Γερμανία: Αγωνία για την έκβαση των ευρωεκλογών

Όσο πιο χαμηλά τα ποσοστά συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα εσωκομματικών προστριβών -  Φήμες στους Σοσιαλδημοκράτες για το πολιτικό μέλλον της προέδρου Αντρέα Νάλες - Χωρίς άγχος οι Πράσινοι.

21146826
Με αγωνία αναμένουν τα αποτελέσματα των αυριανών εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο και για τη βουλή του κρατιδίου της Βρέμης τα επιτελεία των γερμανικών κυβερνητικών κόμματων. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις στις ευρωεκλογές τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU και CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να αναμένουν αισθητές απώλειες σε σχέση με το 2014. Κριτήριο για τα κόμματα δεν θα είναι όμως αυτές οι ευρωεκλογές του 2014 αλλά οι εθνικές το 2017. Τότε το CDU και το CSU είχαν συγκεντρώσει 32,9% και το SPD 20,5%.

Το δια ταύτα στα κυβερνητικά κόμματα

Στην ηγεσία του SPD θεωρούν ότι μια πτώση κατά δύο μονάδες, δηλαδή ένα 18,5%, θα ήταν ένα αποδεχτό αποτέλεσμα από τα μέλη του κόμματος. Αυτοί οι υπολογισμοί θα ήταν όμως άχρηστοι αν επιβεβαιωθούν την Κυριακή οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν για πρώτη φορά μετά το 1945 τους Σοσιαλδημοκράτες να χάνουν την πρωτιά στις τοπικές εκλογές στη Βρέμη. Αν και με 670.000 κατοίκους η Βρέμη είναι το μικρότερο από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας, μια ήττα θα είχε για το SPD μεγάλη συμβολική σημασία και ενδεχομένως θα προκαλούσε προστριβές και ανακατατάξεις στο κόμμα. Ήδη κυκλοφορούν έντονες φήμες για την αντικατάσταση της προέδρου του κόμματος Αντρέα Νάλες από πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το ζητούμενο στους Χριστιανοδημοκράτες την Κυριακή είναι αν το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές πέσει κάτω από το 30%. Όσο πιο χαμηλότερο το αποτέλεσμα τόσο πιο έντονα θα πρέπει να αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο η εσωκομματική συζήτηση για την παραμονή της Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα της καγκελαρίου αλλά και για το κατά πόσο η νυν πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι το κατάλληλο πρόσωπο να τη διαδεχθεί.

Χωρίς άγχος οι Πράσινοι

Το μόνο κόμμα στο οποίο δεν επικρατεί άγχος για τα αποτελέσματα των εκλογών είναι οι Πράσινοι. Στις ευρωεκλογές θα αναδειχθούν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεύτερο κόμμα και στη Βρέμη θα αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε χωρίς αυτούς δεν θα είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης – είτε από το CDU είτε από SPD.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης