Ερντογάν: Το πρόγραμμα για τα F-35 είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει χωρίς την Τουρκία

Ερντογάν: Το πρόγραμμα για τα F-35 είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει χωρίς την Τουρκία

Παραμένει η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ-Τουρκία με αφορμή την επιμονή της Άγκυρας να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 – Ο Ερντογάν προειδοποιεί την Ουάσινγκτον με κατάρρευση του σχεδίου για τα F-35

erdogan_trump_art
Συνεχής είναι η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, λόγω της επιμονής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να απειλεί με πάγωμα των F-35.

Μία ημέρα μετά την επικοινωνία του Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι «το έργο κατασκευής των F-35 είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας». Οι δηλώσεις έγιναν στη 14η Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας IDEF'19 στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο TÜYAP στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία τυγχάνει άδικης αντιμετώπισης στο πρόγραμμα για τα F-35, ενώ πρόσθεσε ότι αυτοί που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα δεν το έχουν σκεφτεί καλά. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Άγκυρα παίρνει γρήγορα μέτρα για να αναπτύξει τα δικά της συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η ένταση ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον συνεχίζεται. Την ίδια ώρα που η Τουρκία θέλει να αγοράσει τους S-400, παράλληλα είναι επίδοξος αγοραστής των F-35 και εταίρος στην παραγωγή τους. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η αγορά S-400 θα θέσει σε κίνδυνο η ασφάλεια των αεριωθουμένων F-35 της Lockheed Martin, καθώς οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις για τις ευαίσθητες πληροφορίες που σχετίζονται με την τεχνολογία του πολεμικού αεροπλάνου.

Ωστόσο, η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι S-400 δεν σχετίζονται με την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ ή τους F-35 με οποιονδήποτε τρόπο. Παρά τα όσα υποστηρίζει η Άγκυρα, η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να σταματήσει την παράδοση των στρατιωτικών μαχητικών.

Από την άλλη πλευρά, Ρωσία και Τουρκία έχουν ήδη συμφωνήσει την πώληση S-400 ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, με την πρώτη παράδοση να είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2019.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης