Η μουσική ένωσε Νότια και Βόρεια Κορέα: Κονσέρτο για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο

Η μουσική ένωσε Νότια και Βόρεια Κορέα: Κονσέρτο για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο

Ένας βιολιστής από τη Νότια Κορέα και μια σοπράνο από τη Βόρεια Κορέα ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια σπάνια εμφάνιση στη Σαγκάη με στόχο την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο - Μετ' εμποδίων η συνεργασία καλλιτεχνών από τις δύο γειτονικές χώρες

mu87
Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο αυξάνεται μετά από τις δύο άκαρπες συναντήσεις κορυφής του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Το πρώτο ιστορικό τετ α τετ των δύο ανδρών τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη καθώς και η δεύτερη συνάντησή τους στο Ανόι τον Φεβρουάριο με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου κατέληξαν σε ναυάγιο.

Την Κυριακή, τρεις ημέρες αφότου η Σεούλ κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ για εκτόξευση βλημάτων άγνωστης ταυτότητας στην περιοχή Σίνο-ρι, όπου η Βόρεια Κορέα τηρεί βάση με πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς τύπου Nodong, δύο καλλιτέχνες από τις γειτονικές χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους με μια σπάνια κοινή εμφάνιση με στόχο την ειρήνη στην περιοχή.

Ο Βον Χιουνγκ Τζουν, βιολιστής από τη Νότια Κορέα και η σοπράνο Κιμ Σονγκ Μι από τη Βόρεια Κορέα εμφανίστηκαν μαζί στο Shanghai Oriental Art Center, στη Σαγκάη με συνοδεία κινεζικής ορχήστρας και με την ελπίδα η μουσική να ενώσει τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο γειτονικές χώρες.

Και για τους δύο καλλιτέχνες ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιούσαν κοινή εμφάνιση με καλλιτέχνη από την άλλη πλευρά των συνόρων. Οι δυο τους συναντήθηκαν αρκετές φορές το περασμένο έτος στο Πεκίνο και συμφώνησαν να δώσουν μαζί ένα κονσέρτο για να προωθήσουν την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.

Η Κιμ ερμήνευσε και το τραγούδι «Arirang», ένα παραδοσιακό τραγούδι, δημοφιλές και στις δύο χώρες, το οποίο είχε γίνει τραγούδι - σύμβολο, όταν η Κορέα πάλευε για ανεξαρτησία από την Ιαπωνία. Σε μια συνέντευξη, πριν από την παράσταση, η σοπράνο από τη Βόρεια Κορέα εξέφρασε την ανησυχία της για την αντίδραση των πολιτών στις δύο χώρες, όταν θα ενημερωθούν για το κοινό κονσέρτο.

Εμποδίζεται από τις κυβερνήσεις η συνεργασία καλλιτεχνών από τις δύο χώρες

Η συνεργασία καλλιτεχνών από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα είναι ένα σπάνιο φαινόμενο καθώς οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών απαγορεύουν στους πολίτες τους να ανταλλάσσουν τηλέφωνα, επιστολές και emails χωρίς ειδική άδεια. Μόλις το περασμένο έτος, όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε να συμμετέχει σε συνομιλίες για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, καλλιτέχνες από το Βορρά συμμετείχαν σε εκδηλώσεις στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Νότιας Κορέας ενώ λίγο νωρίτερα ποπ σταρ από τη Νότια Κορέα είχαν τραγουδήσει στην Πιονγκγιάνγκ ενώπιον του «ελέω θεού» ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και της συζύγου του, Ρι Σολ Γιου. Παρόμοιο γεγονός είχε να συμβεί περισσότερο από δέκα χρόνια.

Κλείσιμο
«Το κονσέρτο της Κυριακής δεν θα επιφέρει σημαντική πρόοδο στη στάσιμη διπλωματία για τα πυρηνικά (στην κορεατική χερσόνησο), αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, ώστε να είναι ευκολότερο να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας», εκτίμησε ο Τσο Χαν Μπουμ από το «Institute for National Unification» στη Σεούλ.

Ο 42χρονος βιολιστής Βον Χιουνγκ Τζουν προσπαθεί εδώ και μια δεκαετία να δημιουργήσει μια ορχήστρα με μουσικούς και από τις δύο χώρες στα πρότυπα της ορχήστρας Divan, η οποία συγκροτήθηκε το 1999 από Άραβες και Ισραηλινούς και έχει στόχο τη φιλία μεταξύ των δύο λαών. Όμως, παρά τις επαφές του Βον με τις κυβερνήσεις της Νότιας και της Βόρειας Κορέας μέχρι σήμερα οι προσπάθειές του για μια ορχήστρα που θα προωθήσει την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο δεν βρήκαν ανταπόκριση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης