«Επικίνδυνo» app που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στις top 100 λήψεις του App Store σε πολλές χώρες

«Επικίνδυνo» app που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στις top 100 λήψεις του App Store σε πολλές χώρες

Παρότι παρουσιάζεται ως «οδηγός» που βοηθά τους Μουσουλμάνους να τηρούν τους κανόνες του Ισλάμ, οι επικριτές της εφαρμογής λένε ότι πρόκειται για εργαλείο ριζοσπαστικοποίησης

Qaradawi
Μια εφαρμογή «επικίνδυνης ιδεολογίας μίσους» που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει βρεθεί στα 100 κορυφαία app του καταστήματος της Apple (όσον αφορά στον αριθμό των downloads), στο ένα τρίτο των ευρωπαϊκών χωρών, από την ημέρα που κυκλοφόρησε, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για την απαγόρευσή της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The National, η εφαρμογή Euro Fatwa δημιουργήθηκε από το European Council for Fatwa and Research, ένα ιδιωτικό ίδρυμα με έδρα στο Δουβλίνο που ίδρυσε ο Yusuf Al Qaradawi, πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Παρότι παρουσιάζεται ως «οδηγός» που βοηθά τους Μουσουλμάνους να τηρούν τους κανόνες του Ισλάμ, οι επικριτές της εφαρμογής - συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής υπηρεσίας ασφαλείας - λένε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο ριζοσπαστικοποίησης. Περιέχει μια εισαγωγή από τον ίδιο τον Al Qaradawi, σήμερα 93 ετών, στην οποία διατυπώνει υποτιμητικά σχόλια για τους Εβραίους, κάνοντας λόγο για ιστορικούς φετφάδες. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι πιστοί δεν χρειάζεται να υπακούν στους ευρωπαϊκούς νόμους, εάν αυτοί έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες του Ισλάμ.

Ο Al Qaradawi, που ζει στο Κατάρ, είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία εξαιτίας των ακραίων απόψεών και του έχει απαγορευτεί η είσοδος στις παραπάνω χώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The National, όταν η Google ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της εφαρμογής, την απαγόρευσε μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, σχεδόν ένα μήνα αφότου η Apple ειδοποιήθηκε ότι η εφαρμογή περιέχει ρητορική μίσους, το app παραμένει διαθέσιμο μέσα από το App Store.

«Εξετάζουμε ξανά την εφαρμογή Euro Fatwa για πιθανές παραβιάσεις των κατευθυντήριων γραμμών μας και, εάν διαπιστωθεί ότι όντως παραβιάζονται οι κανόνες μας και ότι η εφαρμογή είναι επιβλαβής για τους χρήστες, θα ειδοποιήσουμε τον developer και μπορεί να την αφαιρέσουμε από το store», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Κλείσιμο
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, τον επικίνδυνο χαρακτήρα της εφαρμογής έχουν καταγγείλλει στην Apple ο πολιτικός Ian Paisley από τη Βόρεια Ιρλανδία, και οι γερμανικές αρχές. «Η εφαρμογή αποτελεί ένα βήμα προς τη διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία της Γερμανίας για την προστασία του συντάγματος.

Το app παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, στο ετήσιο συνέδριο La Foire Musulmane στο Παρίσι, όπου παρευρέθησαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου.

Πηγή: thenational.ae
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης