Σε έξαρση η ιλαρά: 34.000 κρούσματα παγκοσμίως από την αρχή του 2019

Σε έξαρση η ιλαρά: 34.000 κρούσματα παγκοσμίως από την αρχή του 2019

Θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Ουκρανία, την Ρουμανία και την Αλβανία - Τι δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

ilaraaa
Περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη προσβλήθηκαν από ιλαρά τους δύο πρώτους μήνες του 2019 με τη μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων να καταγράφεται στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και κάλεσε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι θα εμβολιαστούν.

Ο αριθμός των θανάτων μεταξύ των 34.300 κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε 42 χώρες της περιοχής Ευρώπης του ΠΟΥ έφθασε τους 13, με τον ιό να σκοτώνει ανθρώπους στην Ουκρανία --όπου έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς-- καθώς και στη Ρουμανία και την Αλβανία. Ο κίνδυνος είναι να συνεχιστεί η εξάπλωση της ασθένειας, προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

«Αν η απόκριση στην ασθένεια δεν είναι έγκαιρη και συνολική, ο ιός θα βρει τον δρόμο του σε περισσότερους θυλάκους ευάλωτων ατόμων και μπορεί να επεκταθεί σε επιπλέον χώρες μέσα και πέρα από την περιοχή», προσθέτει σε μια δήλωση.

«Κάθε ευκαιρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εμβολιαστούν ευπαθή παιδιά, έφηβοι και ενήλικες.»

Η ιλαρά είναι μια πολύ μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να σκοτώσει και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, κώφωση ή εγκεφαλικές βλάβες. Μπορεί να αποτραπεί με δύο δόσεις ενός αποτελεσματικού εμβολίου, αλλά --εν μέρει λόγω ύπαρξης θυλάκων μη εμβολιασμένων ατόμων-- αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται σε πολλά σημεία του κόσμου περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης.

Στην Ευρώπη, η πλειονότητα των κρουσμάτων ιλαράς μέχρι τώρα το 2019, σημειώθηκε στην Ουκρανία, όπου περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό τους πρώτους δύο μήνες του έτους.

Κλείσιμο
Δεν υπάρχει καμία ειδική αντιική θεραπεία για την ιλαρά και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος πρόληψης, ανέφερε ο ΠΟΥ. Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν σε άτομα που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε είχαν εμβολιαστεί ανεπαρκώς.

Ο ΠΟΥ πρόσθεσε πως, αν και η περιοχή είχε την υψηλότερη από ποτέ εκτιμώμενη κάλυψη για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της ιλαράς το 2017 --περίπου 90%--, ορισμένες χώρες είχαν προβλήματα, όπως μειούμενη ή στάσιμη κάλυψη εμβολιασμού σε ορισμένες περιπτώσεις, χαμηλή κάλυψη ορισμένων περιθωριακών ομάδων και κενά εμβολιασμού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο ΠΟΥ κάλεσε τις εθνικές υγειονομικές αρχές στην περιοχή να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο να διασφαλίσουν ότι όλες οι πληθυσμιακές ομάδες έχουν πρόσβαση σε εμβόλια.

«Η επίδραση στη δημόσια υγεία θα επιμείνει μέχρις ότου οι συνεχιζόμενες εξάρσεις τεθούν υπό έλεγχο», ανέφερε προσθέτοντας πως οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να «ταυτοποιήσουν όσους έχουν παραλείψει το εμβόλιο στο παρελθόν και να φθάσουν σε αυτούς με τα εμβόλια που χρειάζονται».

Έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα ανέφερε πως περισσότερα από 20 εκατομμύρια παιδιά τον χρόνο παραλείπουν τα εμβόλια της ιλαράς σε όλο τον κόσμο τα τελευταία οκτώ χρόνια, ετοιμάζοντας το έδαφος για επικίνδυνες εξάρσεις του ιού.





Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης