Σκόπια-Προεδρικές εκλογές: Νικητής ο εκλεκτός του Ζάεφ

Σκόπια-Προεδρικές εκλογές: Νικητής ο εκλεκτός του Ζάεφ

Ο Στέβο Πεντάροφσκι με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, συγκεντρώνει ποσοστό 51,83 %, ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποσπά ποσοστό 44,57%  - Έγκυρες οι προεδρικές εκλογές - Στο 46,44% η συμμετοχή

pedarovski0
Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς στον δεύτερο γύρο των εκλογών αυτών, που διεξήχθη σήμερα προηγείται με σημαντικό προβάδισμα της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας εξελέγη ο Στέβο Πεντάροφσκι δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής Όλιβερ Ντερκόφσκι.

Εξελέγη ένα ευρωπαίος πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υπογραμμίζοντας πως η πρόοδος στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι κινητήριος δύναμη για ολόκληρη της περιοχή.

Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών για τον οποίο δεν θα ντρέπεστε. Με την σημερινή εκλογική αναμέτρηση αποφασίσαμε να πάμε μπροστά . Αυτή είναι νίκη της πλειοψηφίας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο νέος πρόεδρος Στέβο Πεντάροφσκι .

Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 98% των ψήφων ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι έλαβε 51, 83% ενώ η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξασφάλισε 44,57 %. Τα άκυρα ήταν 3,56% και η συμμετοχή ήταν 46,44%.

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι υποστηρίχτηκε στις εκλογές αυτές από τα συγκυβερνώντα κόμματα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Κλείσιμο
Η αντίπαλος του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα υποστηρίχτηκε από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συνεργάζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Οι κάλπες έκλεισαν στις 8.00 μ.μ.  για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, το ποσοστό συμμετοχής, μισή ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες ανερχόταν στο 44,5%, κάτι που σημαίνει ότι εκπληρώθηκε ο όρος που απαιτούταν, (προσέλευση άνω του 40% ), προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.

Οι εκλογές, σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, διεξήχθησαν σε ήρεμη ατμόσφαιρα και χωρίς παρατυπίες.

Στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, ο Πεντάροφσκι είχε επικρατήσει με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%), ενώ σε εκείνον συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Besa» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς») και έλαβε ποσοστό 10,6%.

Ο νικητής του σημερινού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών θα διαδεχθεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ. Η δεύτερη πενταετής θητεία του Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου. Οι εξουσίες του Προέδρου της χώρας είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης