Αποθεώθηκε η Μέρκελ στο Χάρβαρντ και «την είπε» στον Τραμπ

Αποθεώθηκε η Μέρκελ στο Χάρβαρντ και «την είπε» στον Τραμπ

«Πρέπει να βγάλουμε τα τείχη από το μυαλό μας», είπε η γερμανίδα καγκελάριος που μίλησε και για την ζωή της στο Ανατολικό Βερολίνου - Το κοινό όρθιο την διέκοπτε με χειροκροτώντας

merkel-harvard-ena
Σε μία συναισθηματική ομιλία σε τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξήρε χθες την αναγκαιότητα για διεθνή συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό. Την ίδια ώρα όμως άσκησε παράλληλα, κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι δεν ανέφερε το όνομά του ούτε μία φορά.

«Είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές προς το καλύτερο, όταν δουλεύουμε μαζί. Ο μοναχικός δρόμος δεν οδηγεί στην επιτυχία», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος στο πλαίσιο της ομιλίας της.

Τα 20 χιλιάδες άτομα που παρακολούθησαν χθες την 35λεπτη ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ στο Χάρβαρντ, την υποδέχτηκαν με τιμές σταρ. Περισσότερες από 30 φορές διέκοψαν την ομιλία της με επευφημίες, ενώ πολλές φορές το κοινό τη χειροκρότησε όρθιο προκειμένου να δείξει το σεβασμό του προς το πρόσωπό της.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε μία ανοιχτή κοινωνία και να μην χαρακτηρίζεται η σκέψη και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε από πνευματική μονομέρεια», δήλωσε η Μέρκελ έχοντας στο μυαλό της την ατάκα του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική».

«Ο προστατευτισμός και οι εμπορικές διενέξεις θέτουν σε κίνδυνο τα θεμέλια της ευημερίας μας», υπογράμμισε η καγκελάριος, με φόντο τους δασμούς που έχει επιβάλει ο Τραμπ στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ.

Επιπλέον, η Μέρκελ ζήτησε, κατά την ομιλία της, να γίνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι και η γερμανική κυβέρνηση έχει περιθώρια βελτίωσης της περιβαλλοντικής της πολιτικής.

Κλείσιμο
Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην εμπειρία της από την Ανατολική Γερμανία. «Το τείχος του Βερολίνου», όπως είπε, «περιόρισε τη ζωή μου, αλλά δεν μου στέρησε ποτέ το όνειρο».

«Πρέπει να βγάλουμε τα τείχη από το μυαλό μας», είπε χαρακτηριστικά παραπέμποντας ευθέως στο τείχος που επιδιώκει να ανεγείρει ο Τραμπ ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό.


Merkel spricht vor Harvard-Studierenden
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης