Σαμόα: Απαγόρευσε την προβολή του «Rocketman» λόγω γκέι σκηνών... παρότι αποδέχεται την ύπαρξη 3ου φύλου!

Σαμόα: Απαγόρευσε την προβολή του «Rocketman» λόγω γκέι σκηνών... παρότι αποδέχεται την ύπαρξη 3ου φύλου!

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για «επιλεκτική λογοκρισία» και υποκρισία εκ μέρους της αρμόδιας επιτροπής

rocket
Η απαγόρευση στη Σαμόα της προβολής του Rocketman, μιας βιογραφικής ταινίας για τη ζωή του ομοφυλόφιλου Έλτον Τζον, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «επιλεκτική λογοκρισία» σε μια χώρα που αποδέχεται σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξη «τρίτου φύλο».

Το σινεφίλ κοινό στη Σαμόα ανακάλυψε ότι η ταινία Rocketman, που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές, «κόπηκε» στη λογοκρισία, όταν η προγραμματισμένη προβολή της Δευτέρας ακυρώθηκε στον μοναδικό κινηματογράφο της χώρας, το Apollo Cinemas Samoa. Η απόφαση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, με πολλούς να θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι, σε μία χώρα που οι «fa’afafine» αναγνωρίζονται ως «τρίτο φύλο», απαγορεύεται η προβολή μιας βιογραφικής ταινίας για έναν γκέι μουσικό.



Σύμφωνα με την Guardian, οι «fa’afafine» - άτομα που γεννιούνται αγόρια αλλά μεγαλώνοντας εμφανίζουν θηλυκά χαρακτηριστικά και αυτοπροσδιορίζονται ως μη δυαδικά - αποτελούν πλήρως αποδεκτή πληθυσμιακή ομάδα στην κοινωνία της Σαμόα, με κυρίαρχη παρουσία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Η θέση τους στην κοινωνία αναγνωρίζεται και στα χωριά, ως κομμάτι της παράδοσης της χώρας. Η συμμετοχή αυτής της μερίδας του πληθυσμού στα κοινά δεν αμφισβητείται ούτε επικρίνεται από κανέναν, ενώ ένας από τους υποστηρικτές του Συνδέσμου Σαμοανών fa’afafine είναι και ο πρωθυπουργός της χώρας, Tuilaepa Sailele Lupesoliai Malielegaoi.

«Δεν μπορείς να λογοκρίνεις κάτι που υπάρχει ανοικτά γύρω στου. Οι fa’afafine είναι αγαπητά μέλη της κοινωνίας μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα επιλεκτικής ηθικής», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα η Tuisina Ymania Brown, γενική γραμματέας του Διεθνούς Συνδέσμου LGBTI.

Ο Toleafoa Chris Solomona, πολιτιστικός εμπειρογνώμονας από το νησί Σαβάιι, χαρακτήρισε την απαγόρευση δείγμα αδαημοσύνης. «Οι fa’afafine είναι πολιτισμικά αποδεκτές. Η κουλτούρα μας βασίζεται στον σεβασμό και την αποδοχή. Η λογοκρισία αυτής της ταινίας δείχνει ότι δεν αποδεχόμαστε κομμάτια της προσωπικότητάς τους. Είναι δείγμα αδαημοσύνης και δεν βασίζεται στην πραγματικότητα που ζούμε».

faafafine


Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιλεκτικής λογοκρισίας, που όπως φαίνεται αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο στη Σαμόα, είναι η απαγόρευση το 2009 της ταινίας Milk - για τη ζωή του γκέι ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Harvey Milk. Την ίδια κιόλας εβδομάδα η αρμόδια επιτροπή είχε εγκρίνει την προβολή της Lesbian Vampire Killers, που κρίθηκε ότι δεν απειλεί τα χριστιανικά ήθη!

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες είχε επιτραπεί και η προβολή του Bohemian Rhapsody, κάτι που οι ακτιβιστές αποδίδουν στο γεγονός ότι... μάλλον τα μέλη της επιτροπής δεν γνώριζαν ότι ο frontman των Queen ήταν γκέι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης