Κλιματική αλλαγή: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα θα χτυπήσει την Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα

heat_main

Συναγερμός σε Ισπανία, Βέλγιο και Ελβετία - Το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει την Τρίτη έως και τους 40 βαθμούς  - Για το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπονται «σφοδρές καταιγίδες» από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη

Ένα πρωτοφανές σε ένταση και σε διάρκεια κύμα καύσωνα ετοιμάζεται να βιώσει την επόμενη εβδομάδα η Ευρώπη, σύμφωνα με πολλές μετεωρολογικές υπηρεσίες που επισημαίνουν ότι τα φαινόμενα αυτά θα πολλαπλασιαστούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Από τη Βρετανία μέχρι τη Γερμανία και το Βέλγιο, οι θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική και την Ισπανία θα ανεβάσουν τον υδράργυρο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Τα χειρότερα όμως έπονται: η Τρίτη, η Τετάρτη, ίσως και η Πέμπτη, να είναι οι πιο ζεστές ημέρες του φετινού καλοκαιριού, με το θερμόμετρο να αναμένεται να φτάσει έως και τους 40 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ορισμένες περιοχές.

Στη Γερμανία, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους 37 βαθμούς την Τρίτη και τους 38 την Τετάρτη, πριν αρχίσει να υποχωρεί, σύμφωνα με την υπηρεσία Wetter Deutschland.

Σε "κίτρινο συναγερμό" έχει κηρυχθεί η Ισπανία από τη δημόσια υπηρεσία μετεωρολογίας (Aemet) για την Κυριακή. Σε πολλές βόρειες επαρχίες τα θερμόμετρα θα ξεπεράσουν τους 36 βαθμούς. Η Aemet προβλέπει "ένα καλοκαίρι πιο ζεστό από το σύνηθες", όπως συνέβη και το 2018, όμως οι θερμοκρασίες θα είναι μικρότερες από εκείνες που είχαν καταγραφεί την τριετία 2015-17.

Στο Βέλγιο, που επίσης εκδόθηκε προειδοποίηση για κύμα καύσωνα, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η θερμοκρασία θα φτάσει "το μέγιστο στους 34-35 βαθμούς". Η Ελβετία αναμένει επίσης "θερμοκρασίες καύσωνα την επόμενη εβδομάδα", που θα φτάνουν τους 36 βαθμούς την Τρίτη και τους 37 την Τετάρτη, σύμφωνα με τη MeteoSuisse.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η MetOffice προβλέπει "σφοδρές καταιγίδες" από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη. Οι καιρικές συνθήκες θα είναι "ζεστές, υγρές και ασταθείς".

Η μισή Γαλλία εκτιμάται ότι θα γνωρίσει "έναν καύσωνα μέγιστης έντασης", συγκρίσιμο με εκείνον του 2003, όπως είπε ο μετεωρολόγος Φρανσουά Γκουράν. "Αυτός ο καύσωνας φαίνεται ότι θα είναι χωρίς προηγούμενο για μήνα Ιούνιο", συνέχισε ο Γκουράν, προβλέποντας την κατάρριψη πολλών ρεκόρ. "Από το 1947, μόνο ο καύσωνας της περιόδου 18-28 Ιουνίου 2005 ήταν εξίσου σφοδρός. Αυτός που περιμένουμε θα είναι πιο έντονος, χωρίς προηγούμενο", τονίζει επίσης η Meteo-France.

Ο άγνωστος παράγοντας αυτού του καύσωνα είναι προς το παρόν η διάρκειά του: η Meteo-France προβλέπει "το ελάχιστο έξι ημέρες", από τη Δευτέρα 24 Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Από την Τρίτη και μετά η θερμοκρασία σε περιοχές της Γαλλίας θα ανέβει στους 35-40 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (49)

ΜΑΤΖΑΦΛΑΡΑΣ

Αυτά θα τραβάμε μέχρι να φύγει ο Τσίπρας... Προχθές καταιγίδες, σήμερα καύσωνας....

ΜΑΤΖΑΦΛΑΡΑΣ

Ρε κοίτα να δεις που το καλοκαίρι έχει ΖΈΣΤΗ!!!

Ετοιμαστείτε για το ....αντίθετο !

Παρατηρώντας το κλίμα της Γης σε βάθος εκατομμυρίων χρόνων, παρατηρούμε ότι οι παγετωνικές περίοδοι στη Γη εμφανίζονται με ένα τακτικό ρυθμό . Ο ρυθμός αυτός εμφάνισης των παγετώνων εξαρτάται από την, σε τακτά χρονικά διαστήματα, διατάραξη της τροχιάς και της ταχύτητας περιστροφής του πλανήτη μας. Έχουν βρεθεί δε ότι υπήρξαν πάνω στη Γη δέκα τέτοιες εποχές εξάπλωσης των πάγων και μείωσης του επιπέδου των θαλασσών, εδώ και ένα εκατομμύριο χρόνια. Πάντα πρίν μια παρατεταμένη περίοδο παγετώνων ιδιαίτερα στον Βορρά προηγήθηκε μια απίστευτη άνοδος της θερμοκρασίας παγκόσμια σαν την φετινή.Είχε προηγηθεί η Μεσαιωνική Ζεστή Περίοδος (950 – 1250), όπου ορισμένες περιοχές, κυρίως στον Βόρειο Ατλαντικό και σε μέρη της Ευρώπης, ήταν τουλάχιστον τόσο ζεστές όσο σήμερα, αν όχι θερμότερες. Μετά απο το 1300 έχουμε μια μίνι περίοδο παγετώνων ιδιαίτερα στο Βορρά . Οι σταθερές συνθήκες της Ολοκαίνου, που έχουν διατηρηθεί εδώ και 10.000 χρόνια, είναι αυτές που επέτρεψαν την εμφάνιση της γεωργίας, της τεχνολογίας, των μεταφορών και της πληθυσμιακής έκρηξης που έχουν καταστήσει το ανθρώπινο είδος κυρίαρχο του πλανήτη. Μόλις πριν από 30 χρόνια, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ψυχρών ετών, αρκετοί μετεωρολόγοι - περιλαμβανομένων κάποιων που τώρα πιστεύουν ότι ο πλανήτης θερμαίνεται - αποφάνθηκαν ότι η Γη ίσως έχει αρχίσει το πέρασμα της στην επόμενη μεγάλη κατάψυξη.Δείγματα από τα ιζήματα των θαλασσών και άλλες πηγές επέμεναν να ορίζουν τη διάρκεια της προηγούμενης θερμής εποχής στα 10.000 χρόνια. Άρα υπέθεταν ότι παρόμοια θα ήταν και η διάρκεια της τωρινής Ολοκαίνου. Η θεώρηση ότι το κρύο ήταν προ των πυλών και αναπόφευκτο συνάντησε ισχυρό αντίλογο πριν από κάποια χρόνια. Νεότερα ευρήματα σχετικά με την προηγούμενη θερμή περίοδο - που σημειώθηκε πριν από 130.000 χρόνια- έδειχναν ότι διήρκεσε 20.000 χρόνια, δηλαδή το διπλάσιο από ό,τι πιστεύαμε.Οι άνθρωποι νομίζουν πώς πρόκειται να καθυστερήσουν την αρχή των παγετώνων για μία, δύο ή και περισσότερες χιλιετίες, ενόσω συνεχίζουν να καίνε τα αποθέματα άνθρακα, υδρογονανθράκων και άλλων ορυκτελαίων του πλανήτη, απελευθερώνοντας δις τόνους διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, που παγιδεύουν τη θερμότητα.Αυτό είναι εν μέρει σωστό αλλά ασαφές να νομίζουμε πώς έχουμε αποκτήσει τον έλεγχο των μηχανισμών που καθορίζουν τις αλλαγές του κλίματος στον πλανήτη μας και αγγίζει την Ύβριν!! Η προβλεπόμενη παρατεταμένη ψύξη μπορεί να είναι η πέμπτη μικρή περίοδος παγετώνων τους τελευταίους εννέα αιώνες.

καιροφιλος

σωστος. επισης η ηλιακη δραστηριοτητα μειωνεται εδω και μερικα χρονια σταδιακα χρονο με το χρονο. δες στο youtube Scientists say 'solar minimum' is near as record cold hits U.S. και WHY HAS THE SUN GONE TO SLEEP? - BBC NEWS

Xx

Η πλάκα είναι ότι προχτές που έριξε χαλάζι απλά τρελάθηκε ο καιρός...στην ζέστη έχουμε κλιματική απάτη...δεν σας βγήκε νεοταξιτες μου... Για την γεωμηχανική θα μιλήσουμε ή μπααααα

37 - 38 βαθμούς ... ;

Καιρός για καλοκαιρινές διακοπούλες, ηλιοθεραπεία και μπανάκια στις πλαζ της Βόρειας Γερμανίας. Γιατί να έρθουμε Ελλάδα και να μας μαδήσουν τουριστικά ; Έχουμε και δώ τον ήλιο μας, τις αμουδιές μας, τη θάλασσα μας .... Άντε γεια Griechen!

Δημητράκης

Κατά τα φαινόμενα,κόψατε δύο απαντήσεις μου σε ερωνικό σχόλιο,χωρίς να είναι μή κόσμιες η υβριστικές...Εύγε...

Τζολιας

Η μόνη αλλαγή είναι που φεύγει ο Τσίμπλας. Μετανοείτε!

Κλιματικη αλαγη ! Κλιματικη Αλλαγη !

Aka ...ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ . Ποιο global warming ρε σούργελα ? Όλο τον Ιούνιο είμαστε με μπουφάν στην Αγγλία

Θα...

Έχουμε άφθονο ήλιο να λιαζονται όλοι.

Kjl

Είμαστε για κλάματα (η ανθρωπότητα γενικά)όχι γιατί ανεβαίνει η μέση παγκόσμια θερμοκρασία και είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα (μέσα σε πενήντα χρόνια έχει τσιμπήσει περίπου ένα βαθμό είναι πρωτοφανες)αλλά γιατί υπάρχει τόση δυσπιστία και συνομωσιολογια διαβάζοντας πιο κάτω τα σχόλια από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα τι είναι το φαινόμενο ακυρονωντας τελείως την επιστημονική κοινότητα (λες και μιλάμε για ηλίθιους που δεν ξέρουν τι μελέτες βγάζουν και μάλιστα βάζουν το σενάριο λέει των φορων ότι δήθεν για αυτό μας λένε για την κλιματική αλλαγή) που δεν υπάρχει ελπίδα και φως να καταλάβει ο άνθρωπος τα σφάλματα του απέναντι στην φύση και τον ίδιο του τον εαυτό ώστε να τα λύσει για να μπορέσει να επιβιώσει και να ζήσουν τα παιδιά του κάτω από καλύτερες συνθήκες.Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το μέλλον μας από την στιγμή που κάποιοι σκέφτονται με αυτόν τον άκυρο τροπο

thanos

based on your comments, you appear to be another Government fed lowlife ( LAMOGIO in Greek) my advice to you- go and get a job and do something useful.

Κώστας

Δυστυχώς φίλε μου αυτό είναι το επίπεδο και σε αυτό δε φταίνε οι σχολιαστές,αλλά η παιδεία που έχουμε στο σχολείο αλλά και την οικογένειά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης