Εκλογές στη Δανία: Η Μίτι Φρεντερίκσεν φιλοδοξεί να γίνει η νεότερη πρωθυπουργός

Εκλογές στη Δανία: Η Μίτι Φρεντερίκσεν φιλοδοξεί να γίνει η νεότερη πρωθυπουργός

Η 41χρονη Σοσιαλδημοκράτισσα διεκδικεί νίκη στις εκλογές – Αν και υιοθετεί αριστερή κοινωνική πολιτική, διαθέτει δεξιά αντιμεταναστευτική ατζέντα 

dani_mette
Η 41χρονη Μίτι Φρεντερίκσεν θα γίνει η νεότερη πρωθυπουργός της Δανίας εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκόποι που της δίνουν νίκη στις σημερινές εκλογές της χώρας. Ο ...άσσος στο μανίκι της είναι η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική.

Η Δανή Σοσιαλδημοκράτισσα με το αβίαστο χαμόγελο είναι διαζευγμένη και μητέρα δύο παιδιών. Υιοθετεί αριστερή κοινωνική πολιτική αλλά δεξιά αντιμεταναστευτική ατζέντα, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Η Μίτι έχει δεσμευτεί στους συμπολίτες της ότι εάν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα κάνει τα πάντα για να έχει η χώρα λιγότερους μετανάστες από μη δυτικές χώρες. Αφού έκανε το ντεμπούτο της στο κοινοβούλιο σε ηλικία 24 ετών, δέκα χρόνια αργότερα ανέλαβε χαρτοφυλάκιο.

Η Μίτι έχει ταχθεί υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης, όμως πριν από εννέα χρόνια, δέχθηκε δριμεία κριτική όταν έγινε γνωστό ότι τα παιδιά της τα στέλνει σε ιδιωτικό σχολείο. «Θα ήταν υποκρισία να βάλω την πολιτική μου σταδιοδρομία πάνω από το συμφέρον των παιδιών μου», είχε δηλώσει χωρίς περιστροφές. Έχει σπουδάσει Ιστορία της Αφρικής.

«Η ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση, η μαζική μετανάστευση και η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων είναι επιζήμια για τους πολίτες», γράφει η βιογραφία της.

Την ώρα που προσέρχονται στις κάλπες τα 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόρων της σκανδιναβικής χώρας, μέλους της ΕΕ όχι όμως και της Ευρωζώνης, η Μίτι σηκώνει τα μανίκια για να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο. Όχι μόνη της όμως. Θα ζητήσει πιθανόν την βοήθεια των Πρασίνων αφού δεν αναμένεται να λάβει το κόμμα της την απόλυτη πλειοψηφία.

Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Μίτι Φρεντερίκσεν αναμένεται να αποσπάσει στις σημερινές εκλογές ποσοστό 28%, με το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού και ηγέτη των Φιλελευθέρων, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, να τρώει τη σκόνη της.

Οι Οικολόγοι θα μπορούσαν να στηρίξουν την νέα κυβέρνηση εάν καταφέρουν να διπλασιάσουν τη δύναμή τους, όπως προβλέπουν οι δημοσκόποι (από 4,2% σε 8,3%).
Οι Σοσιαλδημοκράτες, όπως επισημαίνει η Φρεντερίκσεν , έχουν δεσμευτεί ότι πρώτη προτεραιότητά τους θα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης