Τσαβούσογλου: Ο «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Πάφου

cavusoglu_art

Το γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ενώ το δεύτερο γεωτρύπανο, που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή - Προκαλώντας, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους «να ξέρουν τα όριά τους», αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης

Το τουρκικό γεωτρύπανο που βρίσκεται δυτικά του Ακάμα έχει ξεκινήσει εργασίες, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε πως το γεωτρύπανο Πορθητής ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Στην ίδια συνέντευξη, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη Μεσόγειο, λέγοντας ότι, «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό, δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Η δική τους ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς, υποστήριξε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν».

Οπως είπε, μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει «αναγνώριση» και έφερε ως παράδειγμα την Ταϊβάν, για την οποία είπε πως «δεν την αναγνωρίζουν όλοι, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της».

Επέμεινε, δε, ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα» είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι έχουν «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Ποιος είναι ο λόγος γι' αυτό, διερωτήθηκε και συνέχισε: «Ο λόγος είναι ότι, παρά τις προειδοποιήσεις μας, η ε/κ πλευρά έκανε μονομερώς σεισμικές έρευνες και τώρα ξεκίνησε γεωτρήσεις. Γιατί λέμε μονομερώς; Εδώ έχει δικαιώματα και η ‘τδβκ’ και ο τ/κ λαός. Αυτό το αποδέχεται και ο ρ/κ τομέας, και η ΕΕ το αποδέχεται. Εμείς τους είπαμε ‘να κάνετε αυτά τα βήματα αφού πρώτα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τ/κ’. Λένε ‘μα αν το κάνουμε θα τους έχουμε αναγνωρίσει’. Όχι, σήμερα δεν αναγνωρίζουν όλοι την Ταϊβάν, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο μαζί της και συμφωνίες. Ας είναι μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, ας είναι μέσω της ΕΕ».

Λένε, συνέχισε, ‘θα το κάνουμε όταν το πουλήσουμε’. «Τους λέμε ‘γιατί δεν το κάνεις τώρα;’. Μας λένε ‘τώρα δεν μπορώ να το κάνω' και τους λέμε 'μα αν δεν μπορείς να το κάνεις τώρα δεν θα το κάνεις ούτε όταν το πουλήσεις’. Δεν θα τα διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, εμείς άλλωστε δεν τους εμπιστευόμαστε. Το είδαμε και στις διαπραγματεύσεις. Ακόμη και στα θέματα που συμφωνήσαμε την επόμενη μέρα κάνουν πίσω».

Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τα τελευταία πέντε χρόνια είδε ότι «δεν τηρούν καμιά από την υπόσχεσή τους, καμιά. Κάθε μέρα τις αλλάζουν. Γι αυτό κι εμείς κάναμε το δικό μας βήμα μόνοι μας. Δηλαδή για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας εδώ, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και του ‘τ/κ λαού’ στείλαμε το γεωτρύπανό μας στην περιοχή».

Οπως υποστήριξε περαιτέρω, με την αποστολή του γεωτρύπανού τους, η ε/κ πλευρά πανικοβλήθηκε. «Στην αρχή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις κι εμείς απαντήσαμε. Αλλά πέραν από αυτό ενημερώσαμε όλους. Για παράδειγμα μετά που ενημερώσαμε τη Βρετανία αυτή την περιοχή την θεωρούν ως αμφισβητούμενη περιοχή. Αν δούμε τη δήλωση των ΗΠΑ, βλέπουμε ότι είναι ισορροπημένη σε σχέση με την ανακοίνωση της ΕΕ. Εμείς έχουμε στείλει επιστολή σε όλα τα Υπουργεία Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ΥΠΕΞ των μελών της ΕΕ και την Μογκερίνι αναφέροντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ μέσα στο νομικό πλαίσιο. Επιπλέον και εδώ το Υπουργείο Εξωτερικών μας καλώντας τους Πρέσβεις των χωρών αυτών εδώ (στην Άγκυρα) τους ενημέρωσε με τον ίδιο τρόπο και επηρεάστηκαν πολύ. Επειδή μιλάνε χωρίς να ξέρουν και αμέσως μέσα στη ΕΕ με την αντίληψη της αλληλεγγύης παίρνουν θέση» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει την ΕΕ καλώντας την να λύσει το θέμα, διαφορετικά η Τουρκία θα έκανε κίνηση. «Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και όλοι είδαν την αποφασιστικότητά μας» ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν η Ρωσία έχει πάρει θέση σε αυτό το θέμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν είδαν καμιά δήλωση της Ρωσίας, αλλά έχουν ενημερώσει και τους Ρώσους για τη θέση τους. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, οι Ρώσοι λένε τις απόψεις τους σχετικά με το Κυπριακό, υποστηρίζοντας μόνιμη λύση του Κυπριακού και μερικές φορές θέτουν το θέμα της συμμετοχής και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις. Η θέση της Τουρκίας είναι πως τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ είναι παρατηρητές, είπε. «Ωστόσο στο θέμα των γεωτρήσεων δεν είδαμε μια δήλωση ή θέση της Ρωσίας» δήλωσε.

Ερωτηθείς για τα διεθνή εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως έχουν κάνει δηλώσεις επί του θέματος και υπενθύμισαν «τα όρια της ε/κ πλευράς». «Εμείς σε αυτό το θέμα δεν θα κάνουμε καμιά υποχώρηση και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Επομένως ας μην επιχειρήσουν αυτού του είδους τις διόδους, το έχουμε δηλώσει και αυτή είναι η θέση μας. Δεν είναι δυνατόν εμείς να αποδεχτούμε τη σύλληψη πολιτών μας από την ε/κ πλευρά».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι κατά την άποψή μου «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα θα μπουν στη θέση τους».

«Μόλις» συμπλήρωσε, «διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα». Η δική τους ένσταση, συνέχισε, είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς.

«Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν. Δηλαδή θα συμφωνήσει και η ε/κ πλευρά, και η Ελλάδα, και η ΕΕ και οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Αλλά ασφαλώς λόγω του Συριακού, η παρουσία εκεί της Ρωσίας, η παρουσία των ΗΠΑ και της δύσης εκεί, τα βλέμματα όλων είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν και σοβαρά ερωτήματα για το πόσα είναι τα αποθέματα του φυσικού αερίου και πετρελαίου εκεί. Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα, η μόνη οδός για να φτάσει στην Ευρώπη είναι η Τουρκία» κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (58)

ΕΛΛΗΝ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ. ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΕ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ; ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΠΑΦΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ; ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΜΕ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΜΗΜΑ ΧΩΡΑΣ ΤΗΣ ΕΕ;; ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΗΔΗ ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

Μπεεε

Χρυσές σελίδες θα ξανά γράψει το τουρκικό ναυτικό μετά την ιστορική επιτυχία του Μάλτα γιοκ.Μπεεεεεε

Mevlüt Çavuşoğlu

"Ηρθε και ηταν ..τοση!"

Ρουλέτας

Με τον σημερινό εποικισμο η Ελλάδα σε 10 χρόνια το πολύ θα ειναι ισλαμικη και αδελφη χώρα με την Τουρκία. Και πολεμος να γίνει και να νικησουμε (λέμε τώρα ) οι ΜΚΟ παλι στα νησία ανεμποδιστα θα μπαζουν ολη την σαβούρα της Ασίας.

Ύποπτα λέω εγώ τώρα... Αυτούς όλους τους ανθρωπιστές των ΜΚΟ ..

Ποίος τους πληρώνει και ποιοί τους επιχορηγούν ? Με ποιανού χρήματα .. μήπως τα χρήματα των φορολογουμένων συνταξιούχων εργαζομένων ή μήπως των κονδυλίων που έπρεπε να πάνε για την παιδεία και την υγεία μας... !! Καθώς και την ανάπτυξη μας... Την εργασία μας..κτλ κτλ κτλ

ζαίος, ζέχνων

Με Τερενς κουικ, Κουντουρά, Βασιλικό, Κατερινα Παπακώστα και Χρυσοβελώνη στα ψηφοδέλτια μας, με Τζέησον-Αντιγονη στην Περιφέρεια και αχτύπητο διδυμάκι Γεωργούλη-Παπαδημούλη στην ευρωβουλή, δεν έχουμε τίποτε να φοβομαστε!

Κρον

Δεν υπαρχει σωτηρια. Στρατηγικη ψυχραιμια μας λενε και ολα καλα. Εαν ερθει ενας μεσα στο σπιτι σου ξαφνικα και απροσκλητος συνηθως τον σπαμε το κεφαλι και μετα φωναζουμαι τις αρχες να τον μαζεψουν.

Τι κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις;;

Που είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;; άφαντες είναι μέχρι στιγμης...που είναι ο στόλος μας;; θα αφήσουμε τους κύπριους αδερφούς και πάλι απροστάτευτους;;

Σταύρος

Αυτό πού δεν καταλαβαίνω είναι γιατί οι Κύπριοι δεν εξοπλίζονται με δεδομένο ότι περιμένουν 9.5 δις απο τα κοιτάσματα. Πόσο μάλλον εάν έλεγαν πχ 4FREM 2 για εμάς 2 για την Ελλάδα με 3 στα ναυπηγεία της Ελλάδας και τα λεφτά για την μια να τα βάλει η Ελλάδα. Έτσι και οι Γάλλοι θα υποστήριζαν περισσότερο και η Ελλάδα θα μπορούσε να υποστηρίξει το ενιαίο δόγμα Και οι σύμμαχοι θα ένοιωθαν ότι πραγματικά θέλουν την ελευθερία τους περισσότερο απο το χρήμα

....

Κατακάθια ! Εσείς μας διδάξατε το Οθωμανικό . Εσείς θα το εισπράξετε .

Κονσερβοκούτης

Είναι τόσο γκαντέμηδες που θα τους βγει τζούφια η γεώτρηση και θα γίνουν ρεζίλι άλλη μια φορά διεθνώς. μια ζωή πελάτες θα είστε ρεεεε

για τόσο ζώα τους έχεις;

Νομίζεις ότι τυχαία διαλέξαν τα σημεία που θα κάνουν γεώτρηση; Κοίτα μόνο τις προετοιμασίες που κάνανε τα τελευταία 40 χρόνια οι τούρκοι εργαζόμενοι συστηματικά σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά για να επεκτείνουν τη χώρα τους και να γίνουν η κυρίαρχη ηγετική δύναμη στα βαλκάνια και τη μεσόγειο. Στη Συρία τσιμπήσανε ένα κομμάτι, τους Κούρδους τους έχουν για σάκο του μποξ, τις ΗΠΑ πλέον τις γράφουνε κανονικά, η Ρωσία συνεργάζεται πειθήνια, για Ελλάδα και Κύπρο δε συζητάμε, τη Θράκη την πήραν υπό τον έλεγχό τους χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και όποτε θέλουν μας διώχνουν και από τη χώρα μας στέλνοντας δυό τρία εκατομμύρια ακόμα κανίβαλους μουσουλμάνους από τα βάθη της μεσαιωνικής ασίας. Ειδικά δε με τις πέμπτες φάλαγγες που έχουμε εδώ μέσα, τους αριστερούς και τις πάσης φύσεως ΜΚΟ που οργιάζουν στην Ελλάδα, το παιχνίδι είναι πλέον χαμένο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης