Οίκος και η Γερουσία δεν θα το επέτρεπαν», κατήγγειλε η Δημοκρατική επικεφαλής της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις Νίτα Λόουι.

Κλείσιμο
Οι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη νίκη της «κοινής λογικής».

«Οι μεθοριακοί φρουροί, οι δικαστές που είναι επιφορτισμένοι με τις υποθέσεις των μεταναστών και οι στρατιωτικοί θα είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να ενισχύσουν τα σύνορά μας, να χειρίζονται τις υποθέσεις μεταναστών και να ερευνούν για τους διακινητές ανθρώπων», δήλωσε ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή Κέβιν Μακάρθι.

«Οι οικογένειες των μεταναστών και των παιδιών θα έχουν επίσης καλύτερη ιατρική περίθαλψη και πιο ασφαλείς καταυλισμούς», πρόσθεσε.

Μια μερίδα των Δημοκρατικών ήθελε να προσθέσει διατάξεις στο κείμενο αυτό που θα προέβλεπαν κυρίως ότι κανένα παιδί δεν θα μπορούσε να παραμείνει σε κέντρο κράτησης περισσότερο από 90 μέρες, όπως επίσης ότι τα συμβόλαια με ιδιωτικά κέντρα που δεν θα τηρούσαν τις προδιαγραφές θα ακυρώνονταν αμέσως.

«Ήταν απολύτως κρίσιμης σημασίας να προστεθούν κάποιες διατάξεις στο κείμενο που να εξασφαλίζουν ότι τα κονδύλια αυτά θα πηγαίνουν πράγματι στα παιδιά για τα οποία προορίζονται ώστε να τα βοηθήσουν», αντέδρασε μια προοδευτική βουλευτής, η Πραμίλα Τζαγιάπαλ.

Η ψηφοφορία αυτή έγινε έπειτα από μια εβδομάδα κατά την οποία σημειώθηκαν τραγικά γεγονότα στα σύνορα, τα οποία προκάλεσαν αγανάκτηση στις ΗΠΑ, όπου Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί αλληλοκατηγορούνται για την μεταναστευτική κρίση.

Η φωτογραφία ενός πατέρα από το Ελ Σαλβαδόρ και της μικρής του κόρης που πνίγηκαν στον ποταμό Ρίο Γκράντε προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση. Αυτή δημοσιεύτηκε ακριβώς μετά τις αποκαλύψεις για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης 300 παιδιών μεταναστών σε κέντρο κράτησης του Τέξας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης