Παράδοξο για τον Ακάρ το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου αν και παραδέχτηκε ότι ισχύει από το 1931!

tdfew

«Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Τα χωρικά τους ύδατα είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος τους δέκα μίλια. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας - Πώς η υπουργοποίηση του Βαγγέλη Αποστολάκη ήταν ο καταλύτης για να συζητηθούν ευαίσθητα ελληνοτουρκικά θέματα από στρατιωτικούς

Βαρύνουσας σημασίας είναι οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σχετικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα μεταξύ ελληνικής και τουρκικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας για την επανενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που τους τελευταίους μήνες καταστρατηγούν οι Τούρκοι αλλά και το πώς πείστηκε η ελληνική πλευρά να συζητήσει ευαίσθητα ελληνοτουρκικά θέματα σε επίπεδο στρατιωτικών και όχι διπλωματών.

Μάλιστα ο Χουλουσί Ακάρ είπε πως η υπουργοποίηση του τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Αποστολάκη ήταν η αφορμή να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά να συζητήσει εμπράκτως για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και τις παραβιάσεις. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι στην ουσία οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει πριν από χρόνια αλλά ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος έλεγε πως αυτά είναι πολιτικά ζητήματα και όχι στρατιωτικά, τώρα όμως που ο τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης έγινε υπουργός Εθνικής Άμυνας συζητούνται και τα πολιτικά. «Ξεκίνησε λέγοντας ‘εδώ υπάρχει παραβίαση, εκεί παραβίαση’. Τους είπαμε ΄ας τα αφήσουμε αυτά, ας μην τα συζητάμε ένα ένα. Να μαζευτούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε σοβαρά, τι σκεφτόμαστε και τι κάνουμε’. Εκείνοι να’ ναι καλά, το αποδέχτηκαν», ανέφερε ο κ. Ακάρ.

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο από την τουρκική αντιπροσωπεία και ευχήθηκε να πετύχουν. «Μακάρι να συμπεριφερθούν αντικειμενικά, να επικρατήσει η λογική και επομένως τα αποτελέσματα θα είναι καλά και για τις δύο πλευρές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους σε κάθε περίπτωση.

Hulusi Akar δηλώσεις


«Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» προκαλεί ο Ακάρ για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επέκρινε την Ελλάδα στο θέμα των χωρικών της υδάτων και του εναέριου χώρου της. «Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ούτε στο παρελθόν, ούτε και σήμερα. Τα χωρικά τους ύδατα είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος τους δέκα μίλια. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Αλλά το επιχείρημα των Ελλήνων είναι πως αυτό ισχύει από το 1931», ανέφερε ο κ. Ακάρ. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το τουρκικό πλοίο μπορεί να πάει μέχρι τα έξι μίλια και να σταματήσει αλλά όταν πάει το τουρκικό ελικόπτερο μέχρι εκεί είναι παραβίαση. «Το πλοίο μας φτάνει μέχρι τα έξι μίλια και σταματάει εκεί. Είμαστε σε διεθνή ύδατα. Εκείνη τη στιγμή πονάει το δόντι ενός αξιωματικού μας. Τον βάζουν στο ελικόπτερο και το ελικόπτερο απογειώνεται. Υπάρχει παραβίαση εναέριου χώρου λένε. Γιατί; Επειδή έξι μίλια είναι τα χωρικά ύδατα τους και δέκα μίλια ο εναέριος χώρος τους. Λένε παραβιάσατε τον εναέριο χώρο. Αυτά ασφαλώς είναι δύσκολο να επιλυθούν αλλά είναι θέματα που έχουμε ενώπιόν μας», ανέφερε ο κ. Ακάρ χρησιμοποιώντας ένα ακραίο επιχείρημα με σκοπό να αναδείξει τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

«Αν χρειαστεί θα παρατείνουμε τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα», δήλωσε ο Χουλούσι Ακάρ αναφερόμενος στην τουρκική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Ελλάδα για συζητήσεις με Έλληνες στρατιωτικούς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία ζητούσε να τεθούν στο τραπέζι όλα τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος και Κυπριακό, ενώ είπε πως αν πετύχουν τότε τα αποτελέσματα θα είναι καλά και για τις δύο πλευρές. Ο Τούρκος υπουργός επέκρινε την Ελλάδα λέγοντας ότι δημιουργεί πρόβλημα στην Τουρκία επειδή τα χωρικά της ύδατα είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος της δέκα μίλια, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, όπως υποστήριξε. Κατά την ενημέρωσή τους στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεία της Τουρκίας βρίσκεται στην Αθήνα με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας σε θέματα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς.

akarapost2


«Έτυχαν θερμής υποδοχής, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν μέχρι και της Παρασκευής συμπεριλαμβανομένης. Εάν χρειαστεί θα τις παρατείνουμε. Μέχρι σήμερα ζητήσαμε να τεθούν στο τραπέζι ό,τι πρόβλημα υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακό. Όλοι να θέσουν τα δικά τους επιχειρήματα και τις θέσεις του. Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης, της φιλίας, της καλής γειτονίας. Κανείς δεν απειλεί, κανείς δεν επιτίθεται σε κανέναν. Μόνο μα μόνο προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο αυτού του μεγάλου λαού», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

akarapost1


Τι σημαίνουν οι δηλώσεις Ακάρ

Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας αποκαλύπτουν ότι η Άγκυρα έχει ενεργοποιήσει την προσπάθειά της να υποχρεώσει την Ελλάδα να συζητήσει για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, με πρόσχημα την αποφυγή ενός ατυχήματος στο Αιγαίο μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Συμπτωματικά οι συζητήσεις αυτές συνεχίζονται στο ελληνικό Πεντάγωνο και σήμερα 23 Μαϊου, 13 χρόνια από την ημέρα που σκοτώθηκε ο σμηναγός Ηλιάκης ανοιχτά της Καρπάθου όταν ένα τουρκικό F-16 έπεσε πάνω στο δικό του μαχητικό αεροσκάφος.

Τι υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας; Οτι είναι παράδοξο τα ελληνικά χωρικά ύδατα να είναι 6 ναυτικά μίλια και ο ελληνικός εναέριος χώρος 10 ναυτικά μίλια. Την ίδια στιγμή όμως, ο Χουλουσί Ακάρ αναγνωρίζει ότι το υποτιθέμενο παράδοξο ισχύει από το 1931 και αποφεύγει να διευκρινίσει ότι για 44 χρόνια - μέχρι το 1975- η τουρκική πλευρά δεν είχε αμφισβητήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο που έχει οριστεί στα 10 ναυτικά μίλια με Προεδρικό Διάταγμα του 1931 για σκοπούς αεροπλοϊας και αστυνόμευσης.

Με βάση το ευφυολόγημα του κ. Ακάρ ότι ένα ελικόπτερο που απονηώνεται από τουρκικό πλοίο που κινείται έξι μίλια μακριά από κάποιο ελληνικό νησί για να μεταφέρει έναν ναυτικό με... πονόδοντο στο νοσοκομείο, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να καταρρίψει την ελληνική επιχειρηματολογία για το τι ακριβώς είναι η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου ή η παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικά μαχητικά. Στην βολική θέση που εξέφρασε ο Χουλουσί Ακάρ ξέχασε να εξηγήσει για ποιους λόγους τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από ελληνικά νησιά -μια ενέργεια που διεθνώς αξιολογείται ως μη φιλική- και γιατί τα τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν ακόμη και την εναέρια ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων που η Τουρκία αναγνωρίζει.

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Έχει δίκιο είναι αφυσικο

Για αυτό να τους ενημερώσουμε ότι διορθώνουμε ανασάνει την αφύσικο ρητά υφή επεκτείνοντας σε πρώτη φάση τα χωρικά ύδατα στα 10 μίλια για να συμπίπτουν με τον εναέριο χώρο ούτε 1931, και σε δεύτερη φάση επεκτείνουμε και τα δυο στα 12 νμ και κλείσαμε.

Δημητρης

Η ατολμία των πολιτικών ηγεσιών, ο οχαδελφισμός όλων μας, το παραμύθι "είναι για εσωτερική κατανάλωση", μας οδήγησαν να έχουμε δημιουργήσει μία κατάσταση για την οποία οι μόνοι χαμένοι είμαστε εμείς. Αν αποφασίσουμε να αυξήσουμε τα σύνορα μας, εναέρια και ναυτικά, στα δώδεκα μίλια όπως προβλέπουν όλες οι διεθνείς συνθήκες, οι υποτιθέμενοι σύμμαχοι μας θα μας εγκαταλήψουν γιατί τόσα χρόνια δεν κάναμε τίποτα και δεν μπορούν κάθε φορά που εμείς αποφασίζουμε να "τραγουδίσουμε" αυτοί να τρέχουν από πίσω μας να μαζεύουν τα σπασμένα μας. Η δεύτερη λύση είναι αυτό που επιθυμούν οι τούρκοι και την οποία θα μας επιβάλλουν γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε στα άκρα. Και τα άκρα είναι η σύραξη. Και ο εναέριος μας χώρος θα μειωθεί στα 6 μίλια, και αν δεν μειωθεί στα χαρτιά θα μειωθεί προφορικά, και νησιά, μικρά, θα δοθούν, γιατί έτσι θα ηρεμήσουν για λίγο. Μετά βλέπουμε. Άλλωστε δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που μας κληροδώτησαν οι γονείς μας, ας τα λύσουν τα παιδιά μας ή τα παιδιά των παιδών μας αν μέχρι τότε έχει μείνει χώρα

LAMOGIA

Το διεθνες δικαιο ειναι 12 μιλια εκει που υπαρχει χωρος και εκει που δεν υπαρχει μοιραζεται στην μεση.....

Δημ

Δεν γίνεται να έχουν μόνο αυτοί αξιώσεις. Πρέπει να προβάλουμε και μεις αξιώσεις.π.χ. να δεσμευτούν να αποδεχτούν την κυπριακή ΑΟΖ , να αποστρατικοποιησουν την Κύπρο κ.λ.π. Για θέματα ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, υγείας να υπάρχει ανοχή στην παραβίαση του χώρου, αλλά στα πολεμικά μέσα η κάθε χώρα να σέβεται τα ισχύοντα. Δυστυχώς είμαστε από τη μοίρα να ζήσουμε γείτονες εμείς και τα παιδιά μας.

Η λύση είναι απλή

Χωρικά ύδατα και εναέριος χώρος στα 12 μίλια, όπως μας επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες.

ΤΘ1

Το θέμα της μη σύμπτωσης του εύρους των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναερίου χώρου είναι παράδοξο για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για την Τουρκία. Κατά την γνώμη μου οι λύσεις είναι τέσσερεις: ή τα αφήνουμε όπως είναι και τρέχουμε κλαίγοντας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για κάθε παραβίαση, ή μειώνουμε τον εθνικό εναέριο χώρο στα 6 μίλια, ή επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα τουλάχιστον στα 10 μίλια, ή μειώνουμε τον εναέριο χώρο στα 8 μίλια και επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 8 μίλια. Η τρίτη και η τέταρτη λύση απαιτούν αποφασιστικότητα και έχουν ρίσκο (ιδίως η τρίτη). Έχουμε τα κότσια να τις εφαρμόσουμε; Η πρώτη και η δεύτερη λύση είναι κλασσικές ραγιάδικες επιλογές.

Dim

Αυτο ηθελαν τοσα χρονια.. διπραγματευση

Μακ

Είναι πολύ περίεργο ότι ο ΑΚΑρ μπαίνει στην λεπτομέρεια και συζητάει τα 6,10, ή 12 μίλια ΤΩΡΑ.Προφανως οι ΑΡΧΙΠΡΟΔΟΤΕς κάτι έδωσαν πάλι ή πάνε να δώσουν. ΟΣΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

φ

Δώσανε το πρωτάθλημα του 2020 στην Φενέρ, αυτό έγινε.

nikos

Κανένας δεν αρνήθηκε ότι χρειάζονται διαπραγματεύσεις και ότι υπάρχουν εκκρεμή θέματα. Η αφύσικη διαίρεση του Αιγαίου μας υποχρεώνει σε συνεργασία. Σε στενή συνεργασία. Πριν αρχίσεις να συνεργάζεσαι με κάποιον και να τον βάλεις σπίτι σου, πρέπει να τον εμπιστεύεσαι. Ας ξεκινήσουμε κάποτε από τα ανώδυνα και θα τα βρούμε. Πρώτα όμως πρέπει να μάθουν οι Πολιτικοί και από τις δύο μεριές, ότι το Αιγαίο δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση.

politis

εμετος

καρό

Παχιά τα λόγια του Ακαρ Παχιά και η γραβάτα Κάνετε δέκα και τα δυό Ούτε ζημιά ούτε γάτα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

_28PEG_P

Έγραψαν ιστορία η Κριστίνα Κοχ και η Τζέσικα Μέιρ - Στόχος τους ήταν να αντικαταστήσουν μια μονάδα επαναφόρτισης μπαταριών, που παρουσίασε βλάβη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το περασμένο Σαββατοκύριακο - «Είμαστε πολύ περήφανοι για σας» είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχε μαζί τους